kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

BM raporunda şaşırtıcı sonuç

Giriş Saati : 13.02.2009 11:28
Güncelleme : 13.02.2009 23:11
Yeni Haber
Şaşırtıcı bir biçimde, "modern köleliğin" ardında genellikle kadınların bulunduğu ortaya çıktı.

Merkezi Viyana'da bulunan BM Uyuşturucu ve Suç Bürosunun araştırmasında, 155 ülkenin üçte birinde insan kaçakçılarının çoğunun kadınlar olduğu belirlendi. Doğu Avrupa ve Orta Asya'da insan kaçakçılığından mahkum olanların yüzde 60'ını kadınlar oluşturuyor.

Uyuşturucu ve Suç Bürosu Başkanı Antonio Maria Costa, "Kadınlar kadınlara karşı suç işliyor ve çoğu durumda kurbanlar daha sonra bu suçu işleyenlere dönüşüyor. Bu işin kadın yöneticileri haline geliyor ve para kazanıyorlar. Tıpkı uyuşturucu kaçakçılığında olduğu gibi" dedi.

Araştırma kapsamındaki ülkelerin çoğunda seks ticareti ve zorla çalıştırma gibi, "modern köleliğin" bir çeşidinin mevcut olduğu belirtildi.Rapor büyük ölçüde, Eylül 2007 ile Temmuz 2008 arasında insan kaçakçılığından verilen mahkumiyetlere dayanılarak hazırlandı.Bu dönemde 22 bin 500 kurbanın kurtarıldığı belirtildi. Her 5 vakadan dördünün cinsel sömürü, kalanların çoğunun da zorla çalıştırma durumunu kapsadığı bildirildi.

Raporda her 5 ülkeden ikisinde söz konusu dönemde bu suçlarla ilgili tek bir mahkumiyet kararı alınmadığına dikkat çekildi. Costa, "Bu ülkeler ya bu sorun söz konusu olduğunda kör ya da meseleyle mücadele konusunda yeterli imkanlara sahip değil" dedi.Costa, küresel mali kriz derinleştikçe kurbanların sayısının da arttığına dikkati çekti.

"Sadece canavarın kuyruğunu görebiliyoruz" diyen Costa, "Ne kadar yüz binlerce kurban çalışma şartları kötü iş yerlerinde, tarlalarda, madenlerde, fabrikalarda çalışıyor veya ev işleri hizmetinde tutsak? Bunların sayıları kesinlikle ekonomik krizle birlikte artacak" diye konuştu.Rapor, dünya çapında kurbanların yüzde 20'sini çocukların oluşturduğunu da gösterdi.