kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Stratejik anlaşma imzaladılar

AJANSLAR
Giriş Saati : 13.02.2009 19:39
Güncelleme : 13.02.2009 22:17
Yeni Haber
Rusya'nın önemli devlet ajansı Ria Novosti, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev arasında imzalanan 'ortak deklarasyonu' stratejik anlaşma olarak niteledi.

Kremlin kaynaklarının imzalanan anlaşma ile ilgili, "Bu bir stratejik belge. İkili ilişkilerin ve çok boyutlu ortaklığın derinleştirilmesini öngörüyor." denildi. Haberde anlaşmanın dondurulmuş sorunlu bölgelerde işbirliğinin geliştirilmesi ve etkin önlemlerin alınmasına vurgu yapıldığına dikkat çekildi.

60 MİLYAR DOLARLIK ENERJİ ANLAŞMASI

Diğer taraftan Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko, basına yaptığı açıklamada, Türkiye'ye 60 milyar dolarlık bir enerji anlaşması önerildiğini söyledi. 15 yılı kapsayan öneriye göre nükleer santral inşaatları yer alıyor. Şmatko; "Türkiye'de inşa edilmesi beklenen dört nükleer santralin bedeli yaklaşık 18-20 milyar dolar." dedi.

GÜL, PUTİN İLE GÖRÜŞTÜ

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Türkiye'nin, Rusya'nın dış politika öncelikleri arasında olduğunu söyledi.

Putin, 4 günlük devlet ziyareti için Rusya'ya gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindeki heyet ile görüşmesinin başında yaptığı açıklamada, iki ülke arasında en üst düzeydeki temasların sürdürüldüğünü belirterek, ticaret hacminin de her geçen yıl artarak 32 milyar dolara yükseldiğini ve Rusya'nın, Türkiye'nin birinci dış ticaret ortağı haline geldiğini söyledi.

Putin konuşmasını, ''Türkiye, dış siyaset önceliklerimizden biridir'' diyerek tamamladı.

Cumhurbaşkanı Gül de konuşmasında, iki ülke arasındaki işbirliğinin çok boyutlu ve güçlü olduğunu belirterek, ''Ama Sayın Putin müsaade ederse şunu söylemek isterim: Bunun mimarı da sizsiniz. İlişkilerimizde bu noktaya gelmesinde çok büyük katkınız oldu'' dedi.

İkili ilişkilerin daha ileriye götürüleceğine inandığını da kaydeden Gül, Putin'i, Türkiye'ye davet etti. Gül, ''Ben ve Başbakan Erdoğan sizi en kısa sürede Türkiye'de görmek istiyoruz'' diye konuştu.

Daha sonra basına kapalı devam eden görüşmeye, Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Viktor Hristenko ile Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko, Türkiye heyetinden Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı ve Türk-Rus parlamentolararası dostluk grubu eşbaşkanı Salih Kapusuz da katıldı.

Gül ve beraberindeki heyet yarın Rusya Müftüsü Ravil Gayunddin ile görüştükten sonra Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'a geçecek.