kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Ermenilerin iddiaları yalan"

AA
Giriş Saati : 13.02.2009 10:46
Güncelleme : 13.02.2009 23:11
Yeni Haber
Prof. Dr. Türkkaya Ataöv, Ermenilerin 1915 olaylarına ilişkin olarak temel aldıkları ''24 Nisan 1915'' tarihinde, İstanbul'da yaşayan 235 Ermeni'nin tutuklandığını, Ermenilerin ise ''o gün yüzlerce Osmanlı Ermenisinin tutuklandığı ve öldürüldüğü'' yönündeki iddiaların tamamen yalan olduğunu söyledi.

Uluslararası İlişkiler Profesörü Ataöv, Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) tarafından davet edilerek geldiği New York'ta Türkevinde 1915 olaylarına ilişkin olarak Ermeni iddialarının kesinlikle doğru olmadığını belirtti ve BM'nin de Ermeni iddialarını kabul etmediğini vurguladı.

Ataöv konuşmasında, 24 Nisan 1915 tarihinde İstanbul'da yaşayan 77.735 Ermeni asıllı Osmanlı vatandaşından 235'inin yasa dışı faaliyetlere karıştıkları gerekçesiyle tutuklandığını ve bunların büyük kısmının kısa sürede salıverildiğini, bazılarının kaçtığını, Osmanlı olmayanların başka ülkelere gönderildiğini ve kalan kısmının ise Çankırı'ya ve Ankara'nın Ayaş ilçesine gönderildiğini, ama hiçbirinin öldürülmediğini söyledi. Ataöv, bu kişilerden birinin doğal nedenlerden dolayı öldüğünü, iki Ermeni'nin ise iki adi suçlu tarafından öldürüldüğünü ve bu suçu işleyenlerin de ölüm cezasına çarptırılarak asıldıklarını kaydetti.

Ataöv, Ermenilerin 1915 olaylarına ilişkin iddialarının başlangıcı olarak göstermeye çalıştıkları 24 Nisan gününde ''yüzlerce Ermeni'nin tutuklanıp öldürüldüğü iddialarının'' ise tamamen yalan olduğunu belirtti.

Ermenilerin, Birinci Dünya Savaşı'nda terör örgütleri kurarak ve silahlanarak Osmanlılara karşı savaştıklarını, Türkleri ve Müslümanları öldürdüklerini ve bunun yabancı arşivlerdeki bilgilerle kanıtlandığını anlatan Ataöv, Osmanlı Devleti'nin sadece kendisine karşı ayaklanan, doğu illerinde yaşayan Ermenileri o bölgeden çıkarma kararı aldığını ifade etti. Ataöv, Fatih Sultan Mehmet'ten itibaren Osmanlı'da Ermeni vatandaşlarının devletin önemli kademelerine de yükselebildiğini ve gayet iyi bir hayat yaşadığını hatırlattı.

Ataöv, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına destek veren ülkelerden Fransa ve Arjantin'de, bu konuda farklı bir bakış açısının açıklanmasının bile suç olduğuna dikkati çekti.

ABD'de Ermeni lobilerinin iddialarını sürekli ABD Kongresi'nin gündeminde tutmaya çalıştıklarını belirten Ataöv, BM'nin ise Ermeni iddialarının kabul etmediğini kaydetti. Ataöv, bu kapsamda BM sözcü yardımcılarından Ferhan Hak'ın 5 Ekim 2000 tarihinde yaptığı açıklamayı okuyarak ''BM, Ermeni deneyimini bir 'soykırım' olarak tanımlayan herhangi bir yazanağı hiçbir zaman onaylamamış ya da desteklemiştir'' dedi.

ABD'DE ERMENİ İDDİALARI


Ataöv, İngilizce yaptığı konuşmanın ardından yaptığı değerlendirmede ise Ermenilerin dünyada son derece iyi örgütlenmiş ve varlıklı insanlar olduklarını ve ABD'ye uzun zaman önce geldiklerini söyledi. Ermenilerin California, Boston, Chicago, Detroit gibi bölgelerde daha yoğun yaşadıklarını ve etkilerinin fazla olduğunu söyleyen Ataöv, California'da Ermeni asıllı vali bile seçtirebildiklerini, Ermenilerin bugün ABD'de son derece güçlü bir durumda olduklarını, siyasette de ağırlıkları olduğunu ifade etti.

''ABD'deki politikacılar Ermenilerin varlığını inkar edemez, bunların desteğine muhtaçtır'' diye konuşan Ataöv, Demokratlardan seçimlerde yarışı kaybeden John Kerry, ABD Başkanı Barack Obama ve ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Ermeni iddialarını destekler yönde sözler söylediklerini, seçimlerde oy almak ve seçilebilmek için böyle davrandıklarını belirtti.

''TÜRK HALKININ SEBATININ DA BİR DERECESİ VARDIR''

Ataöv, 1915 olaylarına ilişkin tartışmaların yerinin ABD Kongresi olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Bu tarihçileri ilgilendiren bir şeydir. Başka bilim dalları nasıl ele alınıyor ve nasıl inceleniyorsa, tarih olayları da öyle incelenir, yöntem aynıdır, tarafsızlık ister, iyi niyet ister. İç siyasetten ve uluslararası siyasetten soyunmuşluk ister. Kimler daha iyi örgütlenmiş, kimler daha ağır basıyor düşüncesinden adalet olmaz. Adaletle güç siyaseti birlikte yaşamaz.

Türkleri suçlamak hem tarih gerçeklerine aykırıdır, hem de büyük bir hayasızlıktır.

Ola ki böyle bir karar geçerse Türk-Amerikan ilişkileri adam akıllı bozulur. Türk halkının sebatının da bir derecesi vardır, patladığı anlar vardır, bu ABD için de çok kötü bir not olur'' dedi.

TADF ve TADF Başkanı Kaya Boztepe tarafından ABD'ye davet edilen Prof. Dr. Ataöv, 10 Şubatta ABD'ye geldi ve 28 Marta dek değişik eyaletlerde Ermeni iddialarına yanıt verme amacıyla bilgilendirme konferansları verecek.