kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Mehmetçiğe elektronik kalkan

(ANKA)
Giriş Saati : 12.02.2009 10:18
Güncelleme : 12.02.2009 18:38
Yeni Haber
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), PKK'nın özellikle son yıllarda çatışmaya girmek yerine, saldırılarını uzaktan kumandalı patlayıcılarla düzenlemesi üzerine, yeni bir önlem paketi hazırladı. TSK, operasyona çıkan birlikleri portatif jammer ile koruyacak savunma sistemini gündemine aldı ve Aselsan'la anlaştı. Buna gore, bundan böyle operasyon birliğindeki bir Mehmetçiğin sırtında taşıyacağı karıştırıcı (jammer), bir manga askerin etrafında elektronik kalkan oluşturacak.

Öte yandan, askerleri basınca duyarlı mayınlardan koruyacak bir başka sistem için ise ihale açıldı.

Yaklaşan baharla birlikte operasyona çıkacak birliklerin güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmalar hız kazandı. Bu çerçevede operasyona çıkacak askerlerin çevresinde bir elektronik kalkan oluşturmak için Aselsan'la anlaşıldı. Aselsan'ın üreterek TSK'ya teslim etmeye başladığı sırt çantası tipi jammer (elektronik karıştırıcı) cihazları, birliğin emniyetli şekilde intikalini sağlayacak. Jammer, cep telefonu, telsiz, kızılötesi gibi çok farklı frekansları kullanan elektronik cihazların sinyallerinin patlayıcı maddeye ulaşmasını engelleyecek. Böylece teröristlerin araziye önceden yerleştirdikleri uzaktan kumandalı patlayıcıları askerlerin geçişi sırasında patlatmaları olanaksız hale gelecek.

YÜRÜYEN KALE

PKK, Mehmetçiğe uzaktan kumandalı patlayıcıların yanı sıra tuzaklanmış basınca duyarlı mayınlarla da saldırıyor. Bu tip saldırıların bertaraf edilmesi amacıyla da çalışma başlatıldı. Askerlerin operasyon bölgesinde emniyetli şekilde ilerleyebilmesi için zırhlı mayın temizleme araçları satın alınacak. Savunma Sanayi Müsteşarlığı 50 adet mayın temizleme aracı alınmasına yönelik ihale açtı.

TSK, dünyanın önde gelen ordularının özellikle Afganistan gibi kriz bölgelerinde kullandığı Bozena ve Aardvark sistemleri benzeri son teknoloji ürünü zırhlı mayın temizleme araçlarına sahip olacak. Bu araçlar yüksek güçlü patlayıcılara karşı dayanıklı olarak üretiliyor ve askerlerin operasyonda kullanacakları güzergahı mayınlardan temizliyor. En önemli özelliklerini ise uzaktan kumandalı olarak kullanılabilmeleri oluşturuyor.

Özel araç 10 kilogram TNT ve eşdeğeri patlayıcılara karşı dirençli olarak üretiliyor. Önde gelen orduların sahip oldukları mayın temizleme araçlarının ortalama maliyetinin 500 bin dolar olduğu belirtildi.