kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Halk azınlıklara karşı hoşgörülü

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
08.02.2009
* Sıradan vatandaşın Yahudilere bakışı ne? Karmaşık. İstanbul, Ankara ve İzmir dışında azınlıklara yönelik bir bilinç yok. İstanbullu birisine "Yahudiyim" dediğinde fazla izaha gerek yok. Yahudiler hakkında yaygın komplo teorileri var.

* Nedir onlar? "Yahudiler dünyayı ele geçirmek istiyor", "Bu zenginliklerini dünyayı ele geçirmek için kullanıyorlar", "Türkiye'yi Sabetaycılar aracılığıyla kontrol altına almak istiyorlar" gibi... Bu ırkçılıktır. Ama gündelik düzeyde, saldırgan ve azgın bir ırkçılık değil.

* Bu bakış tehlike arz ediyor mu? Çok nadirdir, Türkiye'de azınlıkların sokakta taciz edilmesi. Ama bu beyinlerdeki bir ırkçılık. Pasif ırkçılık. Garip olan ise bilincinde olunan bir ırkçılık değil. Bunun çok yaygın olması bazı durumlarda saldırgan bir ırkçılığa dönüşme tehlikesini de barındırıyor. "Anadolu topraklarında yüzyıllardır çok çeşitli ırklar, din ve dil grupları kardeş kardeş yaşamaktadır. Buralar böyle topraklardır" diye bir efsane vardır. Ama bir gerçeklik payı da var galiba. Türkiye'nin bir bölgesinde iç savaş yaşanıyor. Çok sayıda şehit cenazesi geldi. Sokaklarda Kürt avı olmadı. Kürtler ve Türkler büyük şehirlerde yan yana yaşıyor. İrlanda'da çatışmaların yoğun olduğu bir dönemde bir Katolik, yolunu kaybedip bir Protestan mahallesine girerse canlı çıkamaz. Türkiye'de böyle bir şey olmuyor. Yaşananlar da örgütlü. MHP'nin örgütlü kadroları yapıyor.