kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Ölen işçi Selim Sevgili ve eşi birlikte...

İzin günü çağrıldı son kurban o oldu

Yalçın BEL SABAH
09.02.2009
Tuzla tersanelerinde bu kez de iki çocuk babası işçi Selim Sevgili bir geminin ambar kapakları arasında yaşamını yitirdi. Ağabeyinin iddiası: Pazarları çalışılmıyor ama onu çağırdılar. Gitmeseydi atılırdı..
Tuzla tersanelerinde bir işçi daha yaşamını yitirdi. Tersaneler bölgesindeki Dentaş Tersanesi'nde, bakımda bulunan Salih Kalkavan isimli kuru yük gemisinin ambar kapakları arasında çalışma yapan montaj ustası Selim Sevgili (30), kapakların arasında sıkışarak hayatını kaybetti. Olayda iki işçinin de 5 metre yükseklikten ambara atlayarak son anda ölümden döndüğü belirtildi. Talihsiz kaza dün sabah meydana geldi. Salih Kalkavan isimli kuru yük gemisinde ambar kapaklarında yapılan çalışma sırasında, ambar kapakları aniden kapandı. Bu sırada 30 yaşındaki iki çocuk babası işçi Selim Sevgili kapakların arasında sıkışarak can verdi. Talihsiz işçiyle birlikte kapakta çalışan iki işçi de 5 metre yüksekliğindeki kapaktan ambara atlayarak son anda canlarını kurtardı.

YANLIŞLIKLA MI KAPATILDI?
Sevgili'nin cesedi olay yerinde savcı ve olay yeri inceleme ekiplerinin incelemesinin ardından önce Tuzla Devlet Hastanesi morguna, daha sonra da otopsi yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Ambar kapaklarının hidrolik sistem ile çalıştığı ve bir işçi tarafından yanlışlıkla kapatılmış olabileceği öne sürüldü. 11 yaşında Edanur ve 6 yaşında İrem isimli iki kız çocuğu babası olan Sevgili'nin ağabeyi Muhammed Sevgili kendisinin de Sedef Tersanesi'nde işçi olarak çalıştığını belirterek şunları anlattı: "Aslında bizim tersanede pazar günleri çalışılmıyor. Pazar günleri çalışmak yasak olmasına rağmen kardeşime dün akşam telefonla arayarak sabah işe gelmesini söylediler. Eğer gitmeseydi işinden olacaktı. Günlük yaklaşık 35 TL para alıyordu. Kardeşim montaj ustası. Torgen Tersanesi'nde çalıştığı uzun süre maaş alamadığı için ayrılarak Dentaş Tersanesi'nde montaj yardımcısı olarak işe başladı. Taşeron firma günlük sigorta yapıyordu hafta sonu olduğu için sigortası olup olmadığını bilmiyorum."

'20 BİN İŞÇİ ÇIKARDILAR'
DİSK'e bağlı Liman Tersane Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası (Limterİş) Genel Başkanı Cem Dinç de, izin günü konusunda şu bilgileri verdi: "Ağır işçi oldukları için bu insanların haftada maksimum 37.5 saat çalışması ve mutlaka bir gün izin yapması şart. Rahmetli olan arkadaşımızın izin günüd pazar ancak iş sıkışık diye çağırmışlar. Son dönemde krizi fırsat bilip 20 bin işçi attılar, ama sonra iş çok diye insanları izin günü çağırıyorlar." Limter-İş'ten yapılan yazılı açıklamada da, Tuzla'da son 17 yılda iş kazası sonucu ölen işçi sayısının 119'a yükseldiği vurgulanarak, "Bugün bir arkadaşımız daha iki çocuk bir eş arkasında bırakarak iş cinayetine kurban gitti. Bir can daha eksildik, sorumlular yargılansın" denildi.