kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Aralarında SABAH’ın Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu’nun da bulunduğu bir grup gazeteci ile bir araya gelen Filistin Devlet Başkanı Abbas, Türkiye’nin Hamas’ı merkeze çekme çabaları için, "Allah’tan umut kesilmez" dedi.

Filistin'deki ikiliğin çaresi 'demokrasi'

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
08.02.2009
Filistin'deki bölünmüşlüğün aşılması için Türkiye'nin destek verdiği plan devreye giriyor. Filistin lideri Abbas, "Hamas kazanırsa yetkiyi devrederim" dedi..
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ülkesinde yapılacak milletvekili ve başkanlık seçimlerini Hamas'ın kazanması halinde tüm yetkiyi devredeceğini açıkladı. Abbas, Türkiye'nin de destek verdiği milli uzlaşma hükümeti ile seçime gitmeyi, Filistin'deki bölünmüşlüğü demokrasi ile çözmeyi hedeflediklerini söyledi. Abbas, Türkiye'nin, Hamas'ı merkeze çekme çabası için "Allah'tan umut kesilmez" demekle yetindi. Üç günlük Ankara temasları kapsamında önceki gece bir grup gazeteci ile bir araya gelen Mahmud Abbas, SABAH'a konuştu:

TÜRKİYE'NİN GİZLİ GÜNDEMİ
"Sayın Gül ve Sayın Erdoğan'la görüşmemizde Filistinlilere aynı mesafede durdukları izlenimini aldık. Hamas'ı desteklediklerini söyledikleri zaman rahatsız olmuyoruz. Hamas, Filistin halkının bir bölümünü temsil ediyor. Hamas'ı ben de destekliyorum ama hatalarını savunmuyorum. 'Arap olmayanlar bu meseleye karışmasın' diyen Arap Dışişleri Bakanları, bu açıklama ile kesinlikle Türkiye'yi kastetmiyorlar. Ama kimi kastettiklerini sormayın bana. Türkiye'nin gizli gündemi yoktur. Bir tek gündemi vardır, o da barışı sağlamak. Hamas, milletvekili ve başkanlık seçimlerini kazanırsa, tam yetkiyi vereceğim. Bir Milli Uzlaşma Hükümeti bu işi kontrol altına alacak. Sandıktan çıkana razı olacağız. Hamas gelirse 'eyvallah!' Hamas, demokrasiyi bir defalık düşündü. Sandıkla geldi ama bugün seçimi reddediyor. Filistin'deki bölünmüşlük demokrasi yoluyla çözülecektir. Ama uluslararası toplum Hamas'la ilişki kurar mı, garantisini veremem. Türkiye'de AK Parti iktidara geldiğinde 'NATO'dan çıkıyoruz. Uluslararası anlaşmaları tanımıyoruz' dediğini duydunuz mu? Hayır. Hamas'tan, şiddetten vazgeçmesini, İsrail'i tanımasını istedik. Cumhurbaşkanı olarak yetki verdiğimde, 'Artık Hamas'ın değil tüm Filistinlilerin temsilcisisin, benim başbakanımsın. Filistin'in imzaladığı anlaşmaları kabul etmelisin' dedim. En son Haziran 2007'de gittiğim Gazze'de halkın yüzde 62'si Abbas devam etsin taraftarı. Yüzde 82'si 'Milli birlik gerçekleşsin' istiyor. Yüzde 7'si Hamas'ın savaştan zaferle çıktığını söylüyor."

"HAMAS HALKIN PARÇASIDIR"
Filistin Devlet Başkanı Abbas, Türkiye ziyaretinin üçüncü gününde Gazze'den tedavi için getirilen 10 Filistinli yaralıyı da ziyaret etti. Saldırıların bitmesi barış ortamında yaşanması umudunu dile getiren Abbas, "Hamas halkın bir parçasıdır. Onunla masaya oturacağız. Zaten Kahire'de oturuyoruz. İnşallah barış olacak" dedi. Abbas ziyaretinin ardından Türkiye'den ayrıldı.