kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İsrail savaş suçu ithamlarının derdine düştü

Giriş Saati : 23.01.2009 10:57
Güncelleme : 23.01.2009 23:30
Yeni Haber
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Gazze Şeridi'nde 22 gün süren saldırılarından dolayı İsrail'e yöneltilen savaş suçu ithamlarına karşı ülkeyi savunması için Adalet Bakanı Daniel Friedman'ı görevlendirdi.

Friedman, bakanlıklar arası bir ekibe liderlik edecek ve sivillerle orduyu hukuki olarak savunma konusunu koordine edecek. İsrail ordusu, savaş suçuyla yargılanabilecekleri endişesiyle, saldırılar sırasında Gazze Şeridi'nde görev yapan subayların isimlerinin basın yayın organlarında yayımlanmasına da yasak getirmişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da İsrail'i aşırı kuvvet kullanmakla suçlamış ve Gazze Şeridi'nde BM binalarını bombalayanların hesap vermesini talep etmişti. Uluslararası Af Örgütü de İsrail'in sivillerin yaşadığı bölgelerde beyaz fosfor bombası kullandığına dair "inkar edilemez" delillere sahip olduğunu duyurmuştu. Örgüt, sivil yerleşim yerlerinde bu silahların kullanılmasının uluslararası hukuka aykırı olduğuna işaret ederek İsrail'i savaş suçu işlemekle itham etmişti.

İsrail'den 8 insan hakları kuruluşu da saldırılarda ölen kadın ve çocukların sayısının "korkunç" boyutta olduğunu ifade etmiş ve hükümetin bununla ilgili olarak soruşturma başlatmasını istediler. Filistin Adalet Bakanı Ali Kashan da dün Lahey'e gelmiş ve Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı Luis Moreno-Ocampo'yla görüşmüştü. Savcının sözcüsü Beatrice le Fraper, uzun süren görüşmede Gazze Şeridi'nde işlendiği ifade edilen savaş suçlarının ele alındığını söyledi.