kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ege'de şiddetli fırtına hayatı felç etti

AJANSLAR
Giriş Saati : 23.01.2009 07:31
Güncelleme : 23.01.2009 20:30
Yeni Haber
Ege'de meydana gelen şiddetli fırtına nedeniyle birçok bölgede hasar meydana geldi. Muğla'da bir hastanenin çatısı çöktü, tekneler battı, camilerin minareleri ile çok sayıda ağaç devrildi.

MUĞLA DEVLET HASTANESİNİN ÇATISI ÇÖKTÜ

Muğla'da, şiddetli fırtına nedeniyle Muğla Devlet Hastanesinin çatısı çöktü. Hastaneye tedavi için gelen 3 kişi, çöken çatının parçalarının altında kalarak yaralandı.

Muğla'da sabah saatlerinde başlayan ve aralıksız devam eden şiddetli fırtına, günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Saatteki hızı 70 kilometreye ulaşan fırtına sonucu Muğla Devlet Hastanesinin Acil Servis kısmının çatısı çöktü.

Hastaneye gelen Rahime Oktay, Sevlan Pehlivan ve Mutlu Pehlivan, çöken çatının parçaları altında kalarak yaralandı. Yaralılara ilk müdahale Muğla Devlet Hastanesi Acil Servisinde yapıldı. Olayın ardından bölgeye gelen Sivil Savunma, Muğla Belediyesi ve itfaiye ekipleri, hastane çevresindeki çok sayıda aracı çekici ile uzaklaştırarak vatandaşların bölgeye girmesine izin vermedi.

Hastaneye gelerek yaralıların sağlık durumu hakkında bilgi alan Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, şiddetli fırtına nedeniyle itfaiye ve zabıta ekiplerini teyakkuza geçirdiklerini belirterek, ''Aldığımız bilgilere göre, fırtına nedeniyle kent merkezinde devrilen ağaçlar var. Pazar Camisi minaresi zarar görmüş. Ekiplerimizin kent merkezinde hasar tespit çalışması sürüyor'' dedi.

Bu arada, fırtına nedeniyle kentin bazı bölümlerine elektrik verilmediği öğrenildi.

FETHİYE'DE 3 OKUL VE ÇOK SAYIDA EVİN ÇATISI OTOMOBİLLERİN ÜZERİNE UÇTU

Şiddetli fırtına ve olumsuz hava koşulları, Muğla'nın Datça ve Fethiye ilçelerinde günlük yaşamı olumsuz etkiliyor.

Fethiye Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli, ilçede etkili olan şiddetli fırtına nedeniyle 3 okulun çatısının uçtuğunu belirterek, ''İlçede bazı evlerin çatıların da uçtuğu bilgisini aldım. Okulların son günü olması nedeniyle tatil kararı almadık. Okullarımızı, 'öğrencileri fırtına geçinceye kadar dışarı çıkarmayın' uyarısında bulunduk'' dedi.

Sabah saatlerinde şiddetli olan fırtınanın etkisini kaybetmeye başladığına işaret eden Karatekeli, ''Fırtına nedeniyle 3 vatandaşımız hafif şekilde yaralanmış. Polis ve jandarma ekipleri sorumluluk bölgelerinde hasar olup olmadığını tespite çalışıyorlar'' diye konuştu. Bu arada, bazı evlerin çatılarının park halindeki otomobillerin üzerine uçtuğu, sahil kesiminde ise 4 balıkçı teknesinin battığı gözlendi.

DATÇA'DA 7 BALIKÇI TEKNESİ BATTI


Datça Kaymakamı Mustafa Kaya ise saatteki hızı 110 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle sanayi sitesindeki 8 iş yerinin çatısının uçtuğunu söyledi. Kaya, ''İlçede 7 balıkçı teknesi su alarak battı. Ayrıca, Şiddetli fırtına nedeniyle Marmaris'in Turunç limanı hasar görerek kullanılamaz hale geldi. Hasar tespiti sürüyor'' dedi. Datça'da okullar, şiddetli fırtına nedeniyle tatil edilmişti.

ÖREN BELDESİNDE 10 TEKNE BATTI


Muğla ve ilçelerinde etkili olan şiddetli fırtına, sağanak yağış, günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Milas ilçesinde saatteki hızı 85 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle ağaçlar devrildi. Bazı ev ve iş yerlerinin çatıları uçtu.

Milas'ın Ören beldesi Yalı Mahallesi'nde bulunan 10 tekne şiddetli fırtına nedeniyle battı. Bazı evlerin çatıları ve güneş enerjileri uçtu. Ören beldesine bağlı Çamlıca köyü camisinin minaresi devrildi. Milas'ta ve Ören beldesinde elektrik kesintisine gidildi. Ören Belediye ekipleri ile vatandaşların, Yalı Mahallesi'nde batan tekneleri kurtarma çalışmaları devam ediyor.

MARMARİS'TE REKLAM TABELALARI DEVRİLDİ

Marmaris'te dün akşam saatlerinde başlayan fırtına gece etkisini arttırarak saate 81 kilometre hıza ulaştı. Günlük yaşamı olumsuz etkileyen fırtına maddi hasara yol açtı. İlçe merkezindeki bazı reklam tabelaları devrilirken, yat limanındaki bir kafenin ön cephesindeki camlar kırıldı.

Yaklaşık 3 metreyi bulan dalgalar yat limanında demirli olan yatları ve tekneleri olumsuz yönde etkiledi. Tekne sahipleri yatları zarar görmemesi için halatlarını sağlamlaştırdı. Bazı tekne ve yatlar ise daha güvenli olan bölgelere çekildi.

METEOROLOJİDEN UYARI

Muğla Meteoroloji İstasyon Müdür Vekili, Saim Varlı, yaptığı yazılı açıklamada, bu sabah saatlerinde Muğla'da başlayan sağanak yağışların, aralıklarla devam edeceğini bildirdi.

Açıklamasında, yağışların bugün Edirne, Çanakkale, İzmir, Aydın, Muğla ve Denizli çevreleri ile batı Akdeniz bölgesinde kuvvetli olacağına yer veren Varlı, ''Rüzgar, Marmara, Ege ve batı Akdeniz'de güney ve güneybatı yönlerden (kıble ve lodos) saatte en az 60-70 kilometre hızla kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esecek.'' ifadesini kullandı. Varlı, yağışlı havanın cumartesi ve pazar günleri Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ile batı ve orta Karadeniz bölgelerinde etkisini sürdüreceğini bildirerek, şu ifadeleri kullandı:

''Yağışlar cumartesi günü kıyı Ege ile batı Akdeniz'de, pazar günü Marmara'nın batısı (Edirne, Çanakkale, Tekirdağ ve Balıkesir) Ege ve Akdeniz bölgelerinde kuvvetli olmak üzere yağmur ve sağanak, Ege ve Akdeniz'in kıyı kesiminde (Çanakkale, İzmir, Aydın,Muğla, Denizli ve Antalya çevreleri) gök gürültülü sağanak şeklinde olacak. Lodos hafta sonunda Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde saatte en az 60-70 kilometre hızla kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esmeye devam edecek. Hava sıcaklığı, yarın batı bölgelerde, hafta sonunda iç ve doğu bölgelerimizde yağışla birlikte 2 ila 4 derece azalacak.

Bugün, cumartesi ve pazar günleri Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde etkili olacak lodos fırtınası ile kuvvetli sağanak yağışların oluşturabileceği olumsuz şartlara karşı (soba zehirlenmeleri, sel, taşkın, su baskını ve yıldırım düşmesi gibi) vatandaşların ve ilgililerin tedbirli olmaları gerekmektedir.''

BODRUM'DA 1 TEKNE KARAYA VURDU, BİR DUVARIN DEVRİLMESİ SONUCU 2 OTOMOBİL ZARAR GÖRDÜ

Şiddetli fırtına ve olumsuz hava koşulları, Ege ve Akdeniz kıyılarında, günlük yaşamı olumsuz etkiliyor.

Bodrum Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, rüzgar, denizde saatte 100, karada ise saatte 60 kilometre hızla esiyor. Son 15 saatte metrekareye 11 kilogram yağış düştüğünü belirten yetkililer, fırtınanın akşam saatlerinde etkisini kaybedeceğini, günlük yaşamın normale döneceğini bildirdi.

BİR TEKNE KARAYA VURDU, 2 OTOMOBİL ZARAR GÖRDÜ

Bu arada, fırtına nedeniyle Bodrum'da, Nursena Bodrum adlı tekne Kumbahçe sahilinde karaya oturdu. Tekne sahipleri Kumbahçe'ye gelerek teknenin kurtarılması için çalışma başlattı. Bazı küçük balıkçı tekneleri ise batma tehlikesi geçirdi.

Bodrum küçük sanayi sitesinde bir oto tamir dükkanının arka bölümünde bulunan duvarının devrilmesi sonucu 2 otomobil ve bir ağacın devrilmesi sonucu da bir motosiklet zarar gördü. Bodrum Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde bulunan reklam ve bilgilendirme tabelalarınından bazıları da fırtına nedeniyle bulundukları yerden uçtu. Bazı ev ve iş yerlerinin de çatısı zarar gördü.

Öte yandan, Bodrum Kumbahçe ve Paşatarlası sahilindeki restoranların balkonları da denizden gelen serpintiler nedeniyle su aldı. İşletme sahipleri, restoranların balkonlarını temizleyip, rüzgar nedeniyle devrilen masa ve sandalyelerini içeri aldılar. Bodrum ve bazı beldelerde zaman zaman elektrik kesintileri yaşandığı bildirildi.

KUŞADASI'NDA ETKİLİ OLAN LODOS

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde gece başlayan şiddetli lodos nedeniyle bazı ev ve iş yerleri zarar gördü, ağaçlar devrildi. Lodosun etkisi altındaki ilçede, açık denizde balık avında bulunan gırgır ve trol tekneleri, barınaklara yanaşmakta zorlandı. Tekneler, Kuşadası Limanı ve Marinası'na sığındı.

Bu arada, iş yerlerinin tabelaları uçtu, ağaçlar devrildi ve bazı evlerin çatılarında tahribat meydana geldi. Ayrıca devrilen ağaçlar, elektrik kablolarına zarar verdi. Bu nedenle bazı bölgelerde elektrik kesintileri uygulandı.

Kuşadası Belediyesi yetkilileri, şiddetli lodosun etkisiyle ilçe merkezindeki yollara devrilen ağaçların ve uçan tabelaların kaldırıldığını, çalışmaların halen sürdüğünü belirttiler. TEDAŞ yetkilileri ise kablo onarım çalışmalarına devam ettiklerini bildirdiler.

DENİZLİ'DE ŞİDDETLİ RÜZGAR NEDENİYLE BİRÇOK İŞ YERİNDE MADDİ HASAR OLUŞTU

Denizli'de dün gece saatlerinde başlayan kuvvetli rüzgar, bir çok işyerinde maddi hasara sebep oldu.

Denizli'nin birçok semtinde etkili olan şiddetli rüzgar, iş yerlerindeki afiş ve reklam panolarını yerinden söktü. Bayramyeri Meydanı'nda dev reklam panosu, rüzgarın etkisiyle devrildi. Denizli İtfaiye Müdürlüğü ekipleri tarafından indirilen reklam panosu maddi hasara yol açarken, şans eseri herhangi bir yaralanma olayı meydana gelmedi.

Meteoroloji yetkilileri, kentte lodosun bugün ve yarın da etkili olacağını belirterek, vatandaşların dikkatli davranmasını istedi. Pazar gününe kadar devam etmesi beklenen lodosun hızının, zaman zaman saatte 60-70 kilometreye çıktığı bildirildi.

BURDUR'DA CAMİLERİN MİNARELERİ DEVRİLDİ

Bu arada, Burdur'da sabah 04.00 civarında başlayıp, şiddetini 09.00 ile 10.00 arasında artıran fırtınanın il merkezinde 6, köylerde de 6 camide hasara yol açtığı öğrenildi. İl merkezindeki Hıdırilyas, Küçük Sanayi Sitesi ve Kemer ilçesine bağlı Akören camilerinin minareleri tamamen yıkılırken, il merkezindeki Güçbirliği ve Menderes, Kozluca beldesi Yukarı Mahalle camileriyle birlikte 8 caminin de alemlerinin koparak, çevrede hasara neden olduğu kaydedildi.

Fırtına nedeniyle 50 kadar ağacın, 30 kadar trafik levhasının söküldüğü, 10 kadar binanın çatısı ve 15 otobüs durağının hasar gördüğü belirtildi. Fırtınanın şiddetlendiği sırada Burdur Devlet Hastanesi ek bina inşaatının duvarlarından kopan cephe kaplaması Şadiye Yılmaz (64) isimli bir kadınla, evinin duvarı üzerine göçen Muharrem Demirel'in (37) yaralanmasına sebep oldu. Yaralılar, Burdur Devlet Hastanesinde tedavi altına alındılar.

ISPARTA'DA HASAR

Isparta'da sabah saatlerinde başlayan fırtına, hasara ve bir kişinin yaralanmasına yol açtı. Fırtınadan yüzünden Halıkent Mahallesi Camisinin minaresinin şerefesi uçtu, Valilik binası arkasında Bedesten Esnafı tarafından kurulan çadır göçtü. Çadırının göçmesinden dolayı İlyas Topyıldız (27) adlı esnaf yaralandı. Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Topyıldız'ın ellerinde ve ayaklarında kırıklıklar olduğu belirtildi.

Fırtına nedeniyle il merkezinde bazı iş yerlerine ait levhalar düştü, otobüs durakları devrildi, bazı iş yerlerinin camları kırıldı, bazı evlerde ve iş yerlerinde çatılar uçtu. Fırtına nedeniyle kırılan camlardan dolayı bazı kişilerde de küçük yaralanmalar oluştuğu öğrenildi. Fırtınanın Isparta'nın bazı ilçelerinde de etkili olduğu bildirildi.

Yetkililer Isparta ve Burdur'da yaşanan etkili fırtının bazı noktalarda saatte 123 kilometre hıza ulaştığı belirtildi. Isparta Meteoroloji Bölge Müdürü Orhan Yıldız, bugün yaşanan fırtınanın hızı hakkında açıklamada bulundu. Burdur'da saatte 98 kilometre olan fırtınanın Isparta merkezde 105 kilometre hıza ulaştığını belirtti.

Yıldız, yaşanan etkili fırtınadan Isparta'nın tüm ilçelerinde etkisini gösterdiğini belirtti. Yıldız, fırtınanın hızının Aksu'da 62, Atabey'de 50, Eğirdir'de 96, Şarkikaraağaç'ta 93, Senirkent'te 88, Sütçüler'de 53, Yalvaç'ta 64, Uluborlu'da ise 123 kilometreye ulaştığını söyledi. Yıldız, bu durumda en şiddetli fırtınayı Uluborlu'nun yaşadığını kaydetti.

Fırtına yüzünden, Uluborlu Anadolu Lisesinin çatısındaki kiremitler uçtu. Yetkililer, ilçenin en yüksek tepesinde, Uluborlu Kalesi yakınındaki okul ve çevresinde fırtınanın çok şiddetli hissedildiğini belirttiler. Yetkililer, fırtınadan sonraki yağmur nedeniyle okul binasının daha da zarar görmemesi için çabaladıklarını bildirdiler.

Isparta Meteoroloji Bölge Müdürlüğünün istatistiki bilgilerine dayanarak açıklamada bulunan Yıldız, ''Isparta merkezde en son 14 Nisan 1966 yılında yaşanan etkili fırtınada saatte 106 kilometre hıza ulaşılmış. Uluborlu'da ise en son 22 Ocak 2004'te 127 kilometre hıza ulaşılmış'' dedi.
Yıldız, önceki gün de fırtına ile ilgili meteorolojik uyarıda bulunduklarını hatırlattı.

SÖKE'DE FIRTINA AĞAÇLARI DEVİRDİ

Söke'de dün gece saatlerinde başlayan şiddetli lodos, sabah saatlerinde etkisini arttırdı. Lodos fırtınası Söke'nin çeşitli yerlerinde ağaç gövdelerini kırarken; çatılardan baca ve antenler çevreye uçtu.

Rüzgarın şiddeti nedeniyle sabah saatlerinde yaya vatandaşlar sokaklarda yürümekte zorlandı. Lodos fırtınasının yanında şiddetli sağanak yağmurda etkili oldu. Söke'nin İstasyon Caddesi, Aydın Caddesi ve Morkent Barış Manço Parkı içindeki dalları ve gövdesi kırılmış ağaçları gören vatandaşlar şaşkınlık yaşarken; devrilen ağaçların çevreye zarar vermemesi ise teselli kaynağı oldu.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre Söke'de gök gürültülü sağanak yağışın Salı gününe kadar etkisini devam ettirmesi bekleniyor. Meteorolojiden edinilen bilgiye göre sağanak yağışla birlikte lodos fırtınasının hafta sonunda da sürmesi ve rüzgarın şiddetinin kıyı Ege'de 70 kilometre hıza ulaşması bekleniyor.

ANTALYA-KEMER SAHİL YOLUNUN TEK ŞERİDİ KONYAALTI MEVKİSİNDE ULAŞIMA KAPANDI

Antalya şehir merkezinde etkili sağanak ve kuvvetli rüzgar nedeniyle Konyaaltı sahilinde dalga boyu yaklaşık 3 metreye ulaştı. Kentte bu sabah başlayan sağanak, etkisini sürekli artırarak saat 16.00'ya kadar devam etti. Yağışla birlikte kuvvetli rüzgar da etkili olurken Konyaaltı sahilinde denizde dalga boyu yaklaşık 3 metreye ulaştı.

Dalgaların liman bölgesinde sahildeki taşları kara yoluna taşıması sonucu Antalya-Kemer sahil yolunun tek şeridi Konyaaltı mevkisinde ulaşıma kapandı. Karayolları ekipleri dozerle yolda temizleme çalışmalarını sürdürürken Sivil Savunma Müdürlüğü ekipleri de sahil çevresinde tedbir amacıyla ekip bulunduruyor.

Öte yandan, Antalya'da bazı ana cadde ve kavşaklarda biriken sular ulaşımı aksattı. Konyaaltı sahil yolu ile diğer güzergahlarda biriken suların tahliye edilmesine yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, su taşkınlarına karşı tedbir aldı. Gün boyunca sadece iki evden su baskını ihbarı alındığı, zemin kattaki bu evlere süratle müdahale edildiği bildirildi. Kent merkezinde şiddetli rüzgarın halen etkili olduğu belirtildi.

KENAN EVREN BULVARI'NDAKİ AĞAÇLAR KIRILDI

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından Kenan Evren Bulvarı'ndaki kaldırımlara dikilen ağaçlar kimliği belirsiz kişilerce kırıldı. Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü fidanlığında yetiştirilerek dikilen Gravilla türü 20 ağacın kırılması çevrecilerin tepkisini çekti.

"Bunu yapan insan olamaz" diyen çevreciler, "Büyükşehir Belediyesi, kenti daha da yeşillendirmeye çaba sarf ederken, vicdansız eller ağaçları tahrip ediyor. Kentli kültüründen yoksun insanların yaptığı ağaç katliamı hiçbir vicdana sığmaz." dedi.

Öte yandan, Park ve Bahçeler Müdürlüğü yetkilileri, kırılan ağaçların yerine yenilerinin zaman geçirilmeden dikileceğini söyledi. Yetkililer, Kenan Evren Bulvarı'nın doğusundaki kaldırımlarda TEDAŞ'ın elektrik kablolarını yeraltına almasından sonra, burada da düzenleme ve yeşillendirme çalışmalarının yapılacağını bildirdi.

KONYA'DA BİR OKULUN ÇATISI UÇTU

Konya'nın Akşehir ilçesinde şiddetli rüzgar nedeniyle Akşehir Lisesi'nin çatısının bir kısmı uçtu.

İlçede sabah saatlerinden itibaren etkili olan şiddetli rüzgar nedeniyle uçan Akşehir Lisesi'nin çatısının yarısına yakın kısmı, okul bahçesindeki basketbol sahasına düştü. Çatının uçtuğu okulun tüm öğrencilerinin o sırada sınıflarda, karnelerini aldıkları öğrenildi.

Okul bahçesinde öğrenci olmamasının olası üzücü olayları engellediği bildirildi. Okulun çatısının uçması sonucu maddi hasar meydana gelirken, öğrencilerin olaydan sonra güvenli bir şekilde okuldan çıkarılarak evlerine gitmelerinin sağlandığı ifade edildi. İlçede halen şiddetli rüzgarla birlikte yağmur etkili oluyor.

İZMİR'DE ETKİLİ SAĞANAK YAĞIŞIN YARIN SABAH SAATLERİNE KADAR DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR

İzmir'de sabahın erken saatlerinde başlayan sağanak yağış, etkili oluyor. Meteoroloji İşleri İzmir Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, İzmir'de günün ilk saatlerinde başlayan sağanak, etkisini sürdürüyor.

Güney yönünden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına şeklinde esen rüzgarın eşlik ettiği sağanak sonucu, metrekareye 14.6 kilogram yağış düştüğü belirtildi. Yağışın yarın sabah saatlerine kadar devam etmesinin beklendiği öğrenildi.

Cumartesi gündüz saatlerinde yağışların bir süre kesileceği, akşam saatlerinden itibaren yeni bir yağışlı hava kütlesinin etkili olacağının tahmin edildiği bildirildi.

Yetkililer, yağış ve kuvvetli rüzgar nedeniyle su baskını, zehirlenme gibi yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları uyarısında bulundu.

HAVA SICAKLIKLARINI DERECELERİYLE GÖRMEK İÇİN HARİTALARIN ÜZERİNE TIKLAYINIZ...