kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Geng Jinping

Melaminli süte üç idam

DIŞ HABERLER
22.01.2009
Çin'de 6 bebeğin ölümüne, 300 bin çocuğun hastalanmasına neden olan süttozu skandalı için üç yönetici idam cezası aldı..
Çin'de zehirli süt ürünleri davası idam kararıyla sonuçlandı. Ülkede altı bebeğin ölümüne, 300 binden fazla çocuğun hastalanmasına yol açan melaminli süt skandalı nedeniyle mahkeme üç kişinin idamına karar verdi. Skandalın odağındaki süt ürünleri şirketi Sanlu Grup'tan Zhang Yujun, halkın sağlığını tehlikeye atmaktan idama mahkûm edilirken Geng Jinping de zehirli gıda satmaktan aynı cezaya çarptırıldı. Mahkeme, Sanlu Grup'un eski yöneticisi Tian Wenhu'yu yine idam cezasına çarptırdı, ayrıca 3 milyon dolar da para cezası verildi. Tian, sahte ve standartlara uygun olmayan ürün satmaktan suçlu bulunurken, mahkeme Sanlu Grup'a 7.3 milyon dolar para cezası verdi. Çin adaleti süt skandalında idam kararı alırken şimdi sanıkların geri kalanı ile ilgili kararların çıkması bekleniyor. 2 kişinin müebbet hapis cezası aldığı davada 6 sanık da 5'le 15 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılırken 39 sanık halen hüküm bekliyor.

BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR
Çin'de bebek maması ve süttozu gibi süt ürünlerine, protein seviyesini artırmak için kimyasal melamin maddesi katılmış bu da zehirlenmelere yol açmıştı. Plastik ve yapıştırıcı üretiminde kullanılan melamin, çocuklarda böbrek taşına neden oluyor. Skandalın patlak vermesiyle Türkiye, AB ülkeleri, ABD, Japonya ve Malezya'nın da içinde olduğu birçok ülke, Çin'den süt ve süt ürünü ithalatını durdurmuş ya da kısıtlamıştı.