kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Rusya soğuk savaşı kaybetmedi"

CİHAN
Giriş Saati : 23.01.2009 14:07
Güncelleme : 23.01.2009 23:30
Yeni Haber
Rusya Ticaret Odaları Birliği Başkanı ve eski başbakanlardan Yevgeniy Primakov 'Rusyasız dünya mı?' adlı kitabında son dönemdeki gelişmeleri kaleme aldı. Düzenlenen tanıtım programında Rusya'nın soğuk savaşı kaybetmediğini ifade eden Primakov, Amerika'nın da küçümsenmemesi gerektiğini söyledi.

Rusya'nın resmi gazetesi Rossiyskaya Gazeta'nın merkez ofisinde düzenlenen "Rusyasız dünya mı? Siyasi basiretsizliğin sonuçları" adlı kitabın tanıtım toplantısında Primakov gündeme ilişkin konuları yorumladı.

Primakov, konuşmasında Rusya'nın soğuk savaşı kaybetmediğini, Amerika'nın küçümsenmemesini ve yeni göreve başlayan ABD Devlet Başkanı Barack Obama ile yakın diyalogda olunması gerektiğini savundu.

Rusya'nın soğuk savaşta kaybetmediğini anlatan Primakov, tezini şu gerekçelerle savundu: ''Nükleer potansiyelini tamamen koruyan Rusya'nın nasıl soğuk savaşı kaybettiğini iddia edebilirsiniz? Rusya eski Sovyet ülkelerinden tüm nükleer silahları kendi ülkesine çekebildi. Soğuk savaşı kaybeden bir ülke bu tür nükleer silahlara sahip olabilir mi? Ve bu diğer örnekler arasından sadece birisi."

"AMERİKA'YI KÜÇÜMSEMEYİN, OBAMA İLE DİYALOGA GİRİLMELİ"

Özellikle Kafkasya savaşının ardından Gürcistan'a tam destek çıkamadığı için Rus basınında Amerika ile ilgili küçümser görüşlerin yaygınlaştığını söyleyen Primakov, bu tür yaklaşımın yanlış olduğunu vurguladı.

Amerika'nın küçümsenmemesi gerektiğini belirten Primakov, "Bizim basında Amerika'nın kâğıttan kaplan olduğu tarzında yorumlar yayılmaya başladı. Kesinlikle Amerika kâğıttan kaplan değil. Dünya'da önemli konuma sahip olan bu ülke ile işbirliği yollarını aramamız lazım." diye konuştu.
Obama'nın ABD Başkanı seçilmesiyle Moskova'nın Washington'la yeni perspektif arayışına başladığını söyleyen Primakov, "Bizim medya sık sık Obama çevresini eleştiriyor. Ama dikkatinizi çekmek isterim ki, Obama çevresine hiçbir neoconcu bırakmadı. Zira bu insanlar Bush yönetiminde idi ve bunun sonucunda da Irak faciası yaşandı. Dolayısıyla, Obama'nın seçilmesinden şimdi faydalanmak lazım ve Washington'un yeni başkanı ile görüşmeleri başlatmak gerekir." şeklinde konuştu.

Küresel kriz dünyanın çok kutuplu olduğunu gösterdiğini savunan Primakov, "Çin ve Hindistan'ın ekonomik büyüme hızları Amerika'nın büyüme hızını katladı. Küresel mali kriz de dünyanın farklı kutuplu ve farklı şekilde genişlediğinin göstergesi." dedi. Primakov tanıtımını gerçekleştirdiğini kitabında Kosova, Güney Osetya, Sovyetler Birliği'nin dağılması gibi bir çok konuya değerlendiriyor.