kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'İşkence üssüne kilit' imzasını attı

22.01.2009
Başkanlığının ilk gününde Guantanamo tutuklularının davalarını erteleyen Obama, dün de mahkûmlara işkence skandalının merkezi üssü kapatma emrini veren kararnameyi imzaladı..
ABD'nin yeni başkanı Barack Obama ilk iş gününde selefi Bush döneminde eleştirilen konulara somut adımlarla neşter vurarak "Değişim" ve "Bir rüyam var" sloganlarının bir hayalden ibaret olamadığının ilk sinyallerini vermişti. Dün de kurmaylarını toplayarak eski yönetimin tüm dünyaya "ABD terör tutuklularına işkence yapıyor" imajını yayan Guantanamo üssünün 1 yıl içinde kapatılmasını öngören imzayı attı. Beyaz Saray'daki ofisinde emekli askeri uzmanlar ve yardımcısı Joe Biden ile önce kısa bir toplantı yaptı. Ardından basının karşısında ve ekibinin bakışları altında kararnameyi imzaladı.

SERT MUAMELE YASAĞI
Obama kararnameye ek olarak terör tutuklularına aşırı sert muameleyi de tamamen yasaklayan bir dizi icra emrinin altına da imzasını koydu. Peki ülkesinin ilk siyahi başkanı olarak koltuğa oturuşu ile bile tarih yazan Obama ilk 48 saatinde başka neler yaptı? İşte Obama'nın değişim projesiyle geçirdiği ilk iki günde yaptıklarının özeti: Yemin töreni gecesi boyunca 10 baloya katıldı, çok az uyudu ve görevdeki ilk gününe saat 08.30'da başladı. Oval Ofis'e gitti, birkaç dakika yalnız kalıp selefi Bush'un kendisine bıraktığı "43'ten 44'e" (başkanlık sıraları) başlıklı notu okudu. Eşiyle kilise törenine katıldı, Beyaz Saray çalışanlarıyla toplantı yapıp etik politikalarını aktardı. Ve seçim kampanyasında vaat ettiği "Değişimi" kanıtlarcasına hızla işe koyuldu. İlk adımlar ekonomi dünyasına "tasarruf", halka "dürüstlük", dünyaya da "temiz siyaset" mesajları verir nitelikteydi.

ZAMLARI DONDURDU
Kriz döneminde halkına kendisinin de kemerleri sıkacağını ve ülkenin parasını nasıl dikkatli kullanacağını gösterdi. Beyaz Saray'da yılda 100 bin dolardan fazla maaş alanlara yapılacak zamları dondurdu.

YEŞİLCİ VETOLAR
Obama, çevrecilerin boy hedefi haline gelen Bush'un imzaladığı "Hava kalitesi standartlarını gevşeten" yasa ile gri kurtların nesli tükenen türler listesinden çıkarılması yasalarını durdurdu. Milli parklarda petrol arama çalışmalarının önü şimdilik kapanmış oldu.

HEDİYE ALMAK YASAK
Çeşitli ülke, şirket ya da kuruluşlar adına lobi yapan isimlerin dağıttığı tatiller, uçak biletleri, pahalı eşyalar skandala yol açmıştı. Benzer bir durumun yaşanmasını önlemek için çalışanlarına "Hediye kabul etme yasağı" getirdi.

IRAK'TAN ÇIKIŞ
Savunma Bakanı Gates, Genelkurmay Başkanı Mullen ve Merkez Komutanlık Başkanı General Petraeus, Irak'taki ABD komutanı General Odierno ve ABD Büyükelçisi Crocker ile görüştü. Ardından emrini verdi: Irak'tan 16 ay içinde askerleri çıkaracak ve yönetimi ülke liderlerine bırakacak plan hazırlanıp işleme başlansın...

ORTADOĞU HAMLESİ
Filistin Devlet Başkanı Abbas, Mısır Devlet Başkanı Mübarek ve İsrail Başbakanı Olmert'i aradı.
Haberin fotoğrafları