kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Darwin neden "Türlerin Kökeni"ni araştırmış?

Giriş Saati : 23.01.2009 16:04
Güncelleme : 23.01.2009 23:30
Yeni Haber
Evrim teorisinin mimarı Charles Darwin'i, ünlü teorisini geliştirmeye yöneltenin köleciliğine ve ırkçılığa karşı duyduğu nefret olduğu ileri sürüldü.

Darwin'in doğumunun 200'üncü, "Türlerin Kökeni"nin yayınlanmasının da 150'inci yıldönümü dolayısıyla bu yıl içinde çıkacak "Darwin'in Kutsal Gayesi" adlı kitapta, ünlü teorisyenin hümanistliği araştırılıyor ve çalışmalarının saf bilimsellik amacıyla yapıldığı görüşüne karşı çıkılıyor.

Kitabı James Moore ile birlikte kaleme alan Adrian Desmond, zamanının zooloji biliminde bir önceli bulunmamasına karşın Darwin'in türlerin ortak kökeni olduğu sonucuna varması için nedenler olması gerektiğini belirterek, "Bunun nedeni kölecilik karşıtlığı" dedi.

Desmond, Darwin'in araştırmalarını yaptığı Galapagos adalarına o günlerde uğrayan her geminin buraya en az bir doğa bilimci getirdiğini belirterek, "çoğu aynı delilleri gördüğü halde neden hiçbiri bu tür bir ortak köken sonucuna varmadı?" diye sordu.

Niyetlerinin "Köleliğe karşıyım, bu nedenle evrimciyim" gibi indirgemeci bir sonuca varmak olmadığını vurgulayan Moore da, "Öne sürmeye çalıştığımız şey, ortak kökeni görmesi için Darwin'in 'kardeşlik bilimine' inanması gerekiyordu" dedi.

Darwin'in insanların ortak kökenden geldiği teorisiyle, beyazların siyah ırktan üstün olduğu yolundaki görüşü zayıflamıştı.

Ünlü bilimcinin köleliğin kaldırılması yönündeki düşüncesinin büyükbabalarının kölelik karşıtlığına kadar giden izlerini süren yazarlar, Darwin'in Beagle gemisinde köleliğe çok yakından şahit olduğunu da
vurguladılar.

Desmond, "Darwin, Beagle ile seyahatinden döndü ve aylar içinde evrimde ortak köken görüşünü ortaya koymaya başladı" dedi.
Moore, DarWin'in siyaseti ve bilimi başarıyla birleştirdiğini söyledi.