kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama'dan ilk icraat

Giriş Saati : 22.01.2009 19:03
Güncelleme : 22.01.2009 21:36
Yeni Haber
ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama, yabancı terör tutuklarının yıllarca ağır şartlar altında ve yargısız şekilde tutulduğu Küba'daki Guantanamo tutukevinin bir yıl içinde kapatılması emrini verdi.

Obama, Beyaz Saray'da düzenlenen törende, Guantanamo'nun bir yıl içinde kapatılmasını ve terör tutuklularına aşırı sert muamele edilmesinin yasaklanmasını öngören icra emirlerini imzaladı.

Başkan Obama'nın seçim kampanyasından bu yana söz verdiği bu adımlar, eski başkan George W. Bush'un konuya ilişkin politikalarının tersine çevrilmesi anlamına geliyor.

Gauntanamo tutukevi, 11 Eylül terörist saldırılarını takip eden ABD'nin Afganistan operasyonundan sonra kurulan, yüzlerce yabancı terör sanığının yıllarca yargılanmaksızın tutulduğu ve sonrasında da askeri mahkemelerde yargılanmaya başlandığı, dünyada büyük tepki gören bir kurumdu.

Guantanamo tutukevinin kapatılması, ABD'nin dünyadaki olumsuz görüntüsünün düzeltilmesi yönünde bir adım niteliğini taşıyacak.

Guantanamo'da geçen yıllarda yaklaşık 600 tutuklu bulunurken, bu sayı şu anda 245.
Başkan Obama, icra emirlerini imzalaması sırasında yaptığı açıklamada, teröre karşı mücadelenin süreceğini, ancak bunun, ABD'nin insan haklarına saygı gösteren kendi koşulları çerçevesinde yapılacağını söyledi.
Obama, Guantanamo tutukevinin kapatılması çerçevesinde ortaya çıkacak idari, adli ve lojistik sorunların nasıl çözümleneceğinin belirlenmesi için bir "görev grubu" oluşturulduğunu da açıkladı.

Obama'nin diğer icra emri çerçevesinde de bütün ABD güvenlik personelinin, terör sanıklarını sorgulamasında ABD Kara Kuvvetleri'nin ilgili el kitabındaki ilkelere uyması öngörülüyor.

Bu el kitabında, terör tutuklularına işkence ve aşırı sert muamele yasaklanmış bulunuyor.

AA