kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MAHMUT ÖVÜR

CHP İstanbul'da fırtına öncesi sessizlik

İşler yolunda gidiyor gibi görünen CHP İstanbul'un kulislerinde inanılmaz gergin bir bekleyiş var.
Her an fırtına kopacak gibi bir durum söz konusu...
Bu da nereden çıktı demeyin.
Öncelikle şunu söylemekte yarar var. İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adaylığı konusunda il başkanı Gürsel Tekin ile Kemal Kılıçdaroğlu arasında görünen siyasi centilmenlik örneği, ne yazık ki diğer adaylara gösterilmiyor.
Bu yaklaşım düşük düzeyde de olsa bir gerginlik yaratıyor.
Ancak asıl gerginliği, CHP'nin kalesi sayılan mevcut belediyelerin değişip değişmeyeceği ve "kazanılması muhtemel" ilçelere kimlerin atanacağı yaratıyor.
Konuyu biraz açalım.
Bir kere CHP İstanbul'da en çok tartışılan ve merak edilen şey mevcut belediye başkanlarıyla yola devam edilip edilmeyeceği...
Özellikle de Selami Öztürk 'ün 3 dönemi bitirip 4'üncü döneme girmesi "Acaba yetmez mi?" sorusu yaratıyor.
Ayrıca mevcut başkanlarla ilgili AK Parti'yle bir "dosyalar savaşı" olasılığı da birçok insanı korkutuyor.
Bu konuda ilk sinyali Kılıçdaroğlu verdi.
Kılaçdaroğlu 'nun, mevcut belediye başkanları Selami Öztürk, İsmail Ünal, Ateş Ünal Erzen ve Mustafa Değirmenci ile "yola devam" etmeme arzusunu farklı biçimlerde dile getirmesi kulisleri bir hayli karıştırdı.
CHP'de ikinci gerginlik, "kazanılması muhtemel" ilçelere, Ataşehir, Maltepe, Sarıyer ve Beylikdüzü'ne kimin aday olacağı konusunda yaşanıyor.
Bu noktada CHP İstanbul'da etkili olmaya çalışan iki "güç" ten söz ediliyor.
Bir yanda Mehmet Sevigen-Çetin Soysal ve mevcut belediye başkanları, diğer yanda ise İl başkanı Gürsel Tekin ve yakın çevresi var.
Aylar önce bu köşede CHP İstanbul'daki bu kamplaşmanın ipuçlarını vermiştik. Şimdi seçim süreci yaklaşıyor... Ve her an bu kamplaşma sıcak bir savaşa dönüşebilir.
Savaş alanları da belli; İstanbul'un yeni ilçelerinden Ataşehir ve Beylikdüzü, eski ilçelerinden Sarıyer ve Maltepe.
Özellikle Ataşehir, Sarıyer ve Maltepe çok daha kritik.
Neredeyse "kılıçlar çekilmiş" durumda...
Deneyimli belediye başkanı Selami Öztürk, Kadıköy'den kopan Ataşehir'in kendi kapsama alanından çıkmasını istemiyor. Bu nedenle yardımcısı İnci Beşpınar 'ın aday olması için elinden geleni yapıyor. SevigenSoysal desteği de arkasında.
Bu ekibin karşısında ise il başkanı Gürsel Tekin 'e yakınlığıyla bilinen Parti Meclisi üyeleri Sırrı Özbek ve Avni Aksoy ikilisi var. Bu ikili il yönetiminden istifa eden Battal İlgezdi ve Zafer Nuhoğlu 'na destek veriyor. İlgezdi daha şanslı görünüyor.
Tabii Sırrı Özbek 'in "Kadıköy özlemi" ni de yabana atmamak gerekiyor.
Sarıyer'de de durum farklı değil.
Aday adayları arasında 3 güçlü isim var. Şükrü Genç, Sedat Özsoy ve Gökhan Zeybek ...
Sevigen-Soysal ikilisi Özsoy 'u isterken, karşı ekip Şükrü Genç etrafından kümelendi. Gökhan Zeybek ise yeniden aday olmakta ısrarlı... Kördüğümü bir isim etrafında birleşme mi, yoksa sürpriz bir isim mi çözecek bilinmiyor.
Maltepe'de ise Prof . Dr. Mustafa Zengin 'e parti yönetiminin söz verdiği konuşuluyor. Ancak eğitimci Zübeyt Çelik ve işadamı Korur Kalender ise örgütte ve tabanda güçlü...
Şu sıralarda sessiz ve derinden benzer bir kavga da Eyüp'te yaşanıyor. Eyüp'ün AK Partili Belediye Başkanı Ahmet Genç 'in partisinden yeniden aday olmaması CHP'nin iştahını kabarttı.
Ve devreye Sevigen girdi.
Konuşulanlara göre Sevigen, Ahmet Genç 'e Eyüp'ten CHP adayı olmasını önerdi. Ancak bu öneri CHP İstanbul yönetiminde ciddi gerginlik yarattı.
Durum bir hayli kritik... AK Parti, İstanbul adaylarını bir hafta önce açıklarken CHP hâlâ beklemede... Nedeni de Sevigen-Tekin arasında yukarıda anlattığımız adı konmamış gizli iktidar çekişmesinin yaşanması.
Görünen o ki bu çekişme, CHP İstanbul'da derin bir sıkışma yaratıyor.
Bu sıkışmanın çatışmaya dönüşmemesi için CHP Genel Başkanı Deniz Baykal 'ın nasıl bir yol izleyeceği merakla bekleniyor.