kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gazze'de fosfor kullanımına soruşturma

Giriş Saati : 22.01.2009 09:26
Güncelleme : 22.01.2009 21:36
Yeni Haber
İngiltere, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 27 Aralık 2008'de başlayıp 17 Ocak 2009'da sona eren saldırısı sırasında fosfor bombası kullanıp kullanmadığının soruşturulmasını istedi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın Afrika dairesinden Mark Malloch-Brown, Lordlar Kamarasında yaptığı konuşmada, bu konuda emin olmak gerektiğini belirtti ve basında çıkan haberlerin ötesinde, olan bitenlerin kesin biçimde öğrenilmesi için soruşturma yapılmasını istedi.

Malloch-Brown, ''Dolayısıyla bu konuda bağımsız uluslararası bir soruşturma açılması için sarf edilen çabaları bütünüyle destekleyeceğiz'' ifadesini kullandı.

BM Genel Sekreteri'nin eski yardımcılarından Malloch-Brown, fosfor bombası kullanımının ''bazı durumlarda meşru bir savaş silahı'' sayıldığını ve birliklerin ilerlemesini engellemek için bir duman yaratmak için bu silahın kullanılmasının meşru olduğunu söyledi ve ''ancak bu silah Gazze'de sivilleri yakmak için kullanılmış gibi görünüyor'' dedi.

Haaretz gazetesi, dün İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde fosfor bombası kullanımı ihtimaliyle ilgili iç soruşturma yürüttüğünü yazmış, Albay Şai Alkalai'nin soruşturmanın başına getirildiğini açıklamıştı.

Ordu sözcüsü ise, resmi bir soruşturma başlatıldığını yalanlamıştı.

Haaretz'deki haberde, ordunun biri az miktarda diğeri ise yoğun fosfor içeren iki tip mermi kullandığı, ikinci tipten 20 kadar merminin de Beyt Lahhiya'daki mahallelere atıldığı belirtilmişti.

Bu tip bomba, çok ciddi yanıklara neden oluyor.