kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Gelenekler gereği Obama çiftinin baloda giydiği elbiseler, Smithsonian Müzesi’ne bağışlanacak. Wall Street gazetesine göre Wu’nun gece elbiseleri 3-6 bin dolara satılıyor.

Değişimi başlattı

BİLGE ESER
21.01.2009
'Değişim' sloganıyla ABD başkanlık koltuğuna oturan Obama, ilk iş gününde selefi Bush'a desteği dibe vurduran Guantanamo, Irak ve Filistin konularında somut adımlar attı..
Seçim öncesinde Guantanamo'yu kara bir leke olarak gördüğünü söyleyen ve "kapatacağım" diyen, Irak'tan çekilmeyi vaat eden, 'Ortadoğu'da diyalogla çözüm' diyen ABD'nin yeni başkanı Barack Obama, verdiği sözleri tutacağının işaretini verdi. Göreve geldiği ilk gün, ilk iş olarak Guantanamo ile ilgili bir kararname yayınladı. ABD'nin yabancı terör zanlılarını tuttuğu bu üsteki esirlerle ilgili mahkemenin 120 gün ertelenmesini istedi. Savunma Bakanı Robert Gates aracılığıyla gönderdiği kararda Obama'nın bu süre zarfında Guantanamo'nun kapatılması için gerekli düzenlemeleri yapacağı öne sürüldü. ABD'deki sivil mahkemelerde yargılanma talepleri reddedilen esirleri yargılayan geçici askeri mahkeme hâkimlerine gönderilen kararda "Adaletin çıkarı ve ABD Başkanı ile Savunma Bakanı'nın talepleri doğrultusunda, davaları 20 Mayıs 2009'a kadar askıya alın" dendi. Guantanamo'da 6 yıl boyunca yargılanmadan hapis tutulan yüzlerce zanlı, yargılanabilmek için ABD mahkemelerine talepte bulunmuştu. Guantanamo'daki gözaltı merkezini 1 yıl içinde kapatma planlarını içeren kararname taslağının da hazırlandığı bildirildi.

OLMERT VE ABBAS'A TELEFON
Beyaz Saray'daki ilk gününde bu adımlarla yetinmeyen Obama, daha sonra İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın yanısıra Mısır ve Ürdün liderleri ile telefon görüşmeleri yaptı. Ortadoğu barışı için kararlı olduğunu vurgulayan ABD Başkanı, Olmert'e "Gazze'ye silah transferinin engellenmesi için birlikte çalışacağız" dedi. Olmert de Gazze'ye insani yardımların girmesi için elinden geleni yapacakları sözünü verdi. Abbas ile konuşmasında ise Ortadoğu'da barışın temini için kararlığını vurguladı.

MAAŞLARI DONDURDU
CNN televizyonu ABD başkanının Pentagon üst düzey yetkilileriyle özel bir ırak toplantısı yapacağı ve 16 ay içersinde ABD ordusunun ülkeden çekilmesi için gerekli hazırlıkların yapılması talimatı vereceğini iddia etti. Obama bu arada Beyaz Saray'da üst düzey yöneticilerin maaşlarını dondurdu. Üst düzey yöneticilerle görüşen Obama maaşları dondurduğunu ve eskiden lobi faaliyetlerinde bulunanların hükümette çalışmalarıyla ilgili kuralları katılaştırdığıını da bildirdi.