kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Obama, Gazze konusunu kavrayamadı"

AA
Giriş Saati : 22.01.2009 12:19
Güncelleme : 22.01.2009 21:36
Yeni Haber
ABD'nin önceki gün yemin ederek göreve başlayan yeni Başkanı Barack Obama'nın, ilk iş gününü dış siyasete ayırmasına rağmen İsrail-Filistin anlaşmazlığındaki ana noktayı tam kavrayamadığı tartışılıyor.

Independent gazetesinde "Obama, şu ana kadar Gazze konusunu kavrayamadı" başlığı altında yayımlanan yorum haberde, "Keşke Obama'nın Ortadoğu'da herkesin konuştuğu konuda konuşma cesareti olsaydı" ifadesi kullanıldı.

Ortadoğu muhabiri Robert Fisk imzasıyla yayımlanan yorumda, Ortadoğu'da herkesin konuştuğu konunun ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesi ya da Guantanamo'nun sonunun geldiği ya da George Mitchell'in Ortadoğu temsilcisi olarak atanması olmadığına vurgu yapılarak, Obama'nın yemin töreninde yaptığı konuşmada "katledilen masumlara" atıfta bulunduğu, ancak bunların Arapların akıllarındaki gerçek "katledilmiş masumlar" olmadığı öne sürüldü.

Obama'nın dün "zorunlu olarak" Filistinli ve İsrailli liderleri aramasının kimseyi şaşırtmadığı da savunulan yazıda, Obama'nın, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a "tam bir ortaklık" teklifinde bulunduğu hatırlatıldı ve buradaki "tam" kelimesiyle ABD Başkanı'nın neyin kastetmiş olabileceği soruldu. Fisk yazısında "Obama belki Abbas'ı Filistinlilerin lideri sanıyor, ama her Arabın bildiği gibi, o sadece hayalet bir hükümetin başında" ifadesini kullandı.

Obama'nın yemin töreninde yaptığı konuşmada Gazze'ye ve hatta İsrail'e değinmediğine de dikkat çekilen haber yorumda, bunun Ortadoğu halkı için, Obama'nın konuşmasındaki bir kara gölge olduğu yorumu yapıldı.
Gazze konusunun "Züccaciyedeki fil" değil "Züccaciyedeki cesetler" olduğu ifade edilen haber yorumda, Müslümanlara verilen dostça mesajın, tüm dünyanın nefretle baktığı Gazze'deki katliam resimlere değinmediği yazıldı.

Haber yorumda, bütün bunlara rağmen yeni ABD yönetimine bir şans tanınması gerektiğinin altı çizildi.