kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

YTL'ler yakılacak

Giriş Saati : 30.12.2008 14:41
Güncelleme : 30.12.2008 18:47
Yeni Haber
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 1 Ocak'tan itibaren dolaşımdan çekilmeye başlanacak olan YTL'nin yakılarak yok edileceğini, bunun için Çevre ve Orman Bakanlığı ile görüştüklerini söyledi. Vatandaşlardan banknotların gerçekliğin anlayabilmek için halka yönelik güvenlik önlemlerinin en az üç güvenlik özelliğini iyi öğrenmesini isteyen Yılmaz, dönüşüm işlemlerinde acele etmeye gerek olmadığı kaydetti.

"YTL'den TL'ye Geçiş Tanıtım Kampanyası" hakkında bilgilendirme toplantısı düzenleyen Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, YTL'den TL'ye dönüşe iki gün kaldığını belirterek, 1 Ocak'ta dolaşıma çıkacak TL banknot ve madeni paraların tasarım ve boyutlarının tamamen değiştiğini, banknotların artık daha küçük olacağını söyledi. Artık banknotların cüzdanlara sığacağını kaydeden Yılmaz,2009 yılı boyunca YTL ve TL'lerin birlikte tedavülde olacağının kaydetti. YTL banknotların 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren 10 yıl boyunca, YTL ve Ykr madeni paraların ise 1 Ocak-31 aralık 2010 tarihleri arasında bir yıl boyunca Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerince kabul edileceğini ve değiştirilebileceğini ifade etti.

"DÖNÜŞÜMDE ACELEYE GEREK YOK"

Dönüşümün, işlemlerin doğal akısı içinde gerçekleşeceğini dile getiren Yılmaz, vatandaşların acele etmesine gerek olmadığına işaret etti. Yılmaz, "Bankaların müşterilerine yapacağını ödemelerde mümkün olduğunca TL banknot kullanılacak. Bankalarca piyasalardan çekilen YTL banknot ve madeni paralar mümkün mertebede tekrar piyasaya verilmeyecek. 2009 yılının ilk yarısında tedavüldeki paraların büyük bölümünün TL'ye dönmüş olacağını öngörüyoruz" dedi.

TL tanıtım kampanyası çerçevesinde çok sayıda kamu ve özel sektör kuruluşunun yanı sıra bazı sivil toplum örgütleri ve meslek örgütleriyle de birlikte çalıştıklarına dikkat çeken Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Emniyet Müdürlüğü aracılığı ile broşürlerin ulaştırıldığını kaydetti. Tüm PTT'lerde afişlerin sergileneceğini ve işlem yapan vatandaşlara tanıtım broşürlerinin de dağıtılacağının altını çizen Yılmaz, ayrıca Türk Telekom'un 17.5 milyon sabit hat abonesine gönderdiği fatura zarflarının içerisinde TL tanıtım broşürüne yer vereceğini, böylelikle kırsal kesime de ulaşmış olacaklarını vurguladı. Kampanya kapsamında 28 milyon 700 bin adet tanıtım malzemesi hazırlandığını belirten Yılmaz, bunların büyük çoğunluğunun dağıtıldığını kaydetti.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİN EN AZ ÜÇÜNÜ KONTROL EDİN UYARISI

Banknotların güvenlik özelliklerine de değinen Yılmaz, banknotlarda halka yönelik güvenlik önlemleri, profesyonellere yönelik güvenlik önlemleri, makinelere yönelik güvenlik önlemleri ve Merkez Bankası'na münhasır güvenlik önlemleri olduğunu söyledi. Emniyet şeridi, filigran, holografik şerit folyo, kabartma baskı, gizli görüntü, bütünleşik görüntü, boyut farkı, renklendirilmiş banknot kağıdı, görme engellilere yönelik özellikler ve renk değiştiren şerit olmak üzere halka yönelik on güvenlik önlemi bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, "Paraların tedavüle çıkmasına iki gün kala vatandaşları uyarmak istiyorum. Banknotların gerçekliğin anlayabilmek için halka yönelik güvenlik önlemlerinin en az üç güvenlik özelliğini iyi öğrensinler ve mutlaka kontrol etsinler" diye konuştu.

YAKLAŞIK 1.3 MİLYAR TL'NİN ÖN VE ALT YÜKLEMESİ TAMAMLANDI

TL banknotların üretim ve dağıtıma Mayıs ayında başlandığını anımsatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"ATM'lerin ve para sayma makinelerin test ve dönüşümlerin yapılması amacıyla Ekim'de banknotların firmalara emanet verilmesi ve gerekli adaptasyon işlemlerine başlandı. 26 Aralık'ta test adaptasyon için 18 firma 148 bin 452 adet toplam 3 milyon 375 bin 840 YTL tutarında banknot teslim edildi. 1 Ocak'tan itibaren bankacılık sistemi tarafından TL banknotların dolaşıma çıkarılmasını sağlamak amacıyla Kasım ayında TL banknotların bankalara ön yüklemelerine başlandı. 19 banka ön ve alt yükleme talep etti. Ön ve alt yüklemeye konu olan banknot ve madeni para tutarı 1.3 milyar TL'ye yaklaştı. Bu tutar yılbaşından itibaren hızla piyasaya verilmeye başlanacak."

"BANKNOTLARI KULLANIRKEN ÖZEN GÖSTERİLMELİ"

Başkan Yılmaz, dolaşımda bulanan banknotların kalitesinin artırılması amacıyla banknotların yıpratılmamasına gerekli özen ve dikkat gösterilmesini istedi. Banknotların üzerine yazı yazılmaması, buruşturulmaması, delinmemesi ve yırtılmaması gerektiği uyarısında bulunan Yılmaz, banknot işleme sistemlerinin çalışmalarının olumsuz yönde etkilenmemesi için yırtılmış banknotların bantlarla yapıştırılmaması ve cüzdan kullanma alışkanlığının elde edilmesi gerektiğini kaydetti.

BANKNOT İŞLEME SİSTEMİ İLE SAHTE PARALAR DOLAŞIMDAN ÇEKİLİYOR

TL banknotların uluslar arası standartlarda üretildiğini ve banknotlarda ilave güvenlik önlemlerinin bulunduğuna dikkat çeken Yılmaz, Merkez Bankası'nın teknik donanımının sahte banknotların tekrar dolaşıma çıkmasına imkan vermeyecek yapıda olduğunu söyledi. Banknotlar işleme sistemleri sayesinde sahte paraların dolaşımdan çekilmesinin sağlandığını ifade eden Yılmaz, sahtecilikle mücadelede en önemli görevin vatandaşa düştüğünü, sahte banknot ele geçirildiğinde en yakın emniyet ve Jandarma birimlerine haber verilmesi gerektiğini kaydetti.

"200 TL ENFLASYONU ETKİLEMEYECEK"

Toplantını ardından basının sorularını yanıtlayan Yılmaz, bankaların 1 Ocak'ta sıkıntı yaşanmaması için ellerinden geleni yaptığını dile getirerek, ATM'lerle ilgili çalışmaların yapıldığını söyledi. TL tanıtım kampanyasının maliyetinin 1 milyon 140 bin YTL olduğuna işaret eden Yılmaz, YTL'den TL'ye dönüşte ise banknot başına maliyetin 11-12 kuruş olduğunu belirtti.

Bir gazetecinin dolaşımdan çekilen YTL'nin ne yapılacağını sorması üzerine Yılmaz, Çevre ve Orman Bakanlığı ile görüştüklerini kaydetti. Yüksek ısıda yakılarak YTL'den enerji üretileceğini dile getiren Yılmaz, dolaşımdan çekilen YTL'nin asfalt yapımında kullanılmayacağını belirtti. TL'ye geçişin enflasyonu etkilemeyeceğine dikkat çeken Yılmaz, para biriminin değişmeyeceğini, 200 TL'nin de sadece Merkez Bankası ve bankalar arasında kullanılacağını söyledi. Yılmaz, "Basmak değil, basmamak eksiklik olurdu. TL'lerin dolaşıma çıkmasında yeteri kadar başarılı oluruz" dedi.

ANKA