kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Bu da oldu! Filistin'e saldırı petrolü ve borsayı yükseltti

29.12.2008
İşte borsalarda alımlara neden olan silsile... Gazze vuruldu, arzın aksayacağı beklentisi petrolü 40 $'a yükseltti. Dolar değer yitirdi, petrol şirketlerinin önderliğinde değer kazanan borsaların moralini Dow Chemical bozdu..
İsrail'in Gazze'ye düzenlediği ve 300'ün üzerinde insanın hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan saldırılar sonrası, petrol fiyatları fırladı. 40 doların üzerine çıkan petrol fiyatları, doların değer kaybetmesini desteklerken, petrol şirketlerinin hisselerine prim yaptırdı. BP hisseleri yüzde 3 yükselirken, Exxon Mobil ve Avusturya'nın en büyük ikinci petrol üreticisi Woodside Petroleum'un hisseleri yüzde 1'in üzerinde değer kazandı. Petrol ve emtia şirketi hisseleri önderliğinden dünya borsaları yükselişe geçti. Londra Borsası'sı yüzde 1.43, Frankfurt Borsası ise yüzde 0.75 değer kazandı. Petrol şirketleri önderliğinde Avrupa Borsaları ve ABD vadeli işlemleri yükselişe geçti.

17.4 MİLYAR $'LIK ANLAŞMA İPTAL
Kuveyt'in ABD'li Dow Chemical şirketi ile ortak petrokimya şirketi kurulmasını amaçlayan 17.4 milyar dolarlık anlaşmayı iptal etmesi ile piyasalarda moraller bozuldu. Ortadoğu'da yükselen gerginlik sonrası tırmanışa geçen petrol fiyatları doların uluslararası piyasalarda değer kaybetmesinde etkili oldu.

DOLAR DEĞER KAYBETTİ
Dolar, euro karşısında yüzde 2, Güney Afrika Randı karşısında yüzde 3, İsveç Kronu karşısında ise yüzde 4'e varan değer kayıpları yaşadı. Uzmanlar, doların değer kaybetmesinde, Ortadoğu gerginliği nedeniyle yükselen petrol fiyatlarının etkili olduğunu belirtiyor. Şubat teslimli ham petrol varil fiyatı New York Ticaret Borsası'nda elektronik işlemlerde 42.20 dolara kadar tırmandı. Dünyanın en büyük petrol rezervlerinin bulunduğu Ortadoğu'da siyasi tansiyonun yükselmesi, peşinden petrol fiyatlarının yükselişini getiriyor. İsrail, Haziran 2006'da Lübnan'a girdiğinde petrol fiyatları 78.40 dolara kadar yükselerek rekor kırmıştı.