kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

MGK'dan İsrail'e operasyonları durdur çağrısı

ANKA
Giriş Saati : 30.12.2008 19:24
Güncelleme : 30.12.2008 20:07
Yeni Haber
Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, İsrail'in Gazze'ye yönelik harekatının çok sayıda Filistinli'nin yaşamını yitirmesine yol açmasından duyulan derin endişe dile getirilerek, askeri harekatın derhal durdurulması çağrısında bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen 2008 yılının son Milli Güvenlik Kurulu toplantısı 5 saat 45 dakika sürdü. Toplantı sonrasında yapılan yazılı açıklamada, teröre karşı yürütülen çok yönlü mücadelenin tehditin bertaraf edilinceye kadar sürdürülmesi, İsrail'in Gazze'ye yönelik operasyonlarının durdurulması, ABD ile Irak arasında imzalanan geri çekilme anlaşması sonrasında Irak'ta oluşacak yeni durum ve Kıbrıs'taki müzakere sürecini konularının üzerinde durulduğu kaydedildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Ülke güvenliğini etkileyen iç ve dış gelişmeler ele alınmış, milletimizin güven ve desteğiyle sürdürülen bölücü terörle mücadelede elde edilen sonuçların genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu bağlamda, terör ve örgütü ve yandaşlarına karşı yürütülen çok yönlü mücadeleye, tehdit bertaraf edilinceye kadar aynı azim ve kararlılıkla devam edileceği vurgulanmıştır.

İsrail'in Gazze'ye yönelik harekatının çok sayıda Filistinli'nin yaşamını yitirmesine yol açmasından duyulan derin endişe dile getirilmiş, askeri harekatın derhal durdurulması, çatışmaların sona erdirilmesi, diplomasiye imkan tanınması, Gazze'deki halka insani yardımların güvenli şekilde ulaştırılmasının sağlanması ve ayrıca Filistinliler arasında bir an önce uzlaşmaya varılması çağrısında bulunmuştur.

Irak'taki ABD güçlerinin statüsüne ve geri çekilme takvimine ilişkin olarak Irak ile ABD arasında imzalanmış bulunan anlaşma sonrası dönemde Irak'taki yeni durum ve bu ülke ile ilişkilerimiz değerlendirilmiş, ayrıca Irak topraklarından kaynaklanan PKK terörü ile mücadele konusu ve bu amaçla Türkiye, ABD ve Irak arasında oluşturulan üçlü mekanizma ele alınmıştır. Türkiye, Irak ve ABD arasında oluşturulan üçlü mekanizma ele alınmıştır. Türkiye-Irak yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi çerçevesinde Irak ile işbirliğinin çeşitli alanlarda geliştirilmesi üzerinde de durulmuştur.

Kıbrıs'ta 3 Eylül 2008 tarihinde başlayan müzakere süreci ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir. Bu çerçevede Türkiye'nin Kıbrıs'ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Talat tarafından yürütülmekte olan kapsamlı çözüm müzakerelerini desteklediği, çözümün yerleşik BM parametreleri temelinde, 40 yıllık müzakere sonucunda ulaşılan iki kesimlilik, iki tarafın siyasi eşitliği, iki kurucu devletin eşit statüsü ve yeni bir ortaklık devleti ilkeleri çerçevesinde bulunması gerektiği ve Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin devam etmesinin esas olacağı vurgulanmıştır."