kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ser salawe piroz be

HAZAL ATEŞ - ANKARA
29.12.2008
Cumhuriyet tarihinde bir ilk. Başbakan, TRT-6'dan Kürtçe "Ser salawe piroz be" (Yeni yılınız kutlu olsun) diye seslenecek..
TRT, Kürtçe açılımıyla birlikte bir ilke daha imza atıyor. Türkiye tarihinde ilk kez bir Başbakan, TRT'de Kürtçe mesaj verecek. Başbakan Tayyip Erdoğan, 1 Ocak'ta Kürtçe yayına başlayacak TRT-6'da yapacağı konuşmanın sonunda, Kürtçe "TRT-Şeş serx erebe (TRT 6 hayırlı olsun) Ser salawe piroz be (Yeni yılınız kutlu olsun)" diyecek.

1 OCAK'TA
Kürtçe TV, 1 Ocak 2009'da saat 19.00'da Arı Stüdyoları'nda test yayınını bitirerek normal yayına geçecek. "Aynı göğün altındayız" sloganıyla yayına başlayan TRT-6 yeni yılla birlikte 24 saat yayın yapacak. Türkiye tarihinde ilk kez bir Başbakan, Kürtçe mesaj verecek. Başbakan Tayyip Erdoğan'la yaklaşık 6 dakikalık bir çekim gerçekleştirildi. Başbakan Erdoğan, önce Türkçe, "Türk, Kürt, Laz, Çerkez hepimiz kardeşiz. Bu coğrafyada yüzyıllardır birlikte yaşıyoruz, yaşamaya devam edeceğiz" sözleriyle birlik ve beraberlik mesajı verecek. Başbakan Erdoğan, konuşmasının sonunda da Kürtçe, TRT-Şeş serx erebe (TRT- 6 hayırlı olsun); Ser salawe piroz be (Yeni yılınız kutlu olsun)" diyecek. Başbakan'ın, Türkçe yapacağı birlik, beraberlik ve barış konuşmasının da dublajla Kürtçe verilmesi planlandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de TRT-6 için kısa bir röportaj verecek. Bu konuşmanın Türkçe altyazıyla mı yoksa Kürtçe dublajla mı yayınlanması için Gül'ün görüşü alınacak. Yayının ilk gününde, bakan, milletvekili, sanatçılarla röportajlar da yer alacak. TRT-6'da "En son babalar duyar", "Dedem, Gofret ve ben", "Gurbet" gibi yerli diziler dublajla verilecek, yemek ve eğlence programları ise Kürtçe sunulacak. Kanalda, "Turgut Özal, Doğa, Bilim" belgesellerinin yanı sıra, "Deste Gül" edebiyat programı yapılacak. Ocak ayında yayınlanacak sinema filmleri arasında da Türkan Şoray'ın başrolü oynadığı Körebe, Siyah Gelinlik, Tatlı Kaçık, Kırlangıç Fırtınası filmleri bulunuyor. Ayrıca, çocuklar için de çizgi filmler yer alacak. Özellikle dublajı zor olan çizgi film ve sinema filmleri kurum dışında Kürtçeye çevriliyor.

REKLAM YOK
TRT yönetimi, programlar ve yayın akışı oturuncaya kadar reklam almayacak. İlk test yayını "Kırmançi" lehçesi ile başlarken bu hafta yapılacak yayınlarda Zazaca da kullanılacak. Test yayında, Rojin, Nilüfer Akbal klipleri, Ayşe Şan, Şivan Perver müzikleri yer alırken, sanatçı yelpazesi renklendirilecek. TRT, kanalda eserlerini yayınlamak için Kürt sanatçılarla görüşmelerini sürdürüyor. TRT'nin Kürtçe kanalı saat başı haber verecek. Haberlerde, 'şimdilik' spiker ya da sunucu olmayacak. Görüntülerin üzerine haber okunacak.