kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çalışmak için işe gitmeye gerek kalmayacak

Giriş Saati : 25.12.2008 14:33
Güncelleme : 25.12.2008 18:51
Yeni Haber
TBMM Adalet Komisyonu, Türk Borçlar Kanunu Tasarısının 30 maddesini daha kabul etti.

Tasarı üzerindeki çalışmalarına devam eden Komisyon, bugünkü çalışmasına, ''pazarlamacılık sözleşmesi'' ve ''evde hizmet sözleşmesini'' görüşerek başladı.

Komisyon, bu bölümleri kabul ettikten sonra, daha önce görüşmelerini ertelediği maddelere geçti. Komisyon, öğle arası vermeden önce toplam 30 maddeyi daha kabul etti.

Tasarının haksız fiillerden doğan zararlarda, ''müteselsil sorumluluğu'' düzenleyen 60. maddesinde değişiklik yapan Komisyon, ''her bir müteselsil sorumlunun yükümlü tutulacağı tazminat miktarının, tek başına sorumlu olması durumunda yükümlü tutulacağı tazminattan fazla olamayacağını'' düzenleyen hükmü tasarı metninden çıkardı. Böylece müteselsil sorumlulukla ilgili mevcut durum korunmuş oldu, ancak konu komisyonda tartışıldı.

Söz konusu düzenlemenin, tasarıda kalmasını isteyen AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak, ''Bu düzenleme kabul edilirse, tarihi reform olur'' dedi.

CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner de düzenlemenin, adaletsiz uygulamaları ortadan kaldıracağını ifade etti.

''Türkiye'de sorumluluk hukukunu çökertmiş oluruz'' diyerek, düzenlemeye karşı çıkan Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya da ''Paylı sorumluluk AB ülkelerinde bile yok. Sadece İsviçre teşebbüs etti, onlar da vazgeçti. Biz de zincirleme sorumluluk var'' diye konuştu.

EVDE HİZMET SÖZLEŞMESİ

Tasarının kabul edilen maddelerindeki diğer düzenlemelere göre, işçi, işverenin verdiği işi, evinde kendisi veya aile bireyleriyle ücret karşılığı yapabilecek. İşçi, bir mağaza için, kendi evinde giysi dikip vermeyi, ürün paketlemeyi üstlenebilecek.

İşverenin, ücret ve malzeme bedelini yazıyla bildirmediği durumlarda, bu işlerde uygulanan alışılmış ücret ve bedel geçerli olacak.

İşçi, işveren tarafından sağlanan malzeme ve araçları özenle kullanacak, kalan malzeme ve araçları işverene teslim edecek.

İşçinin ücreti, aralıksız olarak çalıştırılıyorsa, 15 günde bir ya da işçinin rızasıyla ayda bir, aralıklı olarak çalıştırıldığı takdirse ise ürünün tesliminde ödenecek.

İşçiyi aralıksız şekilde çalıştıran işveren, işçinin kişiliğinden kaynaklanan sebeplerle ve kusuru olmaksızın çalışamadığı durumlarda da ücretini ödeyecek. Yani işçi, kusuru olmaksızın tutuklandığı ya da hastalandığı durumlarda da ücretini almaya devam edecek.

TAŞINMAZ SATIŞI

Taşınmaz satışı sözleşmeleri, resmi şekilde düzenlenecek. Taşınmaz satışı vaadi, geri alım ve alım sözleşmeleri, resmi şekilde düzenlenmedikçe geçerli olmayacak.

Önalım sözleşmesinin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmış olmasına bağlı olacak.

AA