kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın verdiği önegeyle tasarıya pisikolojik taciz ifadesi eklendi.

İşyerinde psikolojik tacize yasal destek de geliyor

ANKARA
24.12.2008
Meclis Adalet Komisyonu, Borçlar Yasa Tasarısı'nda yaptığı değişiklikle dünyada tartışılan mobbing yani işyerinde psikolojik tacizi yasakladı, patronlara bunu önleme zorunluluğu getirdi..
Meclis Adalet Komisyonu, Borçlar Yasa Tasarısı'nın işçi-işveren ilişkilerini düzenleyen maddelerinde önemli değişiklikler yaptı. En önemli değişiklik ise patronlara cinsel tacizin yanında psikolojik tacizi önleme zorunluluğu getirilmesi oldu. Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya'nın verdiği önerge ile tasarıya "psikolojik taciz" ifadesi eklendi. Yapılan değişikliğe göre işveren, yanında çalıştırdığı işçinin "kişiliğini korumak ve saygı göstermek, işyerinde dürüstlük kurallarına uygun bir ortamı sağlamak, özellikle işçilerin psikolojik ve cinsel tacize uğramamaları ve bu tür tacizlere uğramış olanların da daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemleri almakla" yükümlü olacak.

İŞVEREN GEREKEN ÖNLEMİ ALACAK
Patronlar aynı zamanda iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi alacak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, alınan her türlü önleme uymak zorunda olacak. İşveren işçilerin ölümü, sakatlanması ya da kişilik haklarının zedelenmesi halinde zararların tanzimi konusunda sözleşmeye aykırılıktan doğan sorumluluk hükümlerine tabi olacak. İyimaya'nın önergesinin gerekçesinde, "Cinsel tacizin yanında diğer psikolojik tacizler de (mobbing) kişilik değerlerini ihlal eden sebepler kategorisinde sayılmıştır" denildi. Yargıtay daha önce aldığı kararla mobbing yasağı getirmişti. Yapılan düzenleme ile bu yasalara da girmiş oldu. Tasarı yasalaşırsa hizmet sözleşmelerine, sadece işçi aleyhine konulan ceza koşulu geçersiz olacak. Bir başka düzenlemeyle de patronlar, her hafta kural olarak pazar günlerde çalışana izin verecek. Hizmet sözleşmesinin feshi halinde ise bildirim süresi içinde işçiye ücretinde bir kesinti yapmaksızın günde 2 saat iş arama izni verilecek. İşveren, işçiye, yıllık izin ücretini, peşin veya avans olarak verecek. İşçi, haklı sebep olmaksızın hizmet sözleşmesi feshedilirse, sözleşme süresince kazanabileceği miktarı, tazminat olarak isteyebilecek.
Haberin fotoğrafları