kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Meksika'da ABD otomotiv sektörü endişesi

Giriş Saati : 25.12.2008 15:19
Güncelleme : 25.12.2008 18:51
Yeni Haber
ABD'li otomotiv şirketlerinin kurtarılması planı, bu şirketlerin Meksika'daki yatırımları nedeniyle bu ülkedeki otomotiv sektörünü de yakından ilgilendiriyor.

Otomotiv sektöründe dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında yer alan Meksika'ya, ucuz işçilik maliyetleri nedeniyle büyük yatırımlar yapan ABD'li General Motors (GM), Ford ve Chrysler'ın üretimi, bu ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 3'üne ve ihracatının beşte birine denk düşüyor.
Meksika'da 13 fabrika işleten GM, Ford ve Chrysler, bu ülkenin otomotiv üretiminin yüzde 50'sinden fazlasını karşılıyor.

ABD'li yöneticiler, hükümetin kredi desteği sağladığı ABD'li otomotiv şirketlerinin ülkedeki istihdamı koruması gerektiğini düşündükleri için bu şirketlerin Meksika'da yeni yatırımlar yapması beklenmiyor.

Ekonomist Juan Pablo Fuentes, ABD otomotiv şirketlerinin hükümetin verdiği krediye gerçekten ihtiyaçları olduğunu, bu yüzden kısa vadede Meksika'da yeni yatırımlar yapmaktan kaçınacaklarını söyledi.

Meksika Otomotiv Endüstrisi Derneği'ne göre, Meksika'da üretilen araçların yüzde 75'i ihraç edilirken, bu ihracatın yüzde 70'i ABD'ye yapılıyor. ABD'de araç satışlarındaki azalma nedeniyle Meksika'nın otomotiv ihracatı kasım ayında yüzde 8 ve üretimi yüzde 2,1 geriledi.
GM, Meksika'da 12 bin 700 ve Chrysler ise 5 bin kadar kişiye istihdam sağlıyor.

Meksikalı otomotiv üreticileri gelecek yılın kötü bir yıl olmasını beklerken, Meksika Otomotiv Endüstrisi Derneği, 3 milyar dolar kredi desteği talebinde bulundu.

Meksika'da otomotiv sektörüne ucuz işçilik nedeniyle 1990 yılından bu yana 2 milyar dolar yabancı sermaye yatırımı yapıldı. Otomotiv endüstrisi 500 bin kişiye doğrudan ya da dolaylı olarak istihdam sağlıyor.

Ford, yeni Fiesta modeli üretimi için 3 milyar dolarlık yatırımın parçası olarak Cuautitlan montaj fabrikasına yeni teçhizat yerleştirirken, bu yatırımla Meksika'da 4,500 kişiye iş yaratılacak.

GM de temmuz ayında Chevrolet Aveo ve Pontiac G-3 üretimi için San Luis Potosi de yeni bir fabrika açtı. Chrysler şirketi ise yeni Phoenix motorları üretimi için Saltillo'da 570 milyon dolarlık bir fabrika inşa ediyor.

Alman otomotiv şirketi Volkswagen'in de GM kadar araç ürettiği Meksika'da, Çin'in otomotiv şirketi FAW'ın Michoacan eyaletinde yaptığı montaj fabrikasını 2010 yılına kadar bitirmesi bekleniyor. Böylece Çin araçları ilk kez bu ülkede üretilmeye başlanacak.

AA