kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, bankacılığa likidite vermeye devam ettiklerini belirterek destek miktarını 15-16 milyar dolar olarak açıkladı.

'Harcama değil güven artırıcı önlem gerek'

24.12.2008
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, hükümetin canlandırma paketleriyle gündeme gelen harcama artırıcı politikalarını üstü kapalı eleştirerek "Genişletici bütçe politikası ile ekonomiyi canlandırma olanağı sınırlı. Artan bütçe açıkları faizi yükseltir. Genişletici mali politikalar değil güven artırıcı önlem gerek" değerlendirmesinde bulundu. İstanbul Sanayi Odası'nın meclis toplantısına konuk olan Yılmaz sanayicilerden yağmur gibi gelen soruları yanıtladı. Yılmaz sorulara verdiği yanıtlar özetle şöyle:

* ÖDÜN YOK: Fiyat istikrarı ve mali disiplinden ödün yok. Kamu harcamalarını artırarak, bütçe açığını artırırsanız risk primi ve reel faiz yükselir. Mali harcamaya yol açacak net harcama artışı görece küçük olmalı, belirli sektörlere kaynak aktarılmasından ziyade üretim artışı hedeflenmeli.

* DALGALI KURA DEVAM: Yüksek faiz düşük kur politikası gütmüyoruz. 2001 yılında oyunun kurallarını belirledik ve kabul ettik. Dalgalı kurdan ödün yok.

* YÜKSEK FAİZ SERMAYE AKIŞI İLE İLGİSİZ: 2003-2004'te reel faiz yüzde 35'ken kimse gelmiyodu. Makro istikrar daha önemli.

* PEYGAMBER DEĞİLİZ: Bizde hata yapabiliriz, peygamber değiliz ancak 2006'dan beri uygulanan sıkı para politikası olmasaydı, şu anda çok daha kötü durumda olmazdık.

* BOLLUK BİTTİ: Parasal bolluk dönemi bitti, herkes aklının bir tarafına bunu yazsın.