kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Fikstür Puan Durumu Formula 1
 
24 Saat
24 Saat
Ahmet Çakar'la Birebir'in bugünkü konuğu Levent Tüzemen.

Kalli'nin gelişi hata

AHMET ÇAKAR
AHMET ÇAKAR
25.12.2008
"ÇAKAR: Galatasaray tarihinin en güçlü kadrolarından birine sahip. Defansif sorunları asgariye indirirlerse 10 puan farkla şampiyon olurlar. Skibbe'nin yardımcılarına yapılanı ve üstüne Kalli'nin gelişini kabullenmesini ben kabullenemiyorum."

"TÜZEMEN: Skibbe'nin Almanya'da en büyük 'hamisi' Völler idi. Feldkamp'ı bence bir dayanak olarak getirdiler. Ama Polat ile ilgili sözleri yüzünden başkan olsam ben Kalli'yi değil danışman yapmak, kulüpten içeri bile sokmazdım"

Ahmet Çakar: Galatasaray kötü başladı, iyi bitirdi.
Sezon başında önce Steaua hüsranı, ardından da ligde alınan kötü sonuçlar; giderek daha az defansif hata, UEFA'daki iyi maçlar ve sıralamada iyi yerde bitiriş. Bu konuda ne diyorsun?
Levent Tüzemen: G.Saray'ın sezona kötü gireceği hazırlık maçlarından belliydi. Skibbe, milli oyuncuların eksikken kafasına göre bir takım yaratmaya çalıştı ve başarısız sonuçlar aldı. Milli futbolcular geldikten sonra da G.Saray'a iki ay tam katkı sağlayamadılar. Avrupa'da yarı final oynamanın zafer sarhoşluğundan kurtulamadılar; mental yıpranmayı atlatamadılar. Motivasyon ve koordinasyon eksikliği G.Saray'ın dış sahalarda takım olmasını engelledi. Sadece yıldızlara dayalı futbol gösterisi Ali Sami Yen'de seyirci desteğiyle ön plana çıktı. Ama yıldızların yumuşak yapıları agresif takımlara ve deplasmanda maçlarına yetmedi. Ergün Penbe, "Yıldızlarla maç kazanırsınız, takım olursanız şampiyonluğu kazanırsınız" der. Yıldızlara dayalı sistemde G.Saray maç kazanmayı hedefledi ama takım olma ruhunu yakalayınca Avrupa'da ve ligde art arda başarıya ulaştı. Bu takım olma ruhunda da Mehmet Topal ve Barış'ın katılımının payı çok yüksek.
A.Ç: G.Saray'da tarihin en güçlü kadrolarından biri var.
L.T: Ve en pahalı.
A.Ç: Defansif sorunları asgariye indirirlerse 10 puan farkla şampiyon olurlar. Sezon başından beri yenilen komik ve çok sayıda golün sence temel nedeni neydi?
L.T: Birinci etken, hocanın yanlış tercihleri. Sami Yen'deki Steaua maçına 6-7 defans adamıyla çıktı. G.Saray camiasını tanımadığı belliydi, Alman felsefesi içinde vasat bir teknik adam gibi düşündü. Sakatların ve eksiklerin olduğu bir dönemde yaratıcılığını o zengin kadro içerisinde gösteremedi. Barış ve Mehmet Topal sezon başından beri sorunsuz olarak oynasa, G.Saray ilk yarıyı lider bitirirdi. Ama bir gerçek var: G.Saraylı futbolcular hocalarını çok seviyorlar. Beşiktaş maçından sonra Arda'nın Skibbe ile ilgili sözlerini iyi analiz etmek gerekir. Skibbe başarısızlıklar sonrası eleştirilse de futbolcularını medyanın önüne atmadı.

POLAT BİREBİR MOTİVE ETTİ
A.Ç:
Servet'i medyanın önüne attığı günü hatırlıyorum.
L.T: "Hata yaptı, bunlar futbolda olabilir" dedi. Ama aynı G.Saray, Berlin'de kazanıp hatasını affettirirken Servet de iyi oynadı. Skibbe ile G.Saray, sezonun ilk bölümünde başarısız maçlar oynadı. Taktiksel hatalar yaptı. Ankaraspor maçı sonrası "Beraberlik başarıdır" diyen Skibbe'yi "G.Saray her maça galibiyet için çıkar" diyerek eleştiren Polat, çok önemli maçlarda Skibbe'yi getiren yönetimin başı olarak futbolcularla birebir temas yaşadı; onları motive etti.
A.Ç: G.Saray Başkanı olsan ve sezon başına gitme şansın olsa teknik direktör tercihin yine Skibbe mi olurdu?
L.T: 10 Ağustos 2008'de SABAH'ta "Skibbe ve kariyer" yazımda G.Saray'ın yaşayacağı sıkıntıları dile getirdim. O yazım, o gün SABAH'ın internette en çok okunan yazısıydı. G.Saraylı yerli ve yabancı oyuncuların kariyeri hocanın ilerisindeydi. "Skibbe bu kariyerli oyuncuları rekabete sokabilirse başarılı olur" demiştim. Kasım ayındaki periyoda kadar G.Saray yönetimi bile Skibbe'nin yetersiz olduğunu kendi arasında tartıştı. Ancak her yönetici gibi "Benim koruğum ekşidir" dememe felsefesini güttü.
A.Ç: Geçen sezon bitime 7 hafta kala Feldkamp kaçtı ya da kovuldu. Aynı Feldkamp'ı yine Skibbe'nin üstüne getirmek, "Danışman" adı altında olsa da ona böyle bir baskı yapmak G.Saray'"a yakışıyor mu? Skibbe'nin altında geçen yılın şampiyon hocası Cevat Güler var. Bu, tuhaf bir antrenör yapısı değil mi?
L.T: Feldkamp'ı danışman olarak getirmeyi bırakın, ben başkan olsam kulüpten içeriye bile sokmazdım.
Feldkamp bir teknik direktör. Adnan Polat G.Saray camiasının rekor bir oyla seçtiği başkan. Feldkamp'ın Polat ile ilgili söylediği laflar yenilir yutulur gibi değildi. Hatta buna saygı çerçevesinde en büyük tepkiyi de Haldun Üstünel koydu.
A.Ç:
Benim tanıdığım Adnan Polat, Adnan Sezgin ve diğer yöneticiler çoğu aklı başında, zeki, rasyonel insanlar. Böylesine sakil bir ortama nasıl ve niye imkan tanıdılar?
L.T: Skibbe, Dortmund'un alt yapısını üç yıl Almanya Şampiyonu yaptı. Bir serçe kadar ürkek olduğu, birine sırtını dayama ihtiyacı duyduğu yönünde bilgiler aldım. Milli Takım'da ve Leverkusen'de hamisi Völler idi. Feldkamp'ı da bence bir dayanak olarak getirdiler. Sezon boyunca Skibbe için "Çocuk bakıcısı" diyordun. Aynı görüşte misin?
A.Ç: Aynı görüşteyim. Üstelik şimdi çocuk bakıcısının da bir bakıcısı var. Adı da Feldkamp Ana. Beni üzen UEFA şampiyonu G.Saray'ın iyi niyetle bile yapılmış olsa, böylesine antrenörler skandalına izin vermeleridir.
Kesinlikle Skibbe'nin yardımcılarının kovuluşunu kabul etmesini, ardından da tepesine Feldkamp'ın getirilmesini ve bunu da kabul etmesini ben kabul edemiyorum. Böylesine ilkesiz bir adamın, oyuncular tarafından da sevileceği aşikardır.

YÖNETİCİLER İŞLERİNİ 2.PLANA ATTI
A.Ç: G.Saray'da mali durum nedir?
L.T: Olağanüstü kongrede borcun azaldığı açıklandı. Bunun en büyük sebebi gelecek dönemlere ait alacakların bilançolara yansıtılması. G.Saray, birkaç aya kadar kombinelerini, stat koltuklarını satmaya başlayacak. Böylece borçlar ciddi şekilde kapatılır. Stadın sözleşme gereği 29 Ekim'de açılması gerek. Bir aksilik olmazsa 1 Ocak 2010'dan itibaren G.Saray Aslantepe'de oynar. Skibbe'yi getirdiği için eleştirdiğim yönetim borçların kapanması için çok çalışıyor. Bu konuda Adnan Polat, Haldun Üstünel, Mehmet Helvacı'nın kendi işlerini ikinci plana attıklarını biliyorum.
Puan Durumu
  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
1 Sivas 16 10 4 2 28 12 34
2 Trabzon 16 10 4 2 24 14 34
3 Galatasaray 16 10 3 3 38 19 33
Tümünü göster...
4 Fenerbahçe 16 10 2 4 31 18 32
5 Ankaraspor 16 9 3 4 24 12 30
6 Beşiktaş 16 8 4 4 27 18 28
7 Kayseri 16 7 6 3 17 7 27
8 Gaziantep 16 7 4 5 23 21 25
9 Bursa 16 6 4 6 21 24 22
10 İ.B.B. Spor 16 5 4 7 17 21 19
11 Eskişehir 16 4 6 6 19 24 18
12 Konya 16 4 5 7 15 23 17
13 Denizli 16 4 3 9 22 31 15
14 Ankaragücü 16 3 6 7 14 23 15
15 G.Birliği 16 3 5 8 18 25 14
16 Antalya 16 2 7 7 16 24 13
17 Hacettepe 16 2 3 11 9 26 9
18 Kocaeli 16 2 3 11 19 40 9
Haftanın Maçları
16. Hafta
 Konya 1  
  Fenerbahçe 2  
 İ.B.B. Spor 5  
  Kocaeli 0  
 Hacettepe 0  
  Kayseri 3  
 Trabzon 2  
  Eskişehir 1  
 G.Birliği 1  
  Sivas 2  
 Denizli 1  
  Ankaragücü 1  
 Antalya 1  
  Ankaraspor 1  
 Gaziantep 2  
  Bursa 0  
 Galatasaray 4  
  Beşiktaş 2  
Haftanın Maçları
17. Hafta
 Kayseri G.Birliği  
 Sivas Galatasaray  
 Ankaragücü Antalya  
 Ankaraspor Konya  
 Fenerbahçe Trabzon  
 Bursa İ.B.B. Spor  
 Kocaeli Hacettepe  
 Beşiktaş Denizli  
 Eskişehir Gaziantep