kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Menopoz "Doğal bir süreçtir"

Giriş Saati : 20.12.2008 15:16
Güncelleme : 20.12.2008 22:11
Yeni Haber
Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Engin Palaz, adetten kesilme anlamına gelen menopozun bir hastalık değil, doğal bir süreç olduğunu söyledi.

Op. Dr. Palaz, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nde düzenlenen halka açık konferanslar kapsamında "Menopoz" konusunu anlattı. Opr. Dr. Palaz, batıda 50'li yaşlarda girilen menopozun Türkiye'de yaş ortalamasının 48 - 49 olduğunu belirtti.

Menopoz yaşının yıllar içerisinde pek değişmediğini, ancak ortalama yaşam süresinin bayanlarda 80 yaş civarında olmasından dolayı, yaklaşık 25 - 30 yıllık uzun bir süreçte yaşam kalitesini arttırmak için hekimler tarafından düşünülenin, eksik olan östrojen hormonu vermek olduğuna dikkati çeken Opr. Dr. Palaz, şöyle devam etti: "Hatta bu tedavinin yaşam boyu verilmesi fikri tartışılıyordu. Ancak ortaya çıkan yan etkiler nedeniyle bu düşünce günümüzde tamamen değişmiştir. Şimdi tam kesinleşmemekle beraber, sadece ve sadece menopozda sıcak basmaları ile ilgili tedaviler geçerlidir. Uzun vadede kalp hastalıklarından korunmak amacıyla hormon verilmemektedir. Kemik koruyuculuğu yönünden kontrollü olarak ve hasta ile karşılıklı tartışılarak 4 - 5 yıllık bir tedavi önerilmektedir."

Menopoz döneminin, koruyucu hekimlik açısından mükemmel bir zamanlama ve tüm hanımların kontrolden geçmeleri için iyi bir fırsat olduğunu vurgulayan Palaz, şunları söyledi: "Öncelik meme hastalıkları, kemik erimesi ve kalp hastalıkları için kan biyokimyalarına bakılması, rahim ağzı kanserleri için 'smear' testlerinin yapılması ve jinekolojik muayenelerde öngörülecek hastalıkların taranması çok faydalıdır. Ateş basmaları tedavisi ile benzer atrofik vajen ve idrar yolu hastalıkları tedavilerinde sistemik veya lokal östrojen verilerek iyi sonuçlar alınıyor. En çok tartışılan meme kanseri ve hormon tedavisi konusu da ortak hormon verilmesi yönünde sonuçlanmıştır. Özellikle 60 yaşından sonra hormon verilmez. Yine bunama (alzheimer) hastalığından korunmak amacıyla da hormon verilmeyecektir. Menopoz ile ilgili çalışmalar birkaç yıl içinde kesinliğe kavuşacaktır."

Opr. Dr. Engin Palaz, sunumunun ardından katılımcıların sorularını cevapladı.

CİHAN