kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Nobel Ödülleri'nde çifte skandal gölgesi

DIŞ HABERLER
20.12.2008
Nobel'de çifte şaibe... Komite üyelerini, Çin hükümeti bedava geziye çıkardı. Ödül alan serviks kanseri aşısını piyasaya süren firmada da, bir jüri üyesi yönetici çıktı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Nobel Ödülleri'nde çifte skandal gölgesi
İsveç Nobel Akademisi'nin farklı kategorilerde verdiği Nobel Ödülleri'nin itibarı skandal nedeniyle sallantıda... İşte bu prestijli ödüle gölge düşürdüğü belirtilen 2 olay:

* ÇİN'DEN RÜŞVET GİBİ BEDAVA GEZİ: Skandallardan ilki Nobel Komitesi'nin tıp, fizik ve kimya bölümlerindeki bazı jüri üyelerinin son iki yılda tüm masrafları Çin hükümeti tarafından karşılanan bedava gezilere katılmasıyla ortaya çıktı. İsveç Radyosu'nun ilk kez ortaya attığı ve yolsuzluklarla mücadele savcısı Nils-Erik Schultz'un soruşturma başlattığı olayda, iki üye üç yıl önce, üç üye de bu yıl ocak ayında Çin'e gitti. Gezi masraflarının tamamı ise son 3 yıl Nobel Ödülü kazanamayan Çin'in hükümeti tarafından ödendi. İddiaya göre bu gezilerde Çinli komite üyeleri Nobel Ödülü'ne aday olan Çinlilerin çalışmaları hakkında özel toplantılar düzenleyerek jüri üyelerini etkilemeye çalıştı. Ancak bu yıl da Nobel Ödülü'nü hiçbir Çinli kazanamadı. Çin Dişişleri Bakanlığı sözcüsü konuyla ilgili kendisine soru soran gazetecilere "Bu konudan haberim yok" derken üyelerin yolsuzluk yaptıkları kanıtlanırsa iki yıl hapisle yargılanacaklar.

* SPONSOR FİRMADA JÜRİ ÜYESİ: İkinci skandal ise Nobel'e sponsor olan bir ilaç firması ile ilgili. 6 ay önce AstraZeneca firması Nobel şirketlerine sponsor oldu. Ekimde açıklanan Nobel Tıp Ödülü'nü alanlardan biri Alman bilim adamı Harald Zur Hansen oldu. Alman bilim adamı bu ödülü HPV virüsünün rahim ağzı (serviks) kanserine yol açtığını bulmasından dolayı almıştı. Ancak ödüldeki şaibe de tam bu noktada ortaya çıktı. AstraZeneca firması üç gün sonra rahim ağzı kanserini önleyecek bir aşı piyasaya sürdü. Üstelik tıp komitesindeki jürilerden birinin de firma yönetim kurulunda görev yaptığı ortaya çıktı. Yorumlar, ödülün firmanın yeni piyasaya süreceği ilacın reklamı için kullanıldığı yönündeydi. Firmadan yapılan açıklamada ise bu iddialar yalanlandı.