kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kalp hastalarına 'soğuk hava' uyarısı

Giriş Saati : 20.12.2008 14:14
Güncelleme : 20.12.2008 22:11
Yeni Haber
Erzurum Şifa Hastanesi Kardiyoloji Servisi uzmanlarından Dr. Hasan Kocatürk, kalp damar hastalığı olanları soğuktan korunmaları konusunda uyararak, göğsü kapatacak, sıcak tutacak şekilde giyinmelerini tavsiye etti.

Soğuk havalarda ağır efor gerektiren işlerden ve hareketlerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Kocatürk, "Kırmızı et ve yağlı ağır yemeklerden kaçınılmalı, yemekten sonra soğuğa maruz kalacak şekilde ağır iş yapmaktan ve ağır efordan kaçınılmalı. İlaç tedavisi ve doktor kontrollerine dikkat edilmeli." dedi.

Kocatürk, soğuk havaların, sağlıklı insanlarda herhangi bir kalp rahatsızlığına neden olmadığını, ancak kalp damar hastalığı olanlar ile soğuğa karşı duyarlı olan yaşlı insanlarda kalp krizi ve kalp krizi öncesi durumları tetiklediğine dikkat çekti.

Damar hastalığı olanlarda kan akımının damardaki tıkanıklığın derecesine bağlı olarak kritik düzeyde seyrettiğini belirten Kocatürk, soğuğun kalbin hızını artırdığını ve kan damarlarında büzüşmeye neden olduğunu söyledi. Damardaki büzüşmenin ise kan akımını daha da azaltarak göğüs ağrısına neden olduğunu böylece kalp krizinin tetiklenebileceğini vurgulayan Kocatürk, bu nedenle daha önceden damar hastalığı olanlarda; normalde sıcak havalarda yapılan işlerin herhangi bir şikâyete neden olmadığını, ancak aynı işler soğuk ve rüzgârlı havada yapılıca şikâyetlerin ortaya çıktığını ifade etti.

Bu arada, soğuk havaların solunum yolu enfeksiyonlarında artışa neden olduğuna işaret eden Kocatürk, "Enfeksiyonlar ve mevcut hava kirliliği kalbi olumsuz yönde etkiler. Kalp yetersizliği olanlarda nefes darlığı gibi şikâyetlerin ortaya çıkmasına neden olabilir." şeklinde konuştu.

(CİHAN)