kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Bay hayır' Papadopulos veda etti

Cenk MUTLUKAYA LEFKOŞA
13.12.2008
Kıbrıs için önemli bir çözüm olarak görülen Annan Planı'nın reddedilmesine neden olan Rum lider kanserle mücadelesinde ölüme yenik düştü..
Kıbrıslı Rum eski lider, "Annan Planı" referandumuna karşı çıkan Tasos Papadopulos dün yaşamını kaybetti. Kıbrıs Rum Sağlık Bakanı Hristos Patsalides, 74 yaşındaki eski başkan Papadopulos'un saat 13.10'da hayatını kaybettiğini açıkladı. Papadopulos, 22 Kasım'da solunum yetersizliği nedeniyle Rum kesimindeki Lefkoşa Genel Hastanesi'nin Yoğun Bakım Ünitesi'ne kaldırılmıştı. 1 Aralık'ta Papadopulos'un akciğerinde küçük hücreli kanser belirlendiği açıklanmıştı. Olağanüstü toplanan Kıbrıs Rum yönetimi bakanlar kurulu dün üç günlük yas ilan etti. Papadopulos, 15 Aralık günü Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos'un yöneteceği dini törenin ardından Lefkoşa'da toprağa verilecek. 5 Temmuz 1970 seçimlerinde Lefkoşa milletvekili seçilerek siyasete atılan Papadoplos, 2003 Şubat'ında beş yıllık dönem için "Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı" seçilmişti. Papadopulos'un başkanlığı sırasında Rum yönetimi tüm Kıbrıs adına Avrupa Birliği'ne katıldı .

'HAYIR' KAMPANYASIYLA TANINDI
Papadopulos, Nisan 2004'te oylanan, Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümüne yönelik "Annan Planı"na damgasını vurdu. Birleşmiş Milletler'in çözüm planı olan ve dönemin genel sekreteri Kofi Annan'ın ismiyle anılan planın, adanın yeniden birleşmesine değil daimi bölünmüşlüğüne yol açacağını söyleyerek, halkına "planı reddetme çağrısı" yapmıştı. Papadopulos'un "ağlayarak" yaptığı bu çağrı, Kıbrıs'ın güneyinden çıkan "Hayır" kararında etkili olmuştu. Papadopulos 2008 Rum Başkanlık seçimlerinde aday olmuş ancak seçimleri kazanamamıştı. 1934'te doğan Papadopoulos, Anastassios Leventis ailesinden Fotini Michaelides ile evliydi. Constantinos, Maria, Nicholas ve Anastasia isimli dört çocuk babasıydı.

EOKA'CIYDI AMA DEĞİŞTİ
Kıbrıslı Türkleri imha planı olarak bilinen "Akritas Planı"nın hazırlayıcısı ekipte yer alan Papadopulos gençliğinde, Kıbrıs'ın İngiltere'den bağımsızlığı için mücadele veren EOKA gerilla örgütünün siyasi kanadının da kilit isimlerindendi. Papadopulos, Yunanistan'ın To Vima gazetesindeki bir söyleşisinde, "Eskiden EOKA'cıydım; artık değiştim" sözleriyle dikkat çekmişti.