kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Avrupa işçisi 16 Aralık'ta eylemde

Küresel kriz dünyayı kasıp kavuruyor. Herkes şaşkın. Avrupa'nın dev ülkeleri şokta! Hollanda, İsviçre ve Belçika gibi küçük ülkeleri gelecekte neler olabileceğini kestiremiyor!
İnanın, ilk kez Brüksel'de kafası bu kadar karışık yönetici gördüm.
Belçika Merkez Bankası İdari Direktörü Peter Praet ile konuştum.
Praet, soğukkanlı görünmekle birlikte panikteydi; "Bir yıl boyunca kriz üzerinde konuşmakla birlikte bu kadar büyük bir şokun geleceğini tahmin edemedik" diyordu.
Belçika, ilk dalgada Dexia ve Fortis Bank operasyonunu yürüttü. Praet, "Dexia operasyonu kolay oldu. Fransa ve Belçika Hükümetleri Dexia'yı kurtardı. Fakat Türkiye Fortis'in de dahil olduğu Fortis'in BNP Paribas'a satışı çok zor bir süreçti. İki ayrı görüş çekişti. Satış kararı hâlâ AB Rekabet Komisyonu'ndan çıkmadı.
Bu hafta sonu ya da önümüzdeki hafta kararın çıkmasını bekliyoruz. Sınır aşan faaliyetleri olan bankaların yönetimi krizde zor oldu," diyor.
Peki, 27 üyeli AB krizi nasıl yönetiyor? Praet, "Asgari düzeyde uyum yeter! Çünkü çabuk kararlar almak zorundayız" derken sıkıntıyı ortaya koyuyor.
Ve, çözüm içeren büyük fotoğrafla ilgili en küçük bir detay bile veremiyor. Bu hikâyenin sonunu kimse kestiremiyor!
Ama 60 milyon üyesi olan Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC), 16 Aralık'ı "Eylem Günü" ilan etti.
İşten atılmaların önüne geçmek için 40 saat olan çalışma süresinin 25 saate indirilmesini talep ediyor. Türkiye'deki üyeleri Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve KESK'e duyurulur.