kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Erdoğan, Karzai ve Zardari’nin ellerini birleştirerek dostluk görüntüsü verdi.

Terör mağduru üç ülke ortak mücadele verecek

Ercan SARIKAYA - Recai KÖMÜR / SABAH
06.12.2008
Gül ile Erdoğan'ın ev sahipliğindeki zirvede, Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai ile Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari teröre karşı ortak mücadele konusunda kararlılık mesajı verdi..
İstanbul, ikincisi yapılan Türkiye-Afganistan-Pakistan üçlü zirvesine ev sahipliği yaptı. İstanbul Four Seasons Hotel'deki görüşmeler öncesinde Başbakan Tayyip Erdoğan, konuk cumhurbaşkanları onuruna öğle yemeği verdi. Yemeğin ardından liderler ikili görüşmelere geçti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai ile görüşürken, Başbakan Erdoğan ise Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari ile buluştu. Ardından Gül, Zerdari ile Karzai de Başbakan Erdoğan ile ikili görüşme yaptı. Gül, Erdoğan, Karzai ve Zerdari görüşmelerin ardından, Boğaz Köprüsü manzaralı aile fotoğrafı çektirdi. Liderler daha sonra da dörtlü zirvede bir araya geldi.

AÇIKLAMAYI GÜL YAPTI
Dörtlü zirvenin ardından dışişleri bakanlarının da katıldığı heyetler arası üçlü zirve sonrası Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile iki ülkenin ticaret ve sanayi odaları yapılabilecek işbirliği konularında çalışmalarını anlattılar. Toplantılar üç ülkenin cumhurbaşkanlarının basın toplantısı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Esma Sultan Yalısın'da verdiği yemekle tamamlandı. Konuk cumhurbaşkanları ile basının karşısına çıkan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül şunları söyledi: "Bu görüşmelerde bölgemizle ilgili siyasi, güvenlik ve ekonomik konular ele alınmıştır. Özellikle terörle mücadelede işbirliğine verdiğimiz önemi beyan ettik ve Hindistan'daki terör olayını kınadık. Üç ülkenin parlamentolarındaki dışişleri komisyonları yakında üçlü toplantı yapacak. Eğitim dahil askeri işbirliği imkanları gerçekleştirilecek. Uyuşturucu ile mücadele konusunda yine işbirliği yapılacak. TOBB başkanlığında ve üç ülke ticaret ve sanayi odalarının müşterek katılımı ile İstanbul forumu çerçevesinde ekonomik kalkınma ile ilgili çalışmalar yapılacak. 2009 yılı içindeki toplantılarla bu süreç devam edecek."

HER ALANDA İŞ BİRLİĞİ
Görüşmeler sonrasında yayınlanan ortak bildiride ise terörle mücadelede işbirliği vurgusu yapıldı. Bildiride, üç ülke arasında, askeri eğitim dahil olmak üzere, askeri işbirliği, terör ve uyuşturucuyla mücadelede geliştirilmiş güvenlik işbirliği, enerji projeleri, ulaşım koridorları Afganistan ve Pakistan'da organize sanayi bölgelerinin kurulması, eğitim, sağlık ve mesleki eğitim alanlarında çeşitli sosyo-ekonomik projeler geliştirilmesi karara bağlandığı belirtildi.