kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Doğalgaz 160 ile 1050 $ arasında dalgalanacak!

Felaket tellalı değiliz. Moral bozmak istemiyoruz. Ama 2009'da dünya ekonomisinin limon gibi sıkılacağını biliyoruz. Sakın ola, "Niye?" demeyin! Hepimiz, "İş ve aş" derdindeyiz. En büyük korkumuz işsizlik. Gelin görün ki; 2009'da en kritik sorun işsizlik olarak karşımıza çıkacak!
Geçen hafta başı Dünya Bankası ve IMF büyüme rakamlarını yeniden revize etti; "2009'da dünya ekonomisi ortalama "yüzde 2.1 büyüyecek" dedi. OECD ise geleceğe dönük büyüme tahminlerini gözden geçirdi, aşağı yönlü revize etti! OECD'nin kısa vadeli büyüme öngörüleri kötüleşmiş! 25 Kasım'da Türkiye'ye ilişkin açıklayacağı verileri merakla bekliyoruz.
OECD, ABD ekonomisinin 2008'in son çeyreğinde yüzde 2.8 daralacağını, 2009'da yüzde 0.9 büyüyeceğini öngörüyor. OECD'ye göre AB, yüzde 0.5 büyüyecek. Japonya ekonomisi ise güçlenecek. Dünya ekonomisi yavaş yavaş toparlanacak. İşsizlik artacak ve işsizlik oranı 2010'da yüzde 7.5'e ulaşacak. Herkes kavrulacak!!!
Tamam da, bu durumda ekonomilerin en önemli göstergesi sayılan enerjide fiyatlar ne olacak? Petrol ve doğalgaz fiyatları nereye gidecek? Türkiye'nin enerji faturası ne olacak? 2009'da ödeyeceği 47 milyar dolarlık dış borç nedeniyle çok şiddetli IMF desteği arayan özel sektör acaba enerji yolculuğunda ne yapacak?
Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen ve iki gün süren "Enerji Arenası"nda konuşan enerji analisti Faruk Demir, "2008'de enerjiye toplam 50 milyar dolar ödeyeceğiz" diyor. 2009 ile ilgili çok net bir fatura ortaya koymuyor.
Çünkü dünyanın içine girdiği durgunluktan Türkiye de payını alacak. Demir, "Türkiye de keskin bir durgunluk yaşayacak! Bu durum enerji maliyetlerini ister istemez aşağı çekecek. Ancak ülkelerin ekonomik büyümeleri ile enerji tüketim büyümeleri arasında tam bir ilişki yok. Türkiye henüz elektrik ve doğalgazda tüketim doygunluk noktasından uzak bir ülke" yorumunu yapıyor. Bu ne demek?
Çok açık söyleyelim. Piyasa büyümeye, fiyat yükselmeye devam edecek! Demek ki, Gazprom boşu boşuna Türkiye turuna çıkmıyor! 2009'da elektrik ve doğalgaz piyasalarında talep yüzde 1-8 aralığında eğilim içinde olacak. Petrol fiyatları yakın takibe alınacak. Demir, petrol fiyatları için taban ve tavanı belirlemiş; "Üretim maliyeti nedeniyle petrolde dip nokta 35 ile 50 dolar, tavan 250 dolar olacak" diyor. Daha üç ay öncesine kadar 1000 metreküpüne 400 dolar ödediğimiz doğalgazda durum ne olur? Yanıt net; "Tavan, 1050 dolar, taban 160 dolar!"
Fiyatlar çok dalgalanacak!..
Sözün özü; Türkiye doğalgaza daha az para ödeyecek. Ama asla rahatlamayacak! Çünkü karşımızda kapı gibi "kur riski" var. Biz, petrol ve doğalgazı dolar ile alıyoruz. YTL ile satıyoruz. Geçtiğimiz 6 ayda petrol ve doğalgazda yüzde 35 kur artışı var.
Düğümü çözmek ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na düşecek!..