kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Baykal: Seçim ham hum şaralop seçim olacak

ANKARA
06.12.2008
Karayalçın'ın CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olduğunu açıklayan Deniz Baykal, 6 milyon seçmen artışıyla ilgili YSK'yı göreve çağırdı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Baykal: Seçim ham hum şaralop seçim olacak
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 6 milyonluk seçmen artışıyla ilgili olarak, "Bu yanlış düzeltilmezse seçimler ham hum şaralop seçim olacak" dedi. Baykal'ın seçmen listelerinin dün dolan askıda kalma süresinin uzatılmasını isteğini YSK reddetti. Murat Karayalçın'ın CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olduğunun açıklanması nedeniyle genel merkezde bir tören düzenlendi. 29 Mart 2009 seçimlerinin Türkiye siyasi tarihinin en tartışmalı seçimi haline dönüşeceğini belirten Baykal, şu uyarıyı yaptı: "Türkiye'nin 1950'li yıllardan günümüze kadar seçimlerde anayasa düzeyinde ele alınıp çözülmüş kütük konusu bunca seçimden sonra ilk kez yargının etkin gözetimi ve denetimi dışına çıkmıştır. Yargıya genel yetki veren bir anlayış vardır ama fiilen kütüğün oluşumu yargının katkısıyla gerçekleşmemiştir. İlk kez seçimlerde kullanılacak olan kütük idarenin oluşturduğu bir kütüktür. İlk kez böyle bir kütükle seçime gidiliyor." Anayasa'nın 79. maddesinin seçimlerde kütüğün mutlaka yargı organının doğrudan gözetim ve denetimiyle oluşturulmasını öngördüğünü anımsatan Baykal, mevcut kütüklerin haftalarca süren adrese dayalı nüfus sistemine göre hazırlandığını ve bir yerde yazılan kişinin başka bir yerde de yazılma imkânının doğduğunu söyledi. 6 milyon seçmen artışının ortayı çıktığını belirten Baykal, "Seçmen listelerinin askıda kalma süresi uzatılmadan yapılan seçimler ham hum şaralop bir seçim olur. YSK'yı göreve çağırıyoruz. YSK derhal toplanmalı bir süre vermelidir" dedi.

YSK REDDETTİ
YSK Başkanı Muammer Aydın seçmen listelerinin askı süresinin uzatımının sözkonusu olmadığını söyledi. Listelere itirazın bundan sonra da mümkün olduğunu ifade eden Aydın, vatandaşların YSK'nın sitesindeki ilgili bölüme vatandaşlık numaraları ile girerek durumlarını görebileceklerini bildirdi. Aydın kesinleşen seçmen listelerinin 25-26 Aralık tarihlerinde askıya çıkarılacağını ve 20 gün askıda kalacağını söyledi.