kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Maliye'den sürpriz kriz düzenlemesi!..

Maliye Bakanlığı durdu durdu, "Döviz Kazandırıcı Hizmetler" tebliğini yürürlüğe soktu. Savunma, hizmet ve taahhüt firmalarını döviz kazandırıcı faaliyet kapsamına aldı. Bundan sonra savunma ve turizm yatırımları ile yapişletler damga vergisi ödemeyecek, harçlardan muaf olacak.
Abartmıyoruz!!!
Maliye Bakanlığı bu "Mikro düzenleme" ile gereksiz KDV tartışmasının önünü kesti. 3505 sayılı kanunun ek 1. maddesi uyarınca yapılan düzenleme üç önemli hedef üzerine oturuyor.
* İlk aşamada amaç, yerli üretimi teşvik etmek.
* İkinci aşamada özellikle ara malı ithalatını önleyerek bundan sonraki süreçte cari açığın büyümesine engel olmak.
* Üçüncü aşamada ise yabancı yatırımcının daha rahat hareket etmesini sağlamak.
Baştan söyleyelim.
Maliye Bakanlığı konuyla ilgili olarak ilk düzenlemeyi 2004'te yapmış, 2006'da bir tebliğ yayınlarak kapsamı genişletmişti. Şimdi, hem yurtiçindeki hem de yurtdışındaki yatırımcıları bu kapsama alarak sistemi rahatlatmaya çalışıyor. Üstelik dahilde işleme rejimiyle ilgili olarak izin belgelerinde de bazı değişiklikler yapıldı.
Tabir yerindeyse Maliye Bakanlığı, "Ciddi bir kriz düzenlemesi" yaptı.
Dün, Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğin 25 Aralık'ta yürürlüğe girmesi bekleniyordu. TÜSİAD'ın "KDV indirimi olmadan olmaz!" diye bastırdığı, IMF'nin bazı kalemlerde KDV'yi artırmayı istediği bir dönemde Maliye Bakanlığı acaba niye acele etti?
Bu işin perde arkası önemli. Ankara'dan yansıyan havaya bakılırsa Maliye Bakanlığı, IMF ile pazarlıkta işi çok sıkı tutuyor, çok net mesaj vermeye çalışıyor. IMF'ye diyor ki; "Benim KDV setime dokunma!
Eğer dokunursan, ben de döviz kazandırıcı hizmetlerin kapsamını daha da genişletirim. Benim katma değer vergisinden elde edeceğim kazanç azalır ama Türkiye'ye giren döviz artar!"
Maliye Bakanlığı'nın çıkışı önemli!
Sonuçta tartışılması gereken konu küresel krizin göbeğinde Türkiye'nin nasıl bir vergi politikası izleyeceği olmalı. Madem ki, döviz artırıcı hizmetlerin kapsamı tartışılıyor. O halde bundan sonra, "İstihdam ve yatırımı" artırıcı önlemlerle ilgili çalışma yapılmalı.
Türkiye'nin işe ve aşa ihtiyacı var.