kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Türkiye'nin otomotiv üssü Bursa sıkıntıda

Kredi krizi faize hassas ürün talebini vurdu!.. O yüzden ABD'de sorunlar tahammül edilemez noktaya ulaştı. Kredi pazarı çalışmıyor. 2.5 milyon kişinin istihdam edildiği, 1.4 milyon kişinin yan sanayide çalıştığı otomotiv endüstrisinin üç dev şirketi zor durumda. ABD; Detroit'teki 3 dev, General Motors, Chrysler ve Ford için 25 milyar dolar kaynak aktarma kararı alacak mı? Dünya bu gelişmeye kilitlendi.
Türkiye'de ise IMF pazarlığı sürüyor. Ekonomi yönetimi ile Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), "IMF" odaklı tartışmayı sürdürmeyi maharet sanıyor. O yüzden Türkiye 'kriz yönetmeyi'
beceremiyor.
Patronlar ve ekonomiyi yönetenler! Lütfen, post kavgasını bırakın! Ortak akılda buluşun. Bu ülkenin kaybedecek zamanı yok! Türkiye'nin otomotiv üssü Kocaeli'nde üretim düştü, fabrikalar yüzde 65 kapasite ile çalışıyor. İşyerlerinin yaklaşık yüzde 4.2'sini toplayan, otomotiv, tekstil ve gıda sektörünün nabzının attığı Bursa da sıkıldıkça sıkılıyor.
Bursa deyip geçmeyin! Bu il, tek başına Türkiye katma değerinin yüzde 9'unu karşılıyor. Bursa'da 33 bin işyerinde 411 bin 565 kişi çalışıyor. Bu, Türkiye istihdamının yüzde 5.2'sini temsil ediyor.
Burası hem patronların hem çalışanların kalbinin attığı bir şehir! Ancak son iki aydır Bursa'da işten çıkarmalar arttı.
2007'de toplam 42 bin kişi işini kaybetmiş. Ama 2008 Ekim sonu itibariyle 37 bin kişi işsiz kalmış! Bu ay 2 bin 329 kişinin işini kaybedeceği tahmin ediliyor. Konu hassas. Kriz goygoyculuğu yapmayalım, fakat küçük bir KOBİ'nin işsizliğe karşı verdiği mücadeleye dikkat çekelim.
Şirket, otomotiv yan sanayisinde faaliyet gösteriyor. 180 çalışanı var. 60'ı beyaz yakalı. Otomotiv üreticileri, üretime ara verdiği için şirketin üretimi durma noktasına gelmiş. İşçiler boş, bekliyor. Şirket yöneticileri kara kara düşünüyor. Bakmışlar olmuyor, patrona demişler ki; "Biz, 60 çalışan cuma günleri çalışmayalım. Bu, ayda 4 gün eder. Çalışmadığımız 4 günün parasını maaşımızdan kesin, işçilere verin."
Patron, "Olur" demiş, ama olmuyor!!! Çünkü bu öneri 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 67. maddesi gereği uygulanamıyor. Eğer ücretsiz izinlerde işveren SSK primini ödeyemezse çalışan hakkını kaybediyor.
Krizde işsizliğe çözüm arayan Türkiye komik değil mi?