kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Demir çelikte üretim yüzde 30 düştü

Bu tablo beni ürküttü! Otomotiv, beyaz eşya, inşaat demiri, boru sanayisi gibi temel sektörlere ana girdi sağlayan demir çelik sektöründe galiba, "Sözün bittiği yerdeyiz!" Üretim S.O.S veriyor, yüzde 30'luk bir daralma var. Yılda 28 milyon ton üretimin yapıldığı sektör büzüşmüş. Sektör ağustosta 2.5, eylülde 2.2, ekimde 1 .2 milyon ton üretim yapmış. Kasımda ise üretim 600 milyon tona düşmüş. Daha ne olsun!..
Aylık üretim rakamları şaka gibi!..
Üretimdeki düşüşün nedeni dünya ekonomisindeki olağanüstü daralma. Dünya veya Türkiye, fark etmiyor, demir çelik üreticileri can havliyle iş yapmak için saldırıyor. Ayakta kalmaya çalışıyor.
Sektör hafife alınmayacak kadar ciddi bir bunalım yaşıyor...
Ağustos ayına kadar üretimlerinin yüzde 60'ını ihraç eden şirketler, ihracatın daralması, iç pazarın yavaşlaması nedeniyle "Biz, bugüne kadar böyle bir tablo görmedik" diye sessiz çığlık atıyor.
Dikkat!..
Reel sektör gerçeği bu...
Çünkü hurda fiyatları, ağustos ayında ton başına 1600 dolar iken, geçen ay 370 dolara kadar inmiş. Geçen hafta itibarıyle ton başına 500 dolara oturmuş oturmasına ama stoklu çalışan bütün işletmeler ton başına 600 dolar zarar yazmış.
Nefesleri kesilmiş.
Sektörde henüz havlu atan yok.
4 işletme ile ilgili sıkıntı sürüyor.
Konsolidasyon beklentisi güçlü.
Türkiye'de ark ocaklı dahil 22 büyük demir çelik fabrikası, 250'ye yakın haddahane demir çelik üretiyor. Ana sektörde toplam 50 bin kişi çalışıyor. Demir çelik sektörü yan sanayisi ile birlikte 500 bin kişiye iş ve aş yaratıyor.
Özkaynaklarıyla yatırım yapan, bankalarla büyük problemi olmayan demir çelik sektörünü daha iyi takip etmek zorundayız.
Sektörün dünya ölçeğinde iş yapan ilk 5 büyük şirketi İsdemir ve Erdemir'in yer aldığı Erdemir Grubu, İÇTAŞ, Çolakoğlu Metalürji, HABAŞ ve Diler-Yazıcı Grubu sessiz. Sektörün gelecekle ilgili verdiği sinyal iç açıcı değil.