kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Silahları kullanmak için aldım"

AJANSLAR
Giriş Saati : 02.12.2008 17:58
Güncelleme : 02.12.2008 19:30
Yeni Haber
Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Emekli Binbaşı Fikret Emek, annesinin evinde ele geçirilen silahları hatıra için değil, kullanmak için aldığını söyledi. Savcı'nın, bir CD'de yer alan gizli bilgilerin kendisine nasıl ulaştığı yönündeki soruya Emek, "Bir gazeteciye haber kaynağı nasıl sorulmazsa, bizim de istihbarat kaynaklarımız sorulamaz." cevabını verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon duruşmasında, tutuklu sanık Fikret Emek'in çapraz sorgusuna geçildi. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, "Bu bombaları neden annenizin evine götürdünüz? Üstlerini 'bunu nereden aldın?' diye sormaz mı?" şeklindeki sorusuna Emek, "Sağlığıma kavuşur yine göreve dönersem gideceğim yere götürür kullanırım diye almıştır." diye cevap verdi. Bazı silahların hatıra olarak alınıp alınmadığı yönündeki sorulara ise, "Kanas gibi bazı silahların hatıraları var. Bunu reddedemem. Ancak, bu silahları ben hatıra olsun diye değil, kullanmak amacıyla aldım." dedi.

Kendisinde bulunan evraklarda "Üzeyir" isminin kim olduğu yönündeki soruya Fikret Emek, "Üzeyir olarak bahsedilen kişi; Üzeyir Mendi isimli komutanımdı. Emekli olduktan sonra beraber çalışırız diye aldığım bir nottu." şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Savcısı'nın Genelkurmay Başkanlığı içerisinde kalması gereken çok gizli bilgilerin kendisine ait bir CD içerisinde bulunduğunu hatırlatması üzerine Emek, bu bilginin disket içerisinde kendisine geldiğini belirterek, "Bir gazeteciye haber kaynağı nasıl sorulmazsa, bizim de istihbarat kaynaklarımız sorulmaz. Ama söylemede sakınca görmüyorum. Çünkü isimsiz bir ihbar olarak hatırlıyorum." diye konuştu.

Savcı Nihat Taşkın'ın, radikal İslam örgütleri Hizbul-Tahrir ve Hizbullah'ı istihbarat amaçlı kullanıp kullanmadığı yönündeki soruya Fikret Emek, kendisine gelen bilgilerin ihbar niteliğinde olduğunu ve bahsedilen örgütleri kullanmadığını savundu. Emek, sanık Muzaffer Şenocak ile kendisini Mustafa Karbeyaz'ın tanıştırdığını söyledi.

Fikret Emek, Cumhuriyet Gazetesi'ne el bombası atılması olayıyla hiçbir ilgisinin bulunmadığını ileri sürdü. Cumhuriyet Savcısı'nın, "Makina Kimya Enstitüsü, kendi yaptıkları bombaları Türk Silahlı Kuvvetleri'ni verdiklerini söylüyorlar. Siz ise bombaları örgüte ait mağaralardan aldığınızı söylüyorsunuz. Aynı kafileye ait olduğu belirtilen bu bombaların teröristlere nasıl geçtiğini açıklar mısınız?" şeklindeki sorusuna Emek, "O dönemlerde karakol baskınları oluyordu. Oradan almış olabilirler. Zaten biz de yaptığımız operasyonlarda onlardan alıyorduk." diye cevap verdi. Bu arada söz alan sanık Muzaffer Tekin, 30 Ağustos 1985 tarihinde Fikret Emek'in Tuzla Piyade Okulu'ndan mezun olduğunu, kendisinin ise aynı yıl 03 Nisan'da re'sen emekli olduğunu söyledi.

Davaya müdahil olan Şebnem Korur Fincancı'nın avukatı Özkan Yücel, operasyonlarda düşman kuvvetlerden ganimet olarak aldıkları mühimmatlara herkesin ulaşıp ulaşamayacağı şeklindeki sorusuna Emek, "İnsiyatif kullanan kişi bu mühimmatı alabilir. Bunun alınmasına ilişkin yasal bir kanun ya da yönetmelik yoktur." cevabını verdi. Avukat Yücel'in sorularına sanık avukatları yanlı sorular olduğu gerekçesiyle müdahale etti. Sanık avukatları, mahkeme salonun askeri işlemleri ifşaa salonu olmadığını, bu cevapların başka ortamlarda kullanılacağından endişe duyduklarını dile getirdi. Sanık avukatlarının itirazları nedeniyle Avukat Özkan Yücel'in sorduğu her soruya Emek "Cevap vermiyorum" şeklinde karşılık verdi. Sanık avukatlarının itirazlarına ise Mahmeke Başkanı Köksal Şengün, itirazları yerinde bularak soruların kabul edilmediğini açıkladı. Fincancı'nın avukatlarından Ayşe Batumlu ise, itirazların gerekçeli olarak kabul edilmesini istedi.

Fikret Emek'in çapraz sorgusunun ardından Zekeriya Öztürk'ün savunmasına geçildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki duruşma salonunda görülen davanın bugünkü 23'üncü duruşmasında, tutuklu sanıklardan eski Yüzbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk'ün savunmasına geçildi.

Mahkeme Heyeti, saat 16.10'da Öztürk'ün savunmasına ara vererek, bazı sanıklar ile sanık avukatlarının taleplerini dinledi.

Daha sonra Cumhuriyet savcısının bu taleplerle ilgili görüşünü alan Mahkeme Heyeti, bu konuda karar için duruşmaya ara verdi.