kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Öğretmenler sigara odası kiraladı!

Giriş Saati : 02.12.2008 14:18
Güncelleme : 02.12.2008 19:30
Yeni Haber
Sigara yasağı, öğretmenleri ilginç yollara itiyor. Bursa'nın merkez Yıldırım ilçesinde bir ilköğretim okulundaki öğretmenler, depoyu 'sigara odası' olarak kiraladı. Dokuz öğretmen, kira ücreti için her ay 11'er YTL veriyor. Kiraya ortak olmadan sigara içmek isteyenler ise kumbaraya bozuk para atmak zorunda kalıyor.

19 Mayıs'tan bu yana uygulanan 5727 Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, kamu hizmet binalarının koridorları ve okul bahçesi de dahil geniş bir alanı kapsıyor. Yasağa karşı farklı formüller arayan kamu çalışanları genellikle binaların dışında sigara içerken, okul bahçelerinin de yasak kapsamında yer alması en çok öğretmeni sıkıntıya sokuyor.

Sigara tiryakisi öğretmenler, kimi okullarda bahçenin dışına çıkarak sokaklarda sigara içerken; okula en yakın park, kahvehane, kafeterya ve cami derneği de bu amaçla kullanılıyor.

Mimar Sinan Mahallesi'ndeki bir ilköğretim okulunun öğretmenleri ise bu soruna daha kalıcı bir çözüm buldu. Okulun 50 metre ilerisindeki marketin boş deposunu kiralayan öğretmenler, kış aylarında dışarıda sigara içmekten de kurtulmuş oldu. Depoyu pazarlık sonucu 100 YTL'ye kiralayan öğretmenler aslında 9 kişi. 9 kişi kira için her ay 11'er YTL topluyor; ancak odayı kullanmak isteyen diğer öğretmenler de burada sigara içerse, kumbaraya bozuk para atmaları gerekiyor. Sigara odasında 1 masa, 6-7 sandalye yer alıyor ve öğretmenler çaylarını okuldan termosla taşıyor.

Kiralık sigara odasının yanı sıra, sokakta sigara içmek, en yakın park, kahvehane ve kafeteryayı kullanmak da yöntemler arasında. Ancak, okulun önünde sigara içen öğretmenler öğrencilere kötü örnek olurken; en yakın parka gidenler de burada öğrencilerle karşılaşıyor.
Öğretmenin bu halini gören öğrenciler, "Öğretmenler artık sigara içmek için bizim yanımıza kaçıyor." diyor.

Sigara içmek için kahvehane ve kafeteryaya gitmekse öğretmene oldukça pahalıya mal oluyor. Sigarayı savunmadıklarının altını çizen Türk Eğitim Sen Bursa 2 No'lu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, kanunla sigaranın yasaklanamayacağını, bu tür girişimlerin eğitimi ve çocukları etkileyeceğini söyledi.

Türkoğlu, sigara yasağının en çok eğitim çalışanlarını mağdur ettiğini vurgulayarak, öğretmenlerin sigara bağımlılığından dolayı verimli ders işleyemediğine işaret etti.

Türkoğlu, "Biz burada sigara içilmesini savunuyor değiliz, ancak sigara içenlere cüzzamlı muamelesi yapılmasını da kabul edemeyiz. Çok kısa teneffüs aralarında sigara içmek için sağa sola kaçışan, okuldan uzaklaşmak için yüz metrelerce yol yürüyen veya yakın bir kahveye gitmek zorunda kalan öğretmenler, esasında şimdi öğrencilere kötü örnek oluyor. Sigara içmek için yer arayan öğretmenlerimiz öğrencilerin espri konusu haline geldi. Alt yapısı hazırlanmadan bir anda uygulamaya konan bu yasa, faydadan çok problem üretmiştir. Okullarımızda hiçbir öğrencinin göremediği ayrı bir sigara odası uygulamasına geri dönülmesi gerekmektedir. İlgili sigara yasağı kamu kurumlarını özellikle eğitim çalışanlarını ciddi manada rahatsız etmiştir." diye konuştu.

Öğretmenlerin, öğrencilerin göremediği kapalı alanlarda sigara içtiğini, çıkan yasayla birlikte kapalı alanlarda sigara içmek yasaklanınca, öğretmenlerin, bu kez sigara içmenin yollarını aramaya başladığını ifade eden Türkoğlu, şunları söyledi: "Sigarayı savunmuyoruz, ancak yasaklanarak, kanunla sigara bıraktırılamaz. Öğretmenler örnek model şahsiyettir. Bu nedenle öğretmenlerimizin hemen her teneffüs aralarında okul dışında, sokaklarda, kahvehanelerde bu örnekte olduğu gibi sigara içmek zorunda bırakılması hem verimi düşürmekte hem de ciddi manada sıkıntıya sokmaktadır. Sigara içenlere 2., 3. sınıf vatandaş muamelesi yapılmamalı. Uygulama, bu ihtiyaçların daha insani şekilde karşılanmasını içermelidir. Önümüz kıştır, sigara içmek için uğraşı veren öğretmenlerin bu sıkıntısı eğitimi ve çocukları etkileyecektir."

(CİHAN)