kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Mundell'den yorumlar

29.11.2008
İLİŞKİLİ HABERLER
Mundell'den yorumlar
BU KRİZ 1929'DAN FARKLI
Mundell, yaşanılan krizin 1930'da yaşananlardan farklı olduğunu belirterek sadece bankalar açısından bir benzerliğin olduğunu söyledi. Mundell krizin 1929'dan farklı olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: "O zamanlar altın standardına göre yaşanıyordu. Avrupa altına saldırınca likidite sıkışıklığı oldu ve o zaman çabuk tepki verilmedi. Bu kez iyi olan çabuk tepki verilmesiydi. Kriz baş gösterince herkes hemen harekete geçti. IMF'nin düzeltme sürecinde çok fazla rolü olmadı. Bu dönemde daha korumacı yaklaşımlar, dünya için kötü olur."

GELİR VERGİSİ % 15'E DUŞMELİ
Kurtarma planlarının devam edeceğini belirten Mundell, bu miktarın ABD Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 15'ine denk geldiğini de vurguladı. Mundell kurtarma paketlerini destekliyor ve kurumsal gelir vergisinin aynı oranlara yani yüzde 15'lere kadar düşürülmesi gerektiğini öneriyor.

'SABİT KUR'A GEÇİN DEMİŞTİ
Robert Mundell, geçtiğimiz yıl sabit kur sisteminin uzun vadede, Türkiye için daha doğru bir politika olduğunu söylemişti. Enflasyonun düşmesi, bütçe disiplinin yerleşmesinin ardından Türkiye gibi ülkeler için sabit kur sisteminin daha yararlı olacağını açıklamıştı. Merkez Bankası'nın müdahaleler yoluyla bir kur hedefi olduğunu hissettirmesi gerektiğini de belirten Mundell, bankanın bu şekilde rezervlerini de güçlendirebileceğini ifade etmişti.