kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Hindistan'ın 11 Eylül'ü"

Giriş Saati : 28.11.2008 11:03
Güncelleme : 28.11.2008 23:08
Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
"Hindistan'ın 11 Eylül'ü"
Hindistan'da yaşanan terör saldırıları tüm dünya basınında geniş yankı buldu.

İngiliz gazetelerin manşetinde Hindistan'ın finans kalbi Mumbai'de önceki akşamdan bu yana yaşanan saldırı ve çatışmalara ilişkin haber ve yorumlara geniş yer veriliyor.

Independent, "Son sözleri" başlığı altında Kıbrıs'tan İngiltere'ye göç etmiş olan Andreas Liveras'ın BBC'ye telefonla bağlantısında ''oturur oturmaz makineli tüfek sesleri duyduk. Bizi mutfağa götürdüler, bin kişiyiz burada. Bildiğimiz tek şey yan odada bombaların olduğu ve otelin sarsıldığı. Herkes çok tedirgin'' ifadelerine yer veriyor.

Independent, "Liveras bunları söyledikten birkaç dakika sonra öldü" diyor.Gazetelerde görgü tanıkları ve olay yerinde bulunan gazetecilerin izlenimlerinin yanısıra öne çıkan ayrıntılardan biri de olayın arkasında hangi örgütün olduğu sorusuna yanıt arayışı var.

Guardian yazarı Jason Burke, ülke içinden militan grupların zanlıların ilk sırasında yer aldıklarına dikkat çekiyor. Saldırıları üstlenen Dekkan Mücahidleri örgütünün Hindistan'daki radikal Müslüman grupların parçalı bir hareketi olduğunu aktaran Burke, "Eğer, El Kaide'yle bir bağlantı varsa bu muhtemelen örgütsel olmaktan çok ideolojiktir" diyor. Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'in "Dış bağlantılar"la Pakistan ya da El Kaide'yi kastetmiş olacağına dikkat çekiyor Burke.

Burke, "Son 10 yılda ülkeler, acı verici ve zor iç muhasebeyi yapmaktan kaçınmak için kendi topraklarındaki saldırıları açıklamaya çalışırken ısrarla dışarıda öcü aradılar. Pakistan güvenlik yapısıyla ilintili ya da bu yapıdan kopmuş unsurlar, özerk Pakistanlı cihad grupları veya daha net El Kaide bağlantısı varsa bunu dikkate alanlar da, yine yabancılaşmış ve öfkeli Hintli Müslümanlar olacaktır" diyor.

Gazetelerin başyazıları ise, saldırıların bölgenin nükleer silahlara sahip iki düşman ülkesi arasındaki ilişkilere olası etkilerini irdeleyen görüşler içeriyor. Financial Times da, manşetinden Hindistan'ın saldırılardan sonra Pakistan'ı sorumlu gösteren açıklamalar yaptığına dikkat çekerek, başyazısında sükunet çağrılarında bulunuyor.

Financial Times haberinde, "Hindistan'ın çoğulculuğunu ve bölgesel yumuşamayı hedef alan bu saldırıların köklerini ortaya çıkarmak ne kadar uzun zaman alırsa alsın, asıl önemli olan Hindistan hükümetinin aşırı tepki göstermemesidir. Ayrım gözetmeksizin yürütülecek bir operasyonun cazibesine kapılınmamalı. Aksi takdirde saldırganların uyguladıkları terör formulü doğrulanmış olacaktır" ifadelerine yer veriyor.

Guardian ise "Hindistan'ın 11 Eylül'ü" başlığını attığı başyazısında, saldırıların bölgesel sonuçları olacağı görüşünde.

Haberde, "Pakistan lideri Zerdari, barış sürecini yeniden başlatmak için girişimlerde bulunmuş, Hindistan'ın hiçbir zaman bir tehdit olmadığını söylemiş ve Keşmir'deki İslamcı militanları terörist olarak nitelemişti. Zerdari, aşiret bölgelerindeki militan faaliyetleriyle mücadele edebilmek için Hindistan'la barış arayışında olmakta haklıdır. Ama İslamcı militanların Hindistan'a yönelik bir saldırıyı iki nükleer güç arasındaki yumuşama sürecini baltalamak için kullanmaya çalışmalarını görmek de zor değil"
sözlerine yer verildi.

Hindistan'ın sivillerin katledilmesi nedeniyle sarsılmış ve öfkeli olabileceğini, ama bu yumuşama sürecinin rayından çıkmasına izin vermemesi gerektiğini kaydeden Guardian haberinde, "Hindistan ve Pakistan hükümetleri, diplomatik yumuşama sürecinde kalabilmek için bütün şartları zorlamalı. Hindistan hükümeti, Pakistan'dan bazı militanların iadesini istiyor. Eğer Pakistan bu militanların Hindistan'da yargı önüne çıkarılmasına izin verirse, o zaman birbirlerine nükleer silahlarını doğrultmuş olan iki ülke arasında normalleşme yolunda önemli bir adım atılmış olacaktır. Sonraki adım ise, nükleer silahlardan kurtulmak olmalı. Bu saldırıların da gösterdiği gibi, bunlar, en çok ihtiyaç duyuldukları anda işe yaramıyorlar" ifadelerine yer veriyor.

"HİNDİSTAN, SALDIRILARDAN KOMŞULARINI SORUMLU TUTUYOR"

Hindistan'ın finans, ticaret ve kültür kenti Mumbai'de düzenlenen terör saldırıları komşu ülke Pakistan'daki gazetelerin manşetlerine taşındı.

Gazeteler, Hindistan'ın saldırılardan komşularını sorumlu tuttuğunu yazdı.

Daily Times gazetesindeki haberde, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'in, Mumbai'deki saldırıları düzenleyen terörist grupların Hindistan'ın ''komşularında'' yerleşik durumda olduğunu belirterek, dolaylı olarak Pakistan'ı işaret ettiği kaydedildi. Gazeteye göre, Singh, teröre topraklarını kullandırmaya son vermeyenlere bunun bir ''maliyeti'' olacağını söyledi.

International The News gazetesi de Hindistan'ın saldırılarla ilgili komşularını suçladığını ve Pakistan Savunma Bakanı Ahmed Muhtar'ın, Pakistan'ın Hindistan'daki saldırılardan sorumlu tutulmasına ilişkin iddiaları yalanladığını yazdı. Muhtar, Hindistan'ın daha önce düzenlenen terör saldırılarından Pakistan'ı sorumlu tutmasına gönderme yaparak, ''Daha önceki vakalarda da onlar böyle davrandı, ancak sonra bütün bunların yanlış olduğu ispatlandı'' dedi.

Pakistan Observer gazetesine göre, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, Hindistan'da iktidardaki Kongre Partisi'nin lideri Sonya Gandi'yi telefonla arayarak, terör saldırılarını kınadı. Zerdari, ''Masum insanları öldürmek çok iğrenç ve saldırıları en güçlü ifadelerle kınıyorum'' ifadesini kullandı.

Tne Nation gazetesi de Hindistan ordusu yetkililerinin, saldırganların Pakistan'dan ve muhtemelen Pakistan'ın Faridkot kentinden geldiklerini söylediklerini belirtti. Gazete ayrıca, Hindistan Deniz Kuvvetlerine bağlı savaş gemilerinin Mumbai'deki saldırılardan sonra Pakistan'a ait iki ticari gemiyi Mumbai'nin kuzeyinde Gujarat eyaleti açıklarında şüphe üzerine durdurduğunu bildirdi.

Bu arada 5'inci Uluslararası Savunma Fuarı nedeniyle Karaçi kentinde alınan sıkı güvenlik önlemlerinin Mumbai'deki saldırıların ardından daha da sıkılaştırıldığı görülüyor.