kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Mumbai katliamı

28.11.2008
Ekonomi başkenti Mumbai'de lüks otel, restoran, hastane, tren istasyonlarını basan militanlar 125 kişiyi öldürdü, 300'den fazla kişiyi yaraladı. Ordu, rehineleri kurtarmak için zamana karşı yarışıyor..
Deniz yoluyla ülkeye soktukları bombalar, silahlar, mühimmatlarla donanmış onlarca militan önceki gece Hindistan'da dehşet saçtı. Ülkenin ekonomi başkenti Mumbai'de yapılan korkunç saldırıda dün gece itibariyle ellerinde onlarca kişiyi rehin tutan militanlar, eylemi Deccan Mücahitleri örgütü adına düzenlediklerini açıkladı. Talepleri, "hapiste tutulan mücahit kardeşlerinin bırakılmasıydı..." Militanlarla çatışmalar gece boyunca sürdü. Hint askerleri, gün boyu kurbanları kurtarmaya çalıştı.

"ABD'LİLER ÖNE ÇIKSIN"
Polise göre 12 saldırgan çarşamba akşamı şişme botlarla iskeleye yanaştı. Silahları ve bombaları paylaştıktan sonra aralarında bir Yahudi merkezi, Tac Mahal ve Oberoi otelleri, hastane, bir tren istasyonu ve lokantaların bulunduğu 10 ayrı yere saldırı gerçekleştirdi. Binalara bombalar atıp içerdekileri tarayan saldırganlar, içerdekilere "Aranızdaki İngiliz ve Amerikalılar kimler" diye bağırıp onları ayırdı. Saldırganlardan biri, televizyon kendilerinin "Deccan Mücahitleri" adlı bir örgüte üye olduklarını açıkladı.



KURTARMA OPERASYONLARI
Gece boyunca çatışmalar sürdü. Birçok rehine ya da odalarında mahsur kalanlar, bulundukları otel çalışanlarının girişimiyle arka kapı ya da pencerelerden kaçtı. Polis, asker ve itfaiye de militanların olmadığı noktalardan kurbanları çıkarmayı başardı. Ancak militanlar, Yahudi semtindeki ev ve basılan otellerde çok sayıda kişiyi rehin almıştı. Ordu, dün gün boyu bu noktalara kurtarma operasyonları düzenledi. 20 ila 30 kişinin rehin tutulduğu, 100'den fazlasının da odalarında hapsolduğu Oberoi Oteli'nde 39 rehine kurtarıldı. Saldırılarda, aralarında bir özel TV kanalının üst düzey müdürü Alman'ın da olduğu 6 yabancı öldü. Hint haber ajansı PTI, Tac Mahal Oteli'nde 3 militanın tutuklandığını, tutuklananlardan birinin Pakistanlı olduğunu duyurdu. Militanların Pakistan merkezli Leşker-i Tayba örgütüne üye oldukları da belirtildi.