kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
İş görüşmeleri için Mumbai’ye giden Meltem ve Seyfi Müezzinoğlu çifti terörist saldırısı sırasında oteldeydi. Çift, 15 saat süren dehşetten sonra böyle serbest bırakıldı.

Rehine alınan Türk çift, serbest bırakıldı

Ceyda KARAASLAN / ANKARA
28.11.2008
Hindistan'da saldırıda rehin alınan Müezzinoğlu çifti 15 saat süren dehşetten sonra serbest bırakıldı. Eski Maliye Bakanı'nın oğlu ve gelinine teröristler Müslüman oldukları için telefonla görüşme izni de verdi. Türkiye'nin Yeni Delhi Büyükelçisi Bilman, "3'üncü Türk rehineyi kurtarmak için çalışıyoruz" dedi...
Hindistan'ın 11 Eylül'ü olarak nitelendirilen, 101 kişinin hayatını kaybettiği ve 200'e yakın kişinin de yaralandığı terör saldırısında rehin alınan Seyfi-Meltem Müezzinoğlu çifti serbest bırakıldı. 15 saat militanların elinde rehin kalan Müezzinoğlu çifti, Hindistan'daki Türk Büyükelçiliği'nin girişimleri ve askeri güvenlik güçlerinin devreye girmesiyle dün özgürlüğüne kavuştu. Yat üreticisi olan Seyfi Müezzinoğlu, eski Maliye Bakanlarından Ziya Müezzinoğlu'nun oğlu. Müezzinoğlu çifti bugün İstanbul'a dönecek.

FUARA GİTMİŞLER
Dehşet dolu 15 saatin detaylarına SABAH ulaştı. İşte dakika dakika kaçırılma ve rehin alma anı: Bir ilaç fabrikasının sahibi olan Meltem Müezzinoğlu, Mumbai'de düzenlenen kimya fuarı için Hindistan'a gitmişti. Tuzla'daki Barborassa Yachts'ın sahibi Seyfi Müezzinoğlu da tekne imalatı yapmak için görüşmeler yapacaktı. Önceki akşam saat 20.00 sularında Hint militanlar aynı anda birkaç otele saldırdı. Müezzinoğlu çiftinin kaldığı Oberio Otel de militanların saldırısına uğradı. Aynı otelde kalan bazı turistler kaçmayı başarsa da, Müezzinoğlu çifti militanlardan kurtulamadı. Militanlar, Müslüman olduğu için Müezzinoğlu çiftini ayrı bir odaya kapattı ve cep telefonuyla görüşmelerine de izin verdi. Ancak aynı tolerans diğer 100 rehineye gösterilmedi. Seyfi Müezzinoğlu'nu ilk arayan kişi babası Ziya Müezzinoğlu oldu. Militanlar çalan telefonu açması için izin verdi. Durumlarının iyi olduğunu, herhangi bir şiddete maruz kalmadıklarını söyleyen Seyfi Müezzinoğlu, cep telefonunun şarjı bitmek üzere olduğu için konuşmayı uzatamadı. Eski Bakan Ziya Müezzinoğlu SABAH'a, "Sağlık durumları iyiymiş. Birkaç defa telefonla görüştüm. Kötü davranmamışlar. Ertesi sabah oteli kuşatan askeri güvenlik güçleri kurtarmış" dedi.

ASKERLER KURTARDI
Kaçırılmanın hemen ardından Ankara harekete geçti. Hindistan'daki Türk Konsolosluğu, Hindistan hükümet yetkilileriyle temasa geçti. Sabah saatlerine kadar süren telefon konuşmalarının ardından Hindistan ordusu askerleri otele girdi. 100 rehinenin yanı sıra Müezzinoğlu çifti de Hindu askerler tarafından kurtarıldı. Türkiye'nin Yeni Delhi Büyükelçisi Levent Bilman, Seyfi Müezzinoğlu'nun babası Ziya Müezzinoğlu'nu bizzat arayarak "geçmiş olsun" dedi. Çiftin "emin ellerde "olduğunu söyleyen Bilman en yakın zamanda Türkiye'ye dönmeleri için gerekli programın hazırlandığını anlattı. Büyükelçi Bilman, daha sonra telefonu Seyfi Müezzinoğlu'na verdi. Kurtarıldıktan sonra oğluyla ilk kez konuşan eski bakan Ziya Müezzinoğlu, "Ağlamaklı bir ses tonu vardı" dedi.

GÜL SALDIRIYI KINADI
Cumhurbaşkanı Gül, Hindistan Cumhurbaşkanı Devisingh'a başsağlığı mesajı gönderdi. Mesajında, terör eylemlerini şiddetle kınadığını belirten Gül, "Mumbai'deki saldırılar terörün dini, milliyeti ve ülkesi olmadığını bir kez daha göstermiştir" dedi. Saldırıdan iki gün önce Hindistan'da olan Başbakan Erdoğan, Hindistan Başkanı Singh'e mesaj gönderdi. Erdoğan, mesajında, şu ifadelere yer verdi: "Ülkenize gerçekleştirdiğim resmi ziyaretin güzel anıları henüz çok tazeyken, Mumbai şehrinde meydana gelen ve hâlâ devam eden alçakça terör saldırılarını şiddet ve nefretle lanetliyor, size, Hindistan halkına ve ölenlerin yakınlarına taziyelerimi, yaralılara acil şifa dileklerimi sunuyorum."
Haberin fotoğrafları