kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Uzayda ''Şükran Günü''

Giriş Saati : 28.11.2008 13:03
Güncelleme : 28.11.2008 23:08
Yeni Haber
Dünya yörüngesinde 322-380 km yükseltide yapımı süren Uluslararası Uzay İstasyonunun (UUİ) mürettebatı ile istasyona kenetli Amerikan Endeavour uzay mekiğinin 7 astronotu, dün Amerikalıların geleneksel ''Şükran Günü''nü kutladı.

Astronotlar, Kızılderililerin 380 yıl önce Amerika kıtasına ayak basan ''ilk Avrupalılara'' ikram ettiği hindi ile mısır ekmeği yediler. Endeavour'un UUİ'ye kenetli görevinde 16. ve son gününe denk gelen ''Şükran Günü''nde astronotlar yakınlarıyla telefonda da konuştular.

Endeavour'un kaptan pilot astronotu Christopher Ferguson, UUİ'nin ve mekiğin camlarından aşağıya bakıldığında, dünyanın "insan eliyle kirlenmiş olsa da" ne denli güzel olduğunun görüldüğünü, kendilerinin bu nimetten şükran duyduğunu söyledi.

ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın Florida eyaleti Cape Canaveral üssü Texsas-Houston üssünden verilen bilgiye göre, Endeavour mekiği astronotları Stephen Bowen ile Shane Kimbrough, ana güneş paneli kol eklem yuvasının temizliğini ve yağlama işlemini dördüncü çalışmada tamamladılar.

"ENDEAVOUR HARİKA İŞ YAPTI"


UUİ'nin üç astronotundan kaptan pilot Mike Fincke, ''Endeavour, burasının genişletilmesi ve temizliğinde harika iş yaptı'' dedi.

İstasyonda 2009 yılında 3-6 aylık uzun dönemlerde mürettebat sayısı 6'ya çıkarılacağından, iki kamara yatak odası, ek banyo ve ek küçük mutfak tesisatı istasyona yerleştirildi. UUİ'de Sandra Magnus yörünge mühendisliği yapıyor. Magnus'un yerini aldığı Greg Chamitoff, bugün Endeavour ile dünyaya dönecek.

Astronotlar gelen yeni buzdolabıyla ilk kez ''soğuk meşrubat içme imkanına" kavuştu. Daha önce kozmonot ve astronotlar ılık veya sıcak içeceklerle yetiniyordu.

Yapımı geciken UUİ'nin inşaatına başta Rusya ve ABD, Kanada, Avrupa Uzay Kurumu, Brezilya ve Japonya olmak üzere toplam 16 ülke katkı sağlıyor. İlk planda yapımı 2006'da tamamlanması öngörülen UUİ, bitirilince gece çıplak gözle gökte Ay'dan sonra görülebilecek en büyük ''gökcismi'' olacak.

Columbia uzay mekiğinin Şubat 2003'teki kazası en az 110 milyar dolarlık UUİ'nin yapımını aksattı. SSCB döneminden gelen Rusya'nın tecrübesi ''aranın kapatılması için'' çok yararlı oldu.

NASA, mekikler 30 Eylülde emekli oluncaya kadar 9 sefer daha yapacak.Bunlardan biri adını gökbilimci Edwin Hubble'dan (1889-1953) alan 18 yaşındaki Hubble uzay teleskopu için. UUİ tamamlanırsa en az 2016'ya kadar hizmet verecek.

ÇANTA GİTTİ

Mekik astronotlarından Heidemarie M. Stefanyshyn-Piper, 8 gün önce 10 milyon dolar değerindeki envai çeşit onarım aleti sırt çantasını uzay boşluğuna düşürünce astronotlar yedek çantayla yetindi. Astronomi tarihinde kadın astronotlar arasında ilk araç dışı uzay görev kumandanı olan Piper, uzay boşluğunda yitirilen çanta için, ''Kesin kes söz veriyorum: Bundan böyle kontrollerimi iki kez değil üç kez yapacağım'' demişti.

Amatör gökbilimciler, Piper'ın güneş paneli yağlamasında eldiveninden kaydığı için kaybettiği alet çantasını gelecek ay başında yörüngede tespit etmeyi umuyor.

ŞÜKRAN GÜNÜ KIZILDERİLİLERİN YAS GÜNÜ

''Şükran Günü''nün tarihçesi şöyle:

Avrupa'dan 1620'lerde yerleşim için ilk kez May Flower gemisiyle ABD;ye gelenler, aylarca süren yolculuklarından dolayı yorgun, hasta ve açtılar. Kızılderililer onları karşıladı ve yiyecek verdi. Hindi avlamasını, mısır ekmesini öğretti. Üç yıl sonra İngiliz Vali William Bradford, büyük bir yemek hazırlattı ve Kızılderilileri çağırdı.

Kızılderililerin şefi Massoit, 90 kişiyle bu törene katıldı. O günden sonra her hasat sonrasında yemek geleneği sürdü.

ABD Başkan Abraham Lincoln 1863;te Şükran Günü'nün ulusal bayram olmasını önerdi. Kongre ancak 1941;de öneriyi karara bağladı. Her yılın kasım ayının son perşembesi Şükran Günü olarak ulusal bayram ilan edildi. Şükran Günü, ''tüm Amerika kıtası, sömürgeci beyaz adamın katliamları ve getirilen hastalıklarla mahvedildiğinden'' Kızılderililerde ''Yas Günü'' olarak kabul ediliyor.