kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Derneklerin kurban bedelleri

Giriş Saati : 23.11.2008 11:27
Güncelleme : 23.11.2008 15:42
Yeni Haber
Türkiye'de insani yardım amaçlı dernekler, yurt içi ve yurt dışında, Kurban Bayramı dolayısıyla gerçekleştirilecek bağışlardan yapacakları yardımlarla yurt için ve yurt dışındaki ihtiyaç sahiplerinin yüzlerini güldürecek.

Dini bayramlar, ihtiyaç sahibi insanlara yardımda bulunmanın en güzel fırsatlarından biri olarak değerlendiriliyor. Türkiye'de insani yardım amaçlı kurulan dernekler ise önceki yıllarda olduğu gibi bu Kurban Bayaramı'nda da hayırseverlerin yardımlarını, ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için çalışmalarına başladı.

TÜRK KIZILAYI

Türk Kızılayı, Kurban Bayramı için ''Kurbanlarınız Kızılay Eliyle Gerçek Amacına Ulaşır'' sloganıyla kampanya başlattı.

Kampanya çerçevesinde Türk Kızılayı'na bağışlanacak kurbanlar, Et ve Balık Kurumunun kombinalarında dini vecibelere uygun, hijyenik koşullarda, noter huzurunda ve dualar eşliğinde kesilecek. Kesim sırasında vekalet veren kişinin ismi okunacak.

Yurt içindeki vatandaşlar 260 YTL, yurt dışındaki vatandaşlar ise 200 dolar ya da 140 Avro ödeyerek Türk Kızılayı'na vekaleten kurban kestirebilecek. Kurban bedelleri, 6 Aralık Cumartesi gününe kadar ödenebilecek.

Vatandaşlar, kurban bağışlarını, ''www.kizilay.org.tr'' adresinden kredi kartıyla ya da Türkiye'nin her tarafından ücretsiz ulaşılabilen Türk Kızılayı Çağrı Merkezi'nin 168 numaralı telefonunu arayarak yapabilecek.

Kurban bedelleri, tüm bankaların ''2868'' numaralı ortak bağış hesabına, PTT merkezlerinden ''2868'' posta çeki hesabına ve kurumun tüm şubelerine başvurarak da yatırılabilecek.

Kurban etleri, Et ve Balık Kurumu tarafından kavurma, konserve kıyma ve kuşbaşı yapılarak, 800 gramlık kutulara konulacak ve yıl boyunca Kızılay aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılacak. Kutuların üzerinde ''satılamaz'' ibaresi bulunacak. Bağışta bulunanlara da yarım kilogramlık birer paket kavurma ve teşekkür yazısı gönderilecek.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, kimsenin ulaşamadığı ya da kimseye ulaşamayanlara, insanlık onurunu da çiğnemeden yardımda bulunmak istediklerini söyledi.

Küçükali, Türk Kızılayı'na vekalet edilen kurbanların gerçek amacına ulaşacağını belirterek, geçen yıl 385 bin ihtiyaç sahibine kurban eti sağladıklarını, bu yıl bu sayıyı daha da yukarıya taşıyacaklarını kaydetti.

MEHMETÇİK VAKFI

Şehitlerin yakınlarıyla gazi ve engelli Mehmetçiklere ve çocuklarına destek olmak isteyenler, kurbanlarını vekaleten Mehmetçik Vakfı'na bağışlayabilecek.
Vakıf, kurban bedelini yurt içinde 250 YTL, yurt dışında yaşayanlar için de 200 dolar veya 140 Avro olarak belirledi.

Kurban bedelleri, ''www.mehmetcik.org.tr'' internet sitesinden kredi kartıyla 8 Aralık saat 16.00'a kadar ödenebilecek ya da Ziraat Bankası Tandoğan, Vakıflar Bankası Hava Kuvvetleri, Halk Bankası Meşrutiyet, İş Bankası Balgat, Akbank Nenehatun, Garanti Bankası Yenişehir, Türk Ekonomi Bankası Balgat, Finansbank Necatibey ve ING Bank Çankaya şubelerindeki ortak hesap numaralarına 5 Aralık saat 17.00'ye kadar yatırılabilecek.

Bağışçılar, vakfın Ankara'daki genel müdürlüğüne, Mehmetçik Sigorta şirketine ve İstanbul, İzmir, Adana ile Samsun'da bulunan temsilciliklerine de kurban bedelini ödeyebilecek.

TÜRK HAVA KURUMU

Türk Hava Kurumu (THK), Et ve Balık Kurumu kombinalarında modern ve hijyenik koşullarda, veteriner denetiminde, dini vecibelere uygun, THK personeli ve noter huzurunda vekaletle kurban kesimi yapacak.

THK'nın kurban bedeli, 250 YTL, yurt dışındakiler için 200 Dolar veya 140 Avro olarak belirlendi.

Vatandaşlar kurban bedellerini, Ankara'da THK Genel Başkanlığına ya da Türkiye'deki 472 THK şubesine de makbuz karşılığı verebilecek. Bağışlar faks yoluyla ya da PTT şubelerinden hiçbir masraf ödemeksizin 106363 nolu posta çeki hesabına yatırılabilecek.

Ankara'da yaşayan, ancak rahatsızlığı nedeniyle evinden çıkamayan ya da iş yoğunluğu nedeniyle vakit ayıramayan vatandaşlar, ''ALO THK 310 48 40'' numaralı telefonu arayarak, kurban bedellerini, evleri veya iş yerlerinden makbuz karşılığı ödeyebilecek.

THK, kesilen kurbanların etlerinin tamamını kavurma yaptıracak. Kavurmalar, yıl içinde ihtiyaç sahibi vatandaşlara mülki amirler aracılığıyla dağıtılacak. Kurum, geçen yıl 47 bin 250 aileye, son 5 yılda da yaklaşık 390.000 aileye kavurma dağıttı. Bu yıl da 100.000 ihtiyaç sahibine kavurma dağıtılması hedefleniyor.

DİYANET VAKFI

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı'nca ortaklaşa yürütülen ''Vekalet Yoluyla Kurban Kesimi'' kampanyası kapsamında, yurt içi ve yurt dışındaki kesim merkezlerinde kurbanlar, komiteler nezaretinde dini esaslara uygun olarak kesilecek.

Kurban bedeli, masraflar dahil 260 YTL, yurt dışında yaşayan vatandaşlar için 200 dolar ya da 140 Avro olarak belirlendi.

Bağışçılar, kurban bedellerini Vakıfbank, Halk Bankası ve Ziraat Bankasının bütün şubeleri ile PTT'de açtırılan ''Türkiye Diyanet Vakfı kurban hesabına'' yatırabilecek. Banka şubelerinin bulunmadığı yerlerde ise en yakın il veya ilçe müftülüklerine müracaat edilebilecek.

Ayrıca, ''www.diyanetvakfi.org.tr'' sitesinden kredi kartıyla da ödeme yapılabilecek. Sitede, kredi kartı sahiplerinin, faiz hükmüne girmemesi için kurban bağış bedellerini süresi içinde ödemeleri gerektiği uyarısı yer alıyor.

Kesilen kurbanların etleri yurt içinde ve yurt dışında ihtiyaç sahibi yoksul ve muhtaç insanlar ile soydaşlara dağıtılacak.

KİMSE YOK MU DERNEĞİ

Kimse Yok Mu Derneği ''Yoksul-Yardımsever Kucaklaşması'' sloganıyla başlattığı kurban bağışı kampanyasıyla, Türkiye'de 40 ilde ve yurt dışında da 40 ülkede ihtiyaç sahibi ailelere kurban eti ulaştıracak.

Kampanya hazırlıklarını sürdüren dernek, bu bayramda yurt genelinde bütün kurbanları 3 merkezdeki modern tesislerde kesecek. Kurbanlar, 5'er kiloluk paketler halinde ihtiyaç sahiplerinin kapısına kadar götürülerek teslim edilecek.

Dernek kurban bedelini 300 YTL olarak belirledi. Dernek aracılığıyla kurbanlarını yoksullara ulaştırmak isteyen hayırseverler, derneğin banka ve postane hesaplarına kurban bedeli olarak 300 YTL yatıracak. ''www.kimseyokmu.org.tr'' internet adresinden kredi kartıyla online olarak bağış yapabilen yardımseverler, yine sitede bulunan hesap numaralarına banka ve postane aracılığıyla da kurban bağışlarını ulaştırabilecek.

Bağışlarını bu derneğe yapan hayırseverler, derneğin kurban dağıtacağı iller ve ülkeler içinden istediklerinde kurbanlarını kestirebilecek.

Dernek, geçen yıl yurt içinde 2 bin 316 gönüllünün katkısıyla 25 bin 721 kurban kesti ve etleri 102 bin 884 aileye dağıttı. Yurt dışında ise 41 ülkeye giden dernek yetkilileri ve gönüllüler, burada 15 bin 474 kurban kesti ve etleri 61 bin 896 aileye ulaştırdı.

Dernek, geçen yılki çalışmalarından dolayı TBMM tarafından ''Üstün Hizmet Ödülüne'' layık bulundu.

İNSANİ YARDIM VAKFI

İnsani Yardım Vakfı (İHH), 17 yıldır Kurban Bayramı'nda hayırseverlerin kurban bağışlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.

Vakıf, bu yıl da aralarında Türk Cumhuriyetleri, Bosna-Hersek, Filistin ve Irak'ın da bulunduğu 110 ülke ve Türkiye'de 47 ilde hayırseverlerin kurbanlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak.

İHH, kurban bağışı bedelini, 220 YTL olarak belirledi. Bağışçılar, vakfın İstanbul'daki merkezine kurban bedelini makbuz karşılığı elden verebilir ya da internet sitesinden online bağışta bulunabilir. Kurban bedeli 160 54 51 posta çeki hesabı ile gönderilebileceği gibi 0212 631 21 21 numaralı telefondan vakfa bağış yapılabilir. Gönüllüler kurban bedellerini, vakfın Ziraat Bankası, Albaraka Türk, Türkiye Finans, Kuveyt Türk, Vakıfbank ya da Bank Asya'daki hesaplarına da yatırabilir.

CANSUYU DERNEĞİ

Cansuyu Derneği, Türkiye başta olmak üzere Asya, Afrika, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslarda muhtaçlar için kurban kesecek.
Evlerine hiç et girmeyen ihtiyaç sahiplerine, hayırseverlerin kurbanlarını ulaştıracak olan Cansuyu, kurban bedelini 220 YTL olarak
belirledi.

Hangi bölge ve ülkede ne kadar kesim yapılacağını muhtaçların sayısına göre tespit edecek olan Cansuyu, kurban kesimi yapılacak bölge ve ülkelerdeki partner kurum ve kuruluşlar ile irtibat kurdu. Kurbanlıklar, derneğin görevlendireceği kişiler tarafından satın alınarak Kurban Bayramı'nın 3. gününe kadar, belirlenen noktalarda kesilerek ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak.

Kurbanlarını Cansuyu'na bağışlamak isteyen yardımseverler kurban bedellerini Kuveyt Türk, Ziraat Bankası, Türkiye Finans, Vakıflar Bankası Garanti Bankasındaki vakfa ait kurban hesaplarına havale yoluyla ya da www.cansuyu.org.tr internet adresinden kredi kartı yolu ile de gerçekleştirebilecek. Ayrıca isteyenler kurban bedellerini makbuz karşılığı derneğin 22 ildeki temsilciliklerinden elden teslim edebilecek.

DENİZ FENERİ DERNEĞİ

Deniz Feneri Derneği, bu yıl da hayırseverlerin kurbanlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak.

Dernek, kurban bağışlarını hijyenik ortamlarda, İslami kurallara uygun olarak kesiyor. Kesim sırasında Deniz Feneri yetkilileri, noter ve veteriner hazır bulunuyor.

Modern tesislerde kesilen kurbanlar etinden tırnağına kadar değerlendiriliyor. Hazırlanan et ve et ürünleri yıl boyunca, Türkiye'nin dört bir yanındaki dul ve yetimler başta olmak üzere, Deniz Fenerince yoksulluğu tespit edilmiş on binlerce aileye dağıtılıyor.
Deniz Feneri Derneği, kurban hisse bedelini 220 YTL olarak belirledi. Deniz Feneri, bu kurban bayramında başta Doğu ve Güneydoğu illeri olmak üzere bütün bölgelerde kurban eti dağıtımı gerçekleştirecek.

Dernek, adını sık sık doğal afetler, felaketler, açlık, savaş ve yoksulluk haberleriyle duyuran ülkeler başta olmak üzere pek çok ülkede de kurban organizasyonu yapıyor.

Etiyopya, Sudan, Nijer, Filistin, Irak, Pakistan, Mozambik, Senegal, Makedonya, Azerbaycan gibi ülkelere önceki yıllarda Kurban Bayramı'nda yardım organizasyonu yapıldı. Dernek bu Kurban Bayramı'nda da söz konusu ülkelerdeki muhtaçlara Türk hayırseverlerinin kurbanlarını ulaştıracak.
Deniz Feneri 2008 Kurban Organizasyonu içerisinde ''İlk Kurbanım'', çocuklar için ''Çocuk Kolisi'', ''Bayramlık'', yetimler için ''Bayram Harçlığı'' gibi özel projeleri de hayata geçiriyor.

Deniz Feneri bağışçılarına iki dakikada kurban bağışı yapma imkanı da sunuyor. ''www.denizfeneri.org.tr'' adresli internet sitesinden 0212 414 60 60 nolu çağrı merkezinden ya da 0212 510 90 90 numaralı telebağış hattından Deniz Feneri'ne kredi kartı ile kurban bağışı yapmak mümkün.
Derneğe, PTT şubelerinden ''999999'' numaralı Deniz Feneri posta çeki hesabına bağiş yapılabilir. Derneğe yurt dışından da anlaşmalı bankalar aracılığıyla kurban bağışı yapılabilir.

İSTANBUL ULUSLARARASI KARDEŞLİK VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

İstanbul Uluslararası Kardeşlik ve Yardımlaşma Derneği (IBS), yaklaşık 30 ülkede vekaletle kurban keserek on binlerce insana kurban eti dağıtacak.
Dernek, kurban kesimi yapılacak ülkeleri Birleşmiş Milletler'in raporlarında yer alan yoksulluk oranını, bölgeye ulaşım ve organizasyon bilgilerini gözönüne alarak belirliyor.

Vekalet yoluyla toplanan kurbanların satın alınması ve kesim işlemleri, kesim yapılacak bölgedeki dernek yetkilisinin denetiminde gerçekleştiriliyor.

Kurban kesimleri Afrika'da yoksullukla mücadele eden fakir ülkelerde gerçekleştirildiği için 150 YTL bedelle kesim yapılabiliyor. Dernek bu yıl kurban kesimlerini Afrika'nın en yoksul ülkelerinden biri olan Etiyopya'da ve Endonezya Açe'de tsunami sonrasında yetim kalan çocukların barındığı derneğe ait yetimhanede yapacak.