kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Atık yağ' deyip geçmeyin

Giriş Saati : 21.11.2008 14:12
Güncelleme : 21.11.2008 22:42
Yeni Haber
Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen 'Mineral ve Sentetik Atık Yağların Kontrolü' konulu bilgilendirme toplantısında, vatandaşlara atık yağların kontrolü ve yönetimi konusunda bilgiler verildi.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Kontrol Şube Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen seminerde, Çevre ve Orman Bakanlığı, Petrol Sanayi Derneği (PET-DER) ve Bursa Çimento A.Ş.'nin temsilcileri atık bitkisel yağların toplanması ve çimento fabrikalarında bertarafı konularında bilgiler verdi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muammer Subaşı, toplantıda yaptığı konuşmada, atık yağların çevreye zarar vermeden bertarafının sağlanması için lisanslı işletmelere başvurulması gerektiğini söyledi.

Büyükşehir Belediyesi'nin konuya hassasiyetle yaklaştığını dile getiren Subaşı, "Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği' hükümleri doğrultusunda atık yağları belediye evsel katı atık depolama sahasına kabul etmemek, atık yağların su, toprak gibi alıcı ortamlara doğrudan verilmesini ve kanalizasyona boşaltılmasını önlemek için, lisanslı atık yağ taşıma araçlarının şehir içi hareketlerini kolaylaştırıcı düzenlemeleri İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile işbirliğinde yapmaya yetkili ve görevliyiz. Gerekeni yapıyoruz. Bursalılar da bu konuda üzerine düşeni yapmalıdır" diye konuştu.

Çevre ve Orman Bakanlığı temsilcisi Esin Hamarat da konuşmasında, 'Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği'nin 30 Temmuz 2008 tarihinde revize edilerek yürürlüğe girdiğini anlattı. "Bursa ve Türkiye geleceğimizdir" diyen Hamarat, atık yağların özellikleri hakkında bilgiler verdiği sunumunda, hedef kitlelerinin atık yağ üreticileri olduğunu söyledi. Hamarat, "Atık yağ üreticilerinin atık yağları kontrollü bir şekilde toplamaları ve atık yağların kayıt altına alınmasını sağlamaları gerekir. Bu nedenle ulusal atık taşıma formu dikkatli bir biçimde doldurulmalıdır. Atık yağların lisanslı firmalar ve araçlar tarafından toplanması şarttır" dedi.

Atık yağların ek yakıt olarak kullanıldığını belirten Hamarat, 2004 yılından bu yana Türkiye'de 25 bin ton atık yağ toplandığını, ancak bu rakamın mevcut atık yağların yüzde 10'unu oluşturduğunu söyledi. Türkiye genelinde her yıl 250 bin ton atık yağ oluştuğunu sözlerine ekleyen Hamarat, yalnızca 50 bin ton civarında atık yağın kayıt altına alınabildiğini, kontrolsüz kullanım nedeniyle ülkemizin yılda yaklaşık 125 milyon dolarlık bir kaybının olduğunu bildirdi. Atık yağların kontrolsüz kullanımının çevreye büyük oranda zarar verdiğini de kaydeden Hamarat, vatandaşlara atık yağların lisanslı toplanması konusunda duyarlılık çağrısında bulundu.

Petrol Sanayi Derneği (PET-DER) adına Aydın Özbey ile Osman Seval seminerde atık yağların toplanması, Bursa Çimento A.Ş. temsilcisi İbrahim Çoğal da atık yağların çimento fabrikalarında değerlendirilmesi konularında merak edilen sorulara cevaplar verdi.

(CİHAN)