kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Haraketsiz yaşam karaciğerdeki yağlanmayı artırıyor'

Giriş Saati : 21.11.2008 14:27
Güncelleme : 21.11.2008 22:42
Yeni Haber
Obezite ve hareketsiz yaşam, karaciğerdeki yağlanmayı artırıyor.

Karaciğer yağlanmasının günün en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu söyleyen uzmanlar, karaciğer yağlanmasını hareketsiz yaşam kadar alkol kullanımının da artırdığına dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Burhanettin Alkan, karaciğerin fonksiyonlarının bozulmasına yol açan yağlanma, genel olarak yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürdüğünü söyledi. Teknolojik gelişmeler ve hazır yiyecek tüketiminin obezite sorununu ortaya çıkardığını kaydeden Alkan, "Hastalardaki kontrollerde bulunan karaciğer yağlanması, günümüzde sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunudur.

Tıp dilinde 'hepatosteatoz' diye anılan hastalık, karaciğer hücrelerinde aşırı yağ birikmesi anlamına gelir. Şişmanlık, şeker hastalığı, bazı ilaçların kullanımları ve alkol kullanımıyla ortaya çıkan yağlanma, devamı halinde ise siroz gibi karaciğerin fonksiyonlarını yitirmesine yol açabilir, hatta ölümle bile sonuçlanabilir. Günlük yaşamda monotonluktan kurtularak, hareketli bir yaşam tarzı benimsenmeli'' dedi.

Katı yağların azaltılarak, yağlı yemeklerden uzak durulması gerektiğini vurgulayan Uz. Dr. Alkan, sebze ağırlıklı beslenilmesi ve alkol kullanımından uzak durulmasını tavsiye etti.

(CİHAN)