kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ölümlü trafik kazaları %15 azaldı

Giriş Saati : 21.11.2008 09:59
Güncelleme : 21.11.2008 22:42
Yeni Haber
İçişleri Bakanlığı tarafından bu yıl başlatılan "Trafik güvenliğinde yeni açılımlar, hedefler ve çözüm projeleri" meyvesini vermeye başladı. 2007 yılına göre 2008 yılının 9 aylık sonuçlarına göre ölümlü trafik kazalarında yüzde 15 azalma yaşandı.

İçişleri Bakanlığı, insanların huzurlu, güvenli ve yarınlarından emin bir trafik ortamında seyahat etmeleri, sosyal ve ekonomik bir problem haline gelen trafik kazalarının önlenmesi, trafik kurallarına uyma alışkanlığının geliştirilmesi ve her yaştan vatandaşların trafik bilincinin oluşturulması amacıyla "Trafik güvenliğinde yeni açılımlar, hedefler ve çözüm projeleri" çalışması başlatıldı.

Bu amaçla; mevcut yol durumu, araç ve sürücü sayıları dikkate alınarak, trafikle ilgili bütün hususlar yeniden gözden geçirildi. Trafik güvenliğini sağlayacak bütün faaliyet alanları belirlendi ve bu alanlarda kısa, orta ve uzun vadede yapılacak eylem, faaliyet ve hedefler ayrı ayrı tespit edildi. Trafikte hız, alkol, emniyet kemeri, takoğraf ve cep telefonu kullanımı gibi konularda sıkı denetim getirildi.
Proje kapsamındaki çalışmalara 2008 yılı başından itibaren başlandı. Bu çalışma ile hem trafik güvenliğini sağlamak hem de vatandaşların trafikle ilgili iş ve işlemlerini kolaylaştırmak amaçlandı. Projelerin en önemli özelliği ise sürekli izlenebilir, değerlendirilebilir ve revize edilebilir olması. Projede gelinen nokta üçer aylık periyotlar halinde değerlendirme yapıldı.

Projenin 9 aylık değerlendirme sonuçlarına göre 2007 yılının aynı dönemi ile karşılaştırıldığında ölümlü kazalarda yüzde 15.7; yaralamalı kazalarda yüzde 1.6; ölü sayısında yüzde 17.5; yaralı sayısında yüzde 2.5 oranında azalma oldu.

POLİSİN KAZA TAHKİKİ İŞ YÜKÜ YÜZDE 71 AZALDI

Maddi hasarlı trafik kazalarında sürücülerin kendi aralarında tutanak düzenlemesini öngören uygulama 1 Nisan 2008 tarihinde yürürlüğe girdi. Kusur oranlarının tespiti, kazaya karışan araçların fotoğraflarıyla tespit ediliyor. Yeni düzenlemeden sonra meydana gelen 406 bin 101 maddi hasarlı trafik kazasından 289 bin 367 tanesinde taraflar anlaşarak kendileri tutanak düzenledi.
116 bin 734 kaza ise polis ekipleri tarafından tahkik edildi. Maddi hasarlı kazalar sonrasında vatandaşların kendi aralarında uzlaşarak tutanak düzenlemesine imkan tanıyan uygulamanın başladığı 1 Nisandan bu yana Ankara ve İstanbul gibi büyük illerde yüzde 70 oranında başarı sağlandı. Bu düzenleme ile bir taraftan vatandaşların gereksiz işgücü ve zaman kaybı önlendi diğer taraftan da polisin kaza tahkiki ile ilgili iş yükü yüzde 71.3 oranında azaldı.
Polis böylelikle asli görevi denetim hizmetlerine daha fazla ağırlık verme imkanı buldu. Denetim hizmetlerinin etkinliğini artırmak, işlemlerin daha kısa sürede yapılmasını sağlamak ve polis-halk ilişkilerini güçlendirmek amacıyla da toplam bin 183 adet taşınabilir bilgisayar alımı yapıldı ve Eylül ayı itibariyle hizmete sunuldu. 2008 yılının ilk 9 aylık döneminde il trafik birimlerinde görevli 139 amir, 7 bin 515 memur sınıfı olmak üzere toplam 7 bin 654 personel hizmet içi eğitime tabi tutuldu. Yıl sonuna kadar 180'i amir sınıfı olmak üzere toplam 922 personelin daha eğitilmesi planlanıyor.

Sürücü ve yayalara yönelik olarak ülke genelinde düzenlenen eğitim seminerlerinde yaklaşık 150 bin sürücü ve 540 bin yaya olmak üzere toplam 690 bin yol kullanıcısına trafik güvenliği ve trafikte karşılaşılabilecek riskler konularında bilgilendirme eğitimleri verildi.

(CİHAN)