kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Diana ve Actaeon

Titian'a sahip çıktılar

Perihan KORKMAZ LONDRA
12.11.2008
40 plastik sanatçı,16'ncı yüzyıl ressamı Titian'ın iki tablosunun İngiltere'de kalarak halka açık sergilenmeleri için bir araya geldi..
İngiltere'de bir grup plastik sanatçı, 16'ncı yüzyıl Rönesans ressamı Titan'ın 200 yıldan bu yana halka açık sergilenen ve yakında el değiştirmesi sözkonusu olan iki ayrı paha biçilmez tablosunu ülkede tutmak için hükümetten yardım istedi. Aralarında Lucian Freud, Damien Hirst, Antony Gormley ve David Hockney'nin de bulunduğu 40 ressamın imzaladığı mektubu önceki gün Kıbrıs doğumlu güncel sanatçı Tracey Emin, Londra Downing Caddesi 10 numarada bulunan Başbakanlık konutuna bıraktı. Başbakan Gordon Brown'a hitaben yazılan mektupta ressamlar hükümetten, Titan resimlerinin ulusal galerilerde sergilenmeye devam edilmesini sağlamak için satın alma çabalarına maddi katkıda bulunmasını istedi. Nesillerdir sanatçılara ilham kaynağı olan eserlerin yabancılara satılarak yurtdışına çıkmasını engellemek amacında olan sanatçılar, ulusal sanat değerlerinin ulusal galerilerde sergilenmesi gerektiği inancında olduklarını belirtti. Bu iki tablo, İtalyan rönesans ressamı Titan'ın, Ovid'in mitolojik olarak dünyanın yaradılışı ve tarihini anlatan 'Metamorphoses' şiirinden ilham alarak, 1556-1559 tarihleri arasında İspanya kralı II. Philip için yaptığı seri halindeki 7 tablodan ikisi. Sahibinin ise Sutherland Dükü'nün İskoçya Ulusal Galerisi'ne sattığı resimlerden 'Diana ve Actaeon' için gelecek ay sonuna kadar 50 milyon sterlin toplanması gerekiyor. Titan'ın aynı galerideki diğer tablosu olan 'Diana and Callisto'nun üç yıl içinde satılması için de 50 milyon sterlin daha gerekecek.

DÜNYANIN EN İYİLERİNDEN
Ekonomik resesyon döneminde sanatın halk için taşıdığı öneme dikkat çekilen mektupta, Titan'ın özel ellerdeki bu resimlerinin dünyadaki en iyiler arasında olduğu ve iki yüzyıldan daha uzun süredir Britanya'da bulunduğu ve 1945 yılından bu yana da İskoçya Ulusal Galerisi'nde devamlı halka açık sergilendiğine dikkat çekildi. Ayrıca zor zamanlarda geçmişin mirasının ve güncel sanatın her zamankinden daha önemli olduğu belirtildi. İngiliz The Independent gazetesine göre İskoçya Hükümeti kampanyaya ne kadar olduğu açıklanmayan bir miktarda maddi destek verdi. Heykeltıraş Gormley ve sanatçı eşi Vikran da bağışta bulunma önerisi getirdi. İki tablo serbest piyasada satışa çıkarılması durumunda 300 milyon sterlin kadar gelir getirebileceği tahmin ediliyor. Tablonun satış fiyatının ucuz olduğunu, hükümetin yardımcı olmaması için bir neden olmadığını belirten Tracy Emin, milli değerlerin yurt içinde tutulmasını sağlamanın devletin görevi olduğu görüşünü belirterek, "Hükümet bu tabloları almaz ve bir Rus oligark alır da bir daha görülmezlerse bu utanç verici olur. Karşılayamayacağımız ve daha sonra bakamayacağımız olimpiyatları inşa ediyoruz. Bu ülke çirkin olan savaşı desteklemeye kararlı. Gerçekten güzel olanı neden korumayalım" diye konuştu.